Werken als zorgconsultant? Maak kennis met bureaus tijdens HBW 2018

20 februari 2018 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Meer nieuws over

Deze week vindt de 2018-editie van de jaarlijkse Health Business Week plaats. Voor studenten die willen werken in de zorg is dit het ideale moment om zich te verdiepen in de branche, in hoe het is om te werken in de zorg en om kennis te maken met werkgevers die hun passie delen. De adviesbranche is net als vorig jaar goed vertegenwoordigd met acht bureaus die het evenement ondersteunen en hun expertise met de toekomstige zorgconsultants zullen delen.

Studenten die succesvol hun loopbaan willen starten binnen de zorg doen er goed aan om vooraf voldoende onderzoek te doen en zich goed voor te bereiden. Deelnemen aan business courses en inhousedagen en het bezoeken van grotere evenementen kunnen daar goed bij helpen. Een zo’n evenement is de Health Business Week (HBW). Het event wordt jaarlijks georganiseerd door de Faculty Association SHARE, die zo studenten met een interesse in de zorg en zorgorganisaties een week lang met elkaar in contact brengt.

Het vinden van een passende, uitdagende en gewenste functie binnen het zorgdomein, is echter geen gemakkelijke opgave. Meer dan een miljoen mensen zijn werkzaam binnen de sector, die met een waarde van zo’n €73 miljard een enorme omvang kent. Een belangrijke rol van de Health Business Week is om binnen dit woud studenten te helpen hun weg te vinden naar hun ideale baan.

“Daadwerkelijk weten welke kant je op wilt en wat je gaat doen, is zeer belangrijk. Zeker omdat er vele ondernemingen op zoek zijn naar studenten die kennis hebben over de gezondheidszorg. Het is van belang dat je een goed beeld hebt van wat er allemaal mogelijk is. Mede om deze reden organiseren wij een businessweek specifiek gericht op de gezondheidszorg. Vele bedrijven, groot en klein, passeren de revue, van consultancy tot farmaceut en van zorgverzekeraar tot zorginstelling”, aldus de organisatoren van de HBW, die volgens hen sinds de oprichting is uitgegroeid tot het grootste carrière-evenement voor (toekomstige) professionals in de zorg.


Traditioneel start de Health Business Week – dit jaar gehouden van 14-23 februari – met een openingsevenement waarbij diverse sprekers uit de zorg zich uitspreken over een centraal thema, en dit jaar is niet anders. Centrale thema is dit keer: ‘Dare to Care’. Gedurende de rest van de week krijgen de studenten een uitgebreid programma gepresenteerd dat onder meer bestaat uit diverse bedrijfspresentaties, workshops, speedinterviews, businesscases en informele activiteiten zoals bedrijvenlunches en netwerkborrels.

Talenten die op zoek zijn naar een stage of interessante loopbaanmogelijkheden kunnen bijvoorbeeld hun eerste oriënterende contacten opdoen of gesprekken voeren met recruiters, om zo een beter beeld te krijgen over de richting die ze na hun afstuderen binnen de zorg kunnen inslaan. Studenten vanuit het hele land komen af op het evenement, waar bedrijven uit uiteenlopende segmenten en sectoren aanwezig zijn. “Er is voor iedere student wat wils, ongeacht in welke fase van je opleiding je zit”, aldus de organisatoren. 

Zorgconsultancy

Ook de adviesbranche is weer volop aanwezig. Studenten die een uitdaging binnen de zorgconsultancy ambiëren, kunnen tijdens de Health Business Week 2018 uitvoerig kennis maken met acht consultancybureas. Dit jaar maken de volgende bureaus hun opwachting: PwC, SeederDeBoer, BMC, Quint Wellington Redwood (Quint), Bostec, SiRM, Adviestalent en Bureau de Bont. Als partners dragen zij vooral bij aan het inhoudelijke programma van de HBW.

Zo zal om te beginnen BMC, een van de grotere zakelijke dienstverleners voor de publieke sector in ons land, een presentatie geven en is het bureau, dat vorig jaar werd overgenomen door Randstad-dochter YACHT, aanwezig tijdens een netwerkborrel. Verder zullen businesscases worden verzorgd door SeederDeBoer, Quint, SiRM en Adviestalent.

SeederDeBoer – een middelgroot advieskantoor gespecialiseerd in de financiële sector, het publieke domein en de zorgbranche – laat in zijn workshop studenten werken aan een uitdagend vraagstuk waarin verschillende onderdelen, zoals proces- en organisatieontwerp, digitalisering en financiële vraagstukken, aan bod kunnen komen. Daarnaast neemt het bureau deel aan de speedinterviews, Ook sourcingspecialist Quint, die zich onder meer toelegt op het oplossen van IT-gerelateerde organisatievraagstukken, verzorgt een speedinterview, net als Bureau de Bont, een adviesbureau dat zich toelegt op project- en procesmanagement, kwaliteitsmanagement en strategisch management. 

En ook Adviestalent, onderdeel van Twynstra Gudde
, en PwC verzorgen speedinterviews. Laatstgenoemde verzorgt bovendien een workshop, waarin wordt ingegaan op een aantal initiatieven waarbij data-analytics het Big Four kantoor helpt om zorg beter te organiseren tegen lagere kosten. Ten slotte wordt er ook een workshop verzorgd door Bostec, een consultancybureau gespecialiseerd in onder meer innovatie- en verandermanagement en programma- en projectmanagement (in de sectoren zorg, industrie en mobiliteit).
PwC, SeederDeBoer, BMC, Quint Wellington Redwood, Bostec, SiRM, Adviestalent en Bureau de Bont

Uitdagende sector

Voor studenten die een loopbaan in de zorgconsultancymarkt ambiëren, liggen er in elk geval voldoende uitdagingen te wachten. De sector is de laatste jaren onderhevig aan sterke ontwikkeling. Samen met veranderende demografie van de bevolking zorgen nieuwe technologieën – zoals domotica en robotisering – dat zelfs ’s lands beste ziekenhuizen hun businessmodellen moeten herzien. Het kan hierbij gaan om een verandering van hun strategieën (bijvoorbeeld diversificatie versus concentratie) of van hun structuur (bijvoorbeeld lean werken versus top-down management) of veranderingen in de manier waarop ze hun eigen processen managen (bijvoorbeeld het uitbesteden van IT-diensten).

Mede hierdoor is er een grote vraag naar young professionals. Zorgorganisaties hebben immers vele handen nodig en een frisse kijk op zaken, die hen kunnen helpen om verder te groeien. Voor studenten die werken binnen consulting vormt dit natuurlijk een prima vooruitzicht. Sowieso is de consultancysector over de hele linie een populaire topbestemming voor aanstormend talent, onder meer door de complexe vraagstukken, persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden, en de creatieve en dynamische werkomgeving waarbinnen geopereerd wordt. Bovendien voorziet specifiek de zorgsector jonge consultants van een uitdagende leeromgeving met een steile leercurve. Alle acht consultancyorganisaties die deelnemen aan de Health Business Week en veel ervaring hebben binnen het zorgdomein, zijn via hun eigen traineeship- of young professionals-programma’s voortdurend op zoek naar nieuw ambitieus consultancy- en zorgtalent.


Meer weten of werken in de zorgconsultancy? Bekijk de rubriek Nieuws | Projecten | Zorg voor een overzicht van projecten uitgevoerd door consultants in de zorg. Of lees de ervaringen van Koen Merkus, die als strategieconsultant werkzaam is in de zorg bij Gupta Strategists.