Interview: Koen Merkus, strategieconsultant in de zorg bij Gupta Strategists

26 januari 2018 Consultancy.nl

Koen Merkus, strategieconsultant bij Gupta Strategists, vertelt over zijn ervaring met werken in consultancy, zijn werkzaamheden bij de zorgspecialist en over de cultuur bij het advieskantoor.

Met een titel in Technische Natuurkunde (en een specialisatie in Biofysica) op zak ben je de consultancy ingegaan. Wat was je motivatie voor deze stap?

“Mijn studie Technische Natuurkunde heb ik met veel plezier afgerond. Het was leuk en uitdagend om ingewikkelde vraagstukken binnen de Natuurkunde op te lossen, maar in de studie miste ik ook een aantal punten. Zo duurden de projecten waarmee je bezig was vaak onnodig lang, was er weinig aandacht voor de ontwikkeling van je eigen vaardigheden en is de impact die je hebt beperkt. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een markt waar de punten die ik miste in mijn studie wel aanwezig zijn, maar waarin het oplossen van complexe vraagstukken ook een belangrijke rol speelt. Je komt dan al snel bij strategy consulting uit. Toen ik me hier verder in verdiepte, ontdekte ik dat Gupta Strategists een bedrijf is dat me erg aanspreekt, zowel wat betreft de sfeer als wat betreft de specialisatie.”

Van alle mogelijke consultancyvakgebieden koos je voor strategy consulting en specifiek voor Gupta Strategists, een strategiekantoor dat zich puur richt op de zorgmarkt. Vanwaar jouw voorkeur voor Gupta Strategists?

“Tijdens mijn oriëntatie op de consultancymarkt heb ik met verschillende partijen kennisgemaakt, zowel grote algemene kantoren als kleinere, gespecialiseerde bedrijven. In de eerste plaats sprak de sfeer bij Gupta Strategists mij erg aan: collega’s hebben op een laagdrempelige manier contact en zijn oprecht geïnteresseerd in anderen. Ook merkte ik tijdens mijn oriëntatie op de consultancymarkt dat ik cases over de zorg vaak net interessanter vind: de problemen zijn complexer én er is meer toegevoegde waarde. Bovendien is er bij Gupta Strategists veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, waardoor je je razendsnel ontwikkelt tot allround consultant.”

Koen Merkus - Strategie consultant bij Gupta Strategists

Hoe heeft Gupta Strategists jou geholpen om – met het oog op de zorgmarkt – de benodigde consultancy vaardigheden en kennis op te doen? En kun je wat vertellen over jouw algehele persoonlijke ontwikkeltraject binnen Gupta Strategists?

“Persoonlijke ontwikkeling is heel belangrijk, zowel voor je werkplezier als de kwaliteit van je werk. Daarom is er binnen Gupta veel aandacht voor training en persoonlijke ontwikkeling, zowel in de projecten als daarbuiten. Vanaf het begin volg je allerlei trainingen met uiteenlopende onderwerpen: van een training Excel tot ‘de rol van zorgverzekeraars’. Bij de start van ieder project stel je persoonlijke leerdoelen op en aan het einde van het project evalueer je die. Op die manier garanderen we dat je ieder project weer iets nieuws leert. Ook ondersteunt je mentor in je langetermijn-ontwikkeling. Zo zijn we continu bezig met verbeteren. Twee jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik een ziekenhuisbestuurder binnen drie weken zou kunnen verrassen met nieuwe inzichten op basis van het uitgavenpatroon van het ziekenhuis.”

Je bent inmiddels twee jaar werkzaam bij het strategy consultancybureau: aan wat voor soort opdrachten heb je zoal meegewerkt?

“In de afgelopen twee jaar heb ik allerlei opdrachten gedaan voor verschillende opdrachtgevers. Zo hielp ik een ziekenhuis met het opstellen van een strategie voor de komende vijf jaar, analyseerde ik voor een zorgverzekeraar de mogelijkheden om hun inkoopstrategie te verbeteren en ondersteunde ik een overheidsorganisatie met het invoeren van een nieuwe werkwijze. Daarnaast heb ik de mogelijkheid gekregen om een paar maanden een project voor een NGO in Kenia te doen. Daar heb ik meegewerkt aan een project om met mobiele oplossingen de zorg voor meer mensen toegankelijk te maken. Door een tijdje in een andere omgeving te werken heb ik gerealiseerd hoeveel innovatie er nog mogelijk is binnen ons eigen zorgsysteem. Het was heel inspirerend om mee te werken aan een technologie die het leven van miljoenen mensen kan veranderen. Bovendien heb ik daar een hele leuke tijd gehad en veel nieuwe mensen leren kennen!”

Gupta Strategists staat onder andere bekend om zijn ondernemende cultuur: de lijnen zijn kort en de consultants zijn zelf verantwoordelijk voor de meeste interne taken en activiteiten. Hoe komt dit ondernemerschap terug in jouw dagelijkse werk?

Bij Gupta hebben we geen ondersteunend personeel. Taken als het regelen van leaseauto’s, het plannen van trainingen of het organiseren van borrels pakken we zelf op. Zo ben ik verantwoordelijk voor de laptops binnen het bedrijf. Zo zorgen we met zijn allen dat ons bedrijf effectief geregeld is. Door de ondernemende cultuur is er voor ieder wat wils bij Gupta. Een project in het buitenland sloot bijvoorbeeld perfect aan bij mijn voorkeuren. Anderen hebben weer andere voorkeuren, bijvoorbeeld het volgen van een MBA of het houden van een sabbatical. Die mogelijkheden zijn er.”

Je komt regelmatig bij universiteiten om studenten een beter beeld te geven van strategy consulting en werken bij Gupta Strategists. Wat zijn volgens jou de belangrijkste redenen waarom studenten een loopbaan bij Gupta Strategists in overweging zouden moeten nemen?

“Omdat we altijd op zoek zijn naar nieuwe collega’s, komen we op allerlei plekken met studenten in contact. Naast presentaties op universiteiten organiseren we jaarlijks een kennismakingsdiner en twee keer per jaar een business course. Bovendien zijn studenten altijd welkom om een kop koffie bij ons te drinken. Als je analytisch sterk bent en graag maatschappelijk relevante problemen oplost – en ondertussen zelf een enorme ontwikkeling wil doormaken – moet je zeker eens komen praten!”


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup