De 50 beste denktanks en onderzoeksinstellingen ter wereld
The Think Tanks & Civil Societies Program, een onderzoeksprogramma dat wereldwijd de kwaliteit van denktanks en onderzoeksorganisaties evalueert, heeft de 2016-editie van zijn ‘Global Go To Think Tank Index’ gepubliceerd. Het McKinsey Global Institute – de onderzoektak van management consultancybureau McKinsey – is benoemd tot ’s werelds beste onderzoeksorganisatie uit de private sector. Elf Nederlandse denktanks hebben zich bij de wereldwijde elite weten te scharen.
Anno 2016 telt de wereld bijna 7.000 denktanks – organisaties die beleidsgerichte onderzoeken en analyses uitvoeren en advies geven over (internationale) vraagstukken. Op deze manier stellen deze organisaties beleidsmakers en het bredere publiek in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen in tal van beleidsmatige gebieden. Er bestaan verschillende soorten denktanks variërend van publieke onafhankelijke instellingen tot denktanks die onderdeel uitmaken van private organisaties*. De meeste denktanks zijn te vinden in Noord-Amerika, met een aandeel van 28% van het totaal, gevolgd door Europa met 26% en Azië met 18%.
Ieder jaar zijn deze denktanks goed voor duizenden beleidsdocumenten, marktanalyses, onderzoeksrapporten en opiniestukken. De vraag is echter: welke van deze denktanks onderscheiden zich van de rest, en welke van hen produceren onderzoek dat onder meer gezien wordt als het meest impactvol en betrouwbaar? Om het kaf van het koren te scheiden voert The Think Tanks & Civil Societies Program (TTCSP; een research programma van het Lauder Institute, University of Pennsylvania) – in het onderzoeklandschap ook wel de ‘denktank voor denktanks’ genoemd – onderzoek uit naar de rol van denktanks voor overheidsbeleid, alsook voor de maatschappij en samenleving. In het onderzoek beoordeelt de TTCSP de output van alle denktanks in zijn database, evenals de input van ruim 4.750 journalisten, beleidsmakers, publieke en private bronnen, en specialisten uit verschillende regionale of functionele gebieden.
Door de inzichten te combineren komt TTCSP tot een evaluatie en ranking van de meest vooraanstaande denktanks ter wereld in een grote verscheidenheid aan categorieën. Enkele categorieën die de TTCSP beoordeelt zijn de kwaliteit en reputatie van het onderzoek en de analyses die geproduceerd zijn, het bereik van publicaties, de kwaliteit en reputatie van leiders en werknemers, het vermogen om elite onderzoekers en analisten te werven en te behouden, de toegang tot hoog-aangeschreven instellingen en/of beleidsmakers, de mate waarin het onderzoek benut wordt en de impact die het heeft op de samenleving.
Uit de meeste recente editie van het onderzoek, de zogeheten ‘Global Go To Think Tank Index’ die reeds in zijn negende jaargang zit, blijkt dat over de hele linie de kwaliteit van onderzoek en beleidsadviezen aan het stijgen is. Daarnaast blijkt dat meer dan de helft van de denktanks verbonden is aan een universiteit, en dat bijna 55% van alle denktanks wereldwijd zich in Noord-Amerika en Europa bevinden. Negen van de tien denktanks zijn opgericht na 1951, maar in Westerse economieën is de aanwas van nieuwe organisaties gedaald in het afgelopen decennium. De afgelopen tien jaar werden met name denktanks opgericht in Azië, Latijns-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Noord-Afrika – met Azië voorop waar het aantal denktanks sinds 2000 een explosieve groei heeft doorgemaakt.
Uit de beoordelingen van TTCSP blijkt dat het Amerikaanse Brookings Institution de beste denktank ter wereld is, terwijl Chatham House (UK), Bruegel (België) en The French Institute of International Relations (Frankrijk) zijn verkozen tot de best presterende denktanks buiten de VS.
Nederland
Qua aantal denktanks staat Nederland op een gedeelde 19e plek met Israël – beide landen tellen 58 denktanks volgens het onderzoek. De hoogstgeplaatste Nederlandse instelling in de wereldwijde ranking is Clingendael, Netherlands Institute of International Relations op de 46e plek – en in de lijst zonder denktanks uit de VS op de 24e plek wereldwijd. Van West-Europa staat Clingendael op #17, en de instelling is ook terug te vinden in verschillende categorieën-rankings, zoals in de Top Defense and National Security Think Tanks-lijst (#39).
In de lijst met West-Europese denktanks zijn nog vier andere Nederlandse instellingen die tot de top behoren. Het European Centre for Development Policy Management (ECDPM) staat op de 65e plek van West-Europa, en is daarnaast ook terug te vinden op #54 in de lijst met beste International Development Think Tanks. Verder staan in de West-Europese top ook Hague Institute for Global Justice op 108, Institute of Social Studies op 112 en op 124 het International Centre for Counter-Terrorism.
In de specifieke categorielijsten zijn nog verschillende andere Nederlandse denktanks te vinden. Op #77 in de categorie Defense and National Security staat de Hague Centre for Strategic Studies (HCSS). Het Centraal Plan Bureau (CPB) staat wereldwijd op de 38e plek als het aankomt op het beste nationale economisch beleidsonderzoek, Socires op de 47e plek in de lijst met Education-denktanks, het Philips Center for Health and Well-Being pakt de 21e plaats op het gebied van Health Policy en Quid Novi Foundation de 55e plek. Tot slot staat in de lijst met beste milieubeleid-onderzoeksinstellingen het Nederlandse Natuur en Milieu op de 60e plaats.
Top 50 denktanks uit de private sector
Naast de regionale en functionele ranglijsten stelt TTCSP ook een lijst op van de beste denktanks die onderdeel uitmaken van private organisaties. Niet heel verrassend kent de wereldwijde consultancybranche, vanwege zijn kennis- en onderzoek intensieve werkveld, een sterke vertegenwoordiging in de lijst. Maar liefst 14 van de top 50 denktanks in deze categorie maken onderdeel uit van prominente spelers uit de wereldwijde adviesbranche.
Het McKinsey Global Instute (MGI), de bedrijfskundige onderzoektak van McKinsey & Company, staat zelfs op de eerste plek. Het instituut, opgericht in 1990, wordt voor 100% gefinancierd door het consultancybureau en de onderzoeken worden uitgevoerd door McKinsey-consultants, die aan het MGI worden toegewezen voor een onderzoeksproject. In een reactie op de erkenning vertelt Richard Dobbs, een van de directors die leiding geeft aan het MGI, “trots” te zijn “op de invloed van McKinsey Global Instute”, en voegt daar aan toe: “We krijgen de kans om op een andere, innovatieve manier in macro-economische vraagstukken te duiken.”
De afgelopen jaren heeft het MGI diepgaande onderzoeksrapporten gepubliceerd die meer dan 20 landen en 30 sectoren besloegen. De onderwerpen variëren van baancreatie tot resourceproductiviteit en de impact van het internet. Tevens produceerde het MGI een onderzoek naar de wereldwijde impact van obesitas, de economische waarde van het Internet of Things en naar de maatschappelijke kosten van genderongelijkheid in het bedrijfsleven. Over het obesitas onderzoek vertelt Dobss: “We hebben gekeken naar de impact van de epidemie en meer dan 500 initiatieven in kaart gebracht die succesvol zijn in het gevecht tegen obesitas. Dit bleek een hele uitdaging, aangezien het debat rond obesitas redelijk vijandige vormen aannam en ons bureau klanten bedient met verschillende perspectieven op het probleem. Toch waren wij in staat om de wereldwijde discussie te voorzien van relevante feiten. Zo ontdekten we dat obesitas wereldwijd meer kost dan oorlog, en dat er geen ‘zilveren kogel’ is om het probleem te bestrijden.”
De nummer twee in de ‘For Profit’ lijst van de ‘Global Go To Think Tank Index’ is de onderzoektak van Deutsche Bank, terwijl de Economist Intelligence Unit de derde plek heeft ingenomen. De top vijf wordt gesloten door Oxford Analytica (VS) en Nomura Research Institute (Japan). Op de zes plaats volgt opnieuw een speler uit de adviesbranche, namelijk de Global Business Policy Council van wereldwijd consultancybureau A.T. Kearney, gevolgd door drie andere Amerikaanse denktanks: Google Ideas, Eurasia Group en accountants- en adviesorganisatie EY. Het Samsung Economic Research Institute (SERI) uit Zuid-Korea sluit de top 10.
In de rest van de top 25 zijn nog eens elf onderzoekonderdelen van consultancybureaus te vinden. Op de elfde plek staat Accenture, gevolgd door Strategy& op de dertiende plek, het IBM Institute for Business Value op #16 en direct daarna GovLab, de beleidsonderzoektak voor de publieke sector van Deloitte. Plaatsen 19 en 20 zijn voor respectievelijk Boston Consulting Group en PwC. Bain & Company (inclusief The Bridgespan Group) pakt de 22e plaats en The Parthenon Group (onderdeel van EY) staat op #25. De eerste denktank van een consultancybureau dat niet uit de VS komt is die van Roland Berger uit Duitsland op #33, gevolgd door het Franse Altran (#34). De onderzoektak van Deloitte staat op positie #36.
Volgens de onderzoekers illustreert de grote aanwezigheid van adviesbureaus in de ranking – 14 stuks – de kwaliteit van hun kennisleiderschap en onderzoek, evenals de bijdrage die zij leveren aan economisch en maatschappelijk beleid.
* In de methodologie van TTCSP worden de denktanks ingedeeld in zeven verschillende categorieën: autonoom en onafhankelijk, quasi overheid, universiteit-gelieerd, overheid-gelieerd, quasi onafhankelijk, politieke partij-gelieerd en for profit/private sector.