Qhuba lanceert Architecture as a Service propositie

26 juli 2016 Consultancy.nl

Adviesbureau Qhuba heeft een nieuwe propositie gelanceerd: ‘Architecture as a Service’. Met de dienst wil Qhuba inspelen op de toenemende vraag naar ICT-architecten, daarnaast biedt de nieuwe dienst opdrachtgevers een laagdrempelige manier voor het op een flexibele manier inschakelen van externe experts.. 

De wereld staat aan de vooravond van een nieuw economisch tijdperk, dat zich kenmerkt door razendsnelle veranderingen. Technologie speelt hierin een sleutelrol – trends zoals digital, Internet of Things (IoT), Industry 4.0 en robotisering, om er enkele te noemen, verstoren de strategieën en businessmodellen van organisaties. Zoals bij elke verandering, hebben veel organisaties moeite om zich te wapenen tegen de komende veranderingen of om te profiteren van het enorme aanwezige potentieel in het nieuwe normaal. Een van de belangrijkste struikelblokken is dat organisaties onvoldoende grip kunnen krijgen op ICT, of specifieker het stroomlijnen van de samenwerking tussen business en IT, beter bekend als Business-IT alignment.

“Veel organisaties zijn nog niet ingericht op het feit dat strategie en technologie sterker dan ooit met elkaar verbonden zijn”, zegt Wouter Hasekamp, partner bij Qhuba
 en verantwoordelijk voor de digital-adviestak van het Utrechtse adviesbureau, dat zich specialiseert in vraagstukken op het snijvlak van business en IT.

Zo sluit volgens Hasekamp de positie van ICT in de organisatie vaak nog niet aan bij de impact die IT heeft op het businessmodel, ontbreekt het veel bedrijven aan kennis en kunde en zijn deze bedrijven niet in staat om de lange termijn impact van hun IT strategie te overzien. “Eén van de grootste lacunes is dat veel bedrijven geen ICT-architect in dienst hebben die de samenhang waarborgt tussen strategie, businessmodel, processen, datastromen en ICT-systemen.”

Qhuba lanceert Architecture as a Service propositie

Om dat gat te dichten hebben Hasekamp en zijn team bij Qhuba een nieuwe propositie ontwikkeld: ‘Architecture as a Service’. Afgeleid van populaire termen in het cloud domein, zoals ‘SaaS’ (Software as a Service) of ‘BPaas’ (Business Process as a Service), biedt de nieuwe propositie klanten de mogelijkheid om op een flexibele manier een externe ICT-architect in te huren. Dat kan variëren van langere periodes tot ook slechts enkele uren per week, tijd die juist gebruikt kan worden om “de volgende stap te maken in een digitale transformatie”, legt de partner uit.

Hasekamp licht verder toe: “Veel middelgrote organisaties worstelen met de vraag waar zij de kennis en expertise vandaan moeten halen om van IT een onderscheidende factor te maken. Velen maken de afweging om de volledige ICT-omgeving te outsourcen. Daarmee geven zij ook een deel van de regie uit handen. Door gebruik te maken van Architecture as a Service kunnen deze bedrijven toch de kennis en expertise inhuren die zij nodig hebben en tegelijkertijd zelf aan het roer blijven staan.” 

De nieuwe dienst van Qhuba richt zich vooral op MKB bedrijven – organisaties die veelal te klein zijn om een eigen ICT-architect in dienst te nemen. “Bij gebrek aan zo’n functie zijn onder andere de verschillende ICT-onderdelen niet goed op elkaar afgestemd en ontbreekt er een visie op innovatie”, zegt Hasekamp. Als onderdeel van de propositie zal een expert van het adviesbureau als sparring partner voor het management en de IT-afdeling fungeren. Daarbij gaat het onder meer om thema’s als innovatie, het beter ondersteunen van processen middels ICT en het inrichten van een heldere governance structuur. Ook bewaakt de expert de samenhang tussen de verschillende facetten en denkt mee over IT-gedreven innovatie.

Gevraagd naar de voordelen van de nieuwe service wijst Hasekamp – naast de diepe expertise waarover de professionals van Qhuba in het veld beschikken – op de zekerheid en transparantie voor opdrachtgevers. “Qhuba levert een vooraf af te spreken aantal uren per week een architect. Daarnaast kan de architect terugvallen op specialisten uit het ruime Qhuba-netwerk, op onderdelen als datamanagement, interfacing of identity management.”

“Het belangrijkste is dat de architect de samenhang bewaakt en meedenkt over innovatie, met als doel om van IT een differentiator te maken.”


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup