Mark Leemans en Liesbeth Kronshorst nieuwe directie Adviestalent

20 juni 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Adviestalent, een dochter van Twynstra Gudde die zich specialiseert in het ontwikkelen van jong academisch talent, heeft een nieuwe directie. Na tien jaar aan het roer te hebben gestaan hebben oprichters Jaap Berends en Ingrid Visser het stokje overgedragen aan Liesbeth Kronshorst en Mark Leemans.

In 2006 besloot de directie van Twynstra Gudde, een van de grootste organisatieadviesbureaus van ons land, om een dochteronderneming te starten die zich richt op het young professionals segment: Adviestalent werd geboren. Met die stap speelde het organisatieadviesbureau enerzijds in op de toenemende vraag naar junior consultancyrollen. Anderzijds bestond er onder young professionals een – nog altijd actuele – behoefte aan programma’s die hen een inhoudelijke uitdaging en de benodigde infrastructuur voor persoonlijke ontwikkeling konden bieden. 

Jaap Berends en Ingrid Visser kregen van de Twynstra directie destijds de opdracht om de nieuwe venture op te zetten en uit te bouwen. Berends had daarvoor al zo’n zes jaar voor Twynstra Gudde gewerkt als organisatieadviseur en interim-manager, en kon bogen op een lange staat van dienst binnen de publieke sector. Visser was ervoor zo’n tien jaar werkzaam bij het advieskantoor, na ruim tien jaar gewerkt te hebben in verschillende HR-rollen. Onder leiding van Berends en Visser is Adviestalent de afgelopen jaren uitgegroeid tot een gevestigde speler in het segment, naast branchegenoten en talentontwikkelaars zoals ORMIT en YSE, en tal van young professional programma’s van topbedrijven.

Jaarlijks stromen er tussen de 25 en 35 young professionals in dienst bij Adviestalent – zij krijgen een driejarig contract en een uitgebreid leertraject voorgeschoteld, bestaande uit coaching bij hun persoonlijke ontwikkeling en intensieve begeleiding bij de opdrachten. De ‘Adviestalenters’, zoals ze intern bekend staan, worden bijvoorbeeld als analist, secretaris of junior projectleider ingezet bij opdrachtgevers, vooral binnen de zorg, de (semi-)overheid en het onderwijs. Na het afronden van het driejarige programma treden de Adviestalenten in veel gevallen in dienst bij opdrachtgevers of Twynstra Gudde.

Directie Adviestalent

Na tien jaar leiding te hebben gegeven aan Adviestalent, hebben Berends en Visser besloten hun verantwoordelijkheden over te dragen aan Liesbeth Kronshorst en Mark Leemans. Laatstgenoemde is extern aangetrokken en was de afgelopen jaren lid van de directie van afval- en energiebedrijf ROVA. In zijn vroegere loopbaan werkte Leemans verder meer dan zeventien jaar voor adviesbureau KplusV. “Ik heb erg veel zin om met mijn expertise en ervaring Adviestalent verder vorm te geven”, zegt Leemans, die zich vooral gaat richten op de overheidsmarkt. Kronshorst is sinds 2010 werkzaam als talentmanager binnen Adviestalent, een rol waarin ze verantwoordelijk is voor de markten zorg en onderwijs.

Terugkijkend op de laatste tien jaar, zegt Visser: “Adviestalent is een bijzondere organisatie waarin talentontwikkeling van jonge adviseurs ten dienste van onze opdrachtgevers centraal staat. Bouwen doen we nog steeds elke dag. Ik ben echt trots op dit bedrijf.” Visser geeft aan dat ze bijzondere herinneringen overhoudt aan het werken met young professionals: “Het is een plezier om te werken met jonge talenten. Die zijn slim, hebben energie, brengen enthousiasme en komen met frisse ideeën en oplossingen.”

In hun nieuwe rol hebben Kronshorst en Leemans de taak gekregen om door te bouwen op al het goede van Adviestalent en om er voor te zorgen dat de formule van het bedrijf mee verandert met het veranderende landschap. “We blijven werken vanuit de drijfveer jonge mensen te helpen met het ontwikkelen van een sterke professionele identiteit om daarmee een stevige basis te leggen voor hun toekomstige carrière en netwerk. Daar profiteren jonge talenten maar ook onze klanten van. De komende tijd gaan we als directie kijken hoe we dit model verder kunnen uitbouwen”, aldus Kronshorst.

Om te zorgen voor een soepele overdracht van de oude naar de nieuwe directie, zullen Berends en Visser tot eind 2016 betrokken blijven bij Adviestalent. Visser gaat zich daarna richten op haar ‘oude vak’ talentontwikkeling en vitale loopbanen van 45+ professionals en leidinggevenden, Berends zal meer tijd gaan spenderen aan sociaal ondernemerschap.

Ook moederbedrijf Twynstra Gudde heeft de afgelopen maanden diverse veranderingen in zijn topstructuur aangebracht. Zo heeft Micky Adriaansens de plek ingenomen van Ellen Peper als directievoorzitter van Twynstra Gudde, en vormt zij de directie samen met Joost Voerman, die zelf in de zomer van 2015 werd gepromoveerd tot directielid. En eerder dit jaar werd Thijs van der Spil toegevoegd aan het management team van The Bridge, een andere dochteronderneming van het adviesbureau.