Wat zijn de beste ziekenhuizen van Nederland?

08 januari 2018 Consultancy.nl

Elsevier Weekblad heeft de nieuwste editie van het Beste ziekenhuizen van Nederland-onderzoek gepubliceerd. Op basis van 776 prestatie-indicatoren werden 83 ziekenhuizen uitgebreid met elkaar vergeleken. Dit jaar kregen twaalf ziekenhuizen de maximale eindscore van vier sterren toegekend, waarvan er drie op alle onderdelen de hoogst haalbare score wisten te behalen. 

Het is voor mensen die medische zorg nodig hebben vaak lastig zelf te weten te komen hoe het is gesteld met de kwaliteit van de verschillende Nederlandse ziekenhuizen. Om hen hier meer inzicht in te verschaffen, verricht Elsevier Weekblad in samenwerking met adviesbureau SiRM sinds 2010 jaarlijks onderzoek naar de kwaliteit van de zorg binnen de Nederlandse ziekenhuizen. Namens SiRM dat onlangs nog adviseerde over de nieuwe wet ambulancezorg en de ontwikkeling van een zorgstandaard voor de acute psychiatrie  is aan het onderzoek meegewerkt door SiRM-partner en -medeoprichter Jan­ Peter Heida en door consultant Jolien de Haas.

Prestatie-indicatoren

Om tot een nauwkeurige beoordeling te komen, werd een selectie gemaakt uit de prestatie-indicatoren die ziekenhuizen, medisch specialisten en verpleegkundigen zelf hebben vastgesteld, en die worden gehanteerd door de Inspectie Gezondheidszorg Jeugd. Ook zijn de wettelijk verplichte indicatoren uit Zorginzicht opgenomen, die zijn vastgesteld door ziekenhuizen, verzekeraars, artsen, patiëntenverenigingen en de Consumentenbond. Tot slot zijn voor zeventien operaties volumenormen opgenomen, die zijn voorgeschreven door wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten. 

In totaal komt het aantal indicatoren hiermee op maar liefst 776. Dit betekent echter niet dat elk ziekenhuis per se op alle criteria wordt beoordeeld, omdat alleen naar de daar geleverde zorg wordt gekeken. Zo wordt een ziekenhuis niet gestraft voor de specialismen die het niet biedt. Elsevier Weekblad: Het motto is: doe wat je doet goed. De indicatoren gaan over aspecten als de veiligheid en effectiviteit van de medische zorg en de dienstverlening, informatie en voorlichting aan de patiënt.Wat zijn de beste ziekenhuizen van Nederland?De eindbeoordelingen zijn uitgedrukt met één tot vier bollen, die een weergave vormen van de prestaties van het ziekenhuis ten opzichte van het Nederlands gemiddelde: instellingen met een of twee bollen zitten onder het gemiddelde en die met drie of vier bollen erboven. Ook aan de patiëntgerichtheid en de kwaliteit van de zorg werden zo bollen toegekend. Elsevier Weekblad benadrukt dat de uitslag ziekenhuizen dus niet kwalificeert als slecht of goed in absolute zin. De lijst is ook geen rangschikking. Wel laat Elsevier Weekblad weten welke ziekenhuizen het allerbeste scoren en wie, vlak daarachter, behoren tot de overige koplopers. 

Van de 83 onderzochte ziekenhuizen eindigen er 42 met dezelfde score als in de voorgaande editie. Daarnaast zijn er 29 ziekenhuizen die er een bol bijkregen of er juist een moesten inleveren. Elsevier Weekblad merkt op dat de veranderingen ten opzichte van vorig jaar beperkt zijn, net zoals bij eerdere edities ook al het geval was: Kennelijk vertonen de prestaties van de meeste ziekenhuizen van jaar op jaar weinig uitschieters, en legt de meetmethode dat ook vast, aldus het weekblad. 

De top drie

Er zijn dit jaar drie ziekenhuizen die boven de rest uitsteken en door Elsevier Weekblad tot algemene winnaars zijn uitgeroepen. Het betreft instellingen die op alle drie de schalen patiëntgerichtheid, medische zorg en het daarop gebaseerde finale eindoordeel de maximale vier bollen in de wacht wisten te slepen. Het gaat om de Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Den Helder, de Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. 

De Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Den Helder, die vorig jaar ook al op alle onderdelen maximaal scoorde, staat ook wel bekend als het Gemini Ziekenhuis en werd na een fusie onderdeel van de Noordwest Ziekenhuisgroep. Terwijl het een basisziekenhuis betreft, staat het op een aantal specialismen, zoals gynaecologie en orthopedie, hoog aangeschreven. Vorig jaar konden we onze beide locaties tot het beste ziekenhuis van Nederland rekenen, nu hoort onze Helderse locatie daar weer bij, zegt Floor Haak, lid van de Raad van Bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep. Een bewijs dat de mensen die de zorg leveren echt goed werk doen. 

Het Gorinchemse Beatrixziekenhuis is een regionaal ziekenhuis dat ook beschikt over een polikliniek in het nabijgelegen Leerdam. Het ziekenhuis maakt deel uit van Rivas Zorggroep, een ketenorganisatie met bijna alle vormen van zorg. Met één bol meer scoort het ziekenhuis iets beter dan in de vorige editie. Michiel van Roozendaal, voorzitter Raad van Bestuur Rivas Zorggroep, reageert verheugd op de topnotering: We zijn wederom heel blij met deze topnotering. Zeker omdat we ook het nummer 1- ziekenhuis van Nederland zijn geworden in de AD Ziekenhuis Top 100. Het is het resultaat van onze voortdurende focus op kwaliteit, veiligheid en patiëntgerichtheid. De 12 beste ziekenhuizen van NederlandHet Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in het Gelderse Winterswijk is een middelgroot algemeen ziekenhuis dat zich richt op 24 medische specialismen. Net als het andere naar Beatrix vernoemde ziekenhuis in de top drie, wordt het Streekziekenhuis Koningin Beatrix dit jaar met één bol meer beloond dan in 2016. Chrit van Ewijk, voorzitter van de Raad van Bestuur, is natuurlijk blij met de erkenning: Wij willen onze medewerkers en vrijwilligers bedanken voor hun inzet. Als Raad van Bestuur zijn wij erg trots op de resultaten van het SKB. Wij weten dat wij op een veel punten goed scoren en daar ook heel veel zorg aan besteden. Zo maken wij ons sterk voor de kwetsbare ouderen en staat patiëntveiligheid bij ons hoog in het vaandel. 

De kopgroep

Naast deze drie algemene winnaars zijn er dit jaar nog negen ziekenhuizen die weliswaar niet op alle onderdelen de hoogst haalbare score wisten te behalen, maar wel de maximale vier bollen zijn toegekend in het eindoordeel. Het betreft het Deventer Ziekenhuis in de gelijknamige stad, Meander Medisch Centrum in Amersfoort, de Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar, het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, het Sint Jans Gasthuis in Weert, het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, de Tergooiziekenhuizen in Hilversum, het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. 

Voor elk van deze negen koplopers geldt dat zij, op de onderdelen patiëntgerichtheid en kwaliteit van de medische zorg, eenmaal drie en eenmaal vier bollen kregen toegekend. Op het gebied van patiëntgerichtheid wisten, naast de drie algemene winnaars, nog twee ziekenhuizen de maximale beoordeling in de wacht te slepen. Het gaat om het Deventer Ziekenhuis en het Slingeland Ziekenhuis. Dit betekent dus ook automatisch dat zij drie bollen wisten te scoren op het onderdeel medische zorg.

Tevens betekent dit dat voor de overige zeven uit de kopgroep het tegenovergestelde geldt, oftewel dat zij vier bollen scoren op het gebied van de kwaliteit van de medische zorg en drie bollen wat betreft hun patiëntgerichtheid. Het gaat hierbij om Meander Medisch Centrum, de Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar, het Rode Kruis Ziekenhuis, Sint Jans Gasthuis, de Tergooiziekenhuizen, het Wilhelmina Ziekenhuis en Ziekenhuis Nij Smellinghe. Dit laatste ziekenhuis, Nij Smellinghe, verdient dit jaar bovendien een speciale vermelding, aangezien het als enige van alle onderzochte instellingen maar liefst drie bollen heeft gewonnen in vergelijking met vorig jaar.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup