Adviesbureaus leveren bijdrage aan Risk & Compliance Congres 2016

24 mei 2016 Consultancy.nl

Voor het tweede jaar op rij wordt begin juni het Risk & Compliance Congres georganiseerd. Voor de 2016 editie hebben zich wederom verschillende finance bedrijven, ICT partijen, fintech spelers, brancheverenigingen en adviesbureaus als partner verbonden aan het event, waaronder CPI, Deloitte, PA Consulting Group en Varrlyn. Het congres kent dit jaar als thema: ‘Impact Internationaal Toezicht’, waarbij er veel aandacht zal zijn voor vraagstukken rondom cybercrime, IT en datamanagement.

Het Risk & Compliance Congres is een initiatief van Vortex Consultancy* en het Risk & Compliance Platform Europe. Tijdens de eerste editie van het congres in 2015 kwamen zo’n 150+ professionals af op het programma vol met keynote sprekers, plenaire sessies, presentaties, workshops en casestudies rondom thema’s als risk, compliance, toezicht, datamanagement, wet- en regelgeving en cybercrime. Het congres vindt dit jaar plaats op 2 juni op Landgoed Groot Kievitsdal in Baarn.

Risk & Compliance Congres 2016Net als vorig jaar leveren, naast tal van risk & compliance experts, financiële- en juridische professionals, ook diverse vertegenwoordigers van adviesbureaus, ICT bedrijven, fintech spelers en brancheverenigingen een inhoudelijke bijdrage aan het evenement. Zij verzorgen een keur aan workshops, case studies en presentaties gedurende de dag. Het ochtendprogramma staat in het teken van Financial Economic Crime en wordt ondersteund door het Institute for Financial Crime uit Den Haag. Het thema van het Risk & Compliance Congres 2016 is dit jaar 'Impact Internationaal Toezicht', waarbij er veel aandacht zal worden besteed aan IT en datamanagement.

Onder meer de volgende organisaties hebben zich als partner verbonden aan het congres: Big Four accountants- en advieskantoor Deloitte; consultancybureau PA Consulting Group; financieel dienstverlener CPI; Eiffel, een advies- en interimbureau gespecialiseerd in juridische, financiële en procesmatige vraagstukken; financial services specialist Varrlyn; compliance boutique speler Philip Sidney; The Compliance Factory, een detacheerder voor risk & compliance rollen; big data specialist Business Forensics (werkt samen met Novisource); analytics expert NICE (werkt samen met The Boston Consulting Group); en het Instituut voor Internal Auditors (IAA).

Verschillende experts van bovenstaande partijen leveren daarnaast een inhoudelijke bijdrage aan het evenement:

Arthur de Groot, partner bij Deloitte Forensic & Dispute Services en voorzitter van het IFFC (Institute For Financial Crime). De Groot zal tijdens het congres een kort overzicht geven over de voortgang van het instituut, één jaar na de grote lanceringsbijeenkomst in het Vredespaleis in Den Haag.

Gert Demmink, sinds begin 2008 managing partner van Philip Sidney. Bijna negen jaar is Demmink als afdelingshoofd werkzaam geweest bij De Nederlandsche Bank (DNB). Hij is ook actief geweest als docent voor de opleiding Governance, Risk & Compliance. Verder is Demmink sinds 2001 als plaatsvervangend rechter werkzaam bij verschillende rechtbanken. Demmink zal fungeren als jurylid tijdens het Risk & Compliance Lagerhuisdebat 2016, een debat dat zal ingaan op de impact van internationaal toezicht.
Sprekers Risk Compliance Congres 2016

Simone Heidema is CEO en oprichter van CPI. Heidema is voorzitter van het Corporate Platform for Good Governance (CPG2) waarin 13 Risk en Compliance Officers van beursgenoteerde (AEX en AMX) bedrijven participeren. Zij is tevens lid van de NBA Adviesgroep Corporate Governance. Per 22 januari 2016 is zij toegetreden tot de Raad van Toezicht van het VUmc Fonds, alwaar ze reeds sinds 2011 in het bestuur zat. Voorafgaand aan de oprichting van CPI heeft Simone vier jaar gewerkt voor Andersen (tegenwoordig Accenture).

Julia Rijssenbeek
is als projectmanager Risk, Finance and Governance werkzaam bij CPI. Als projectmanager en research expert is zij gespecialiseerd in ‘Conduct Risk’. Rijssenbeek studeerde af als Research Master Philosophy and Economics aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Samen met Simone Heidema zal Rijssenbeek de case study ‘Hearts and Minds Financial Sector’ verzorgen. Zij nemen de deelnemers mee in het succesverhaal van de Hearts and Minds voor het managen van gedragsrisico's in de energiesector, zoals onder andere door Shell en BP toegepast.

Michiel Krol is een consultant met ruime ervaring binnen de financiële en verzekeringssector. Sinds 2009 is Krol werkzaam bij PA Consulting Group, in zijn huidige rol als Advisor in data driven risk and compliance. De afgelopen 18 jaar heeft Krol zich gespecialiseerd in implementaties van data governance, data quality en datamanagement.

Willem van Asperen heeft meer dan vijftien jaar ervaring in het oplossen van complexe businessuitdagingen en is gespecialiseerd in big data technologie en toepassingen (Hadoop, Cloudera, etc.) Zo hielp hij recent gemeente Rotterdam met het ontwikkelen van een Big Data project. Van Asperen is werkzaam als Chief Data Scientist bij PA Consulting Group en heeft een achtergrond in artificial intelligence. Samen met Michiel Krol zal Van Asperen een lunchworkshop verzorgen, getiteld: ‘Data driven innovaties: Smart Risk & Compliance’.

Karl van der Horst is oprichter en Managing Director van The Compliance Factory, die hij in 2008 oprichtte. Samen met Gert Demmink (Philip Sidney) zal Van der Horst een workshop getiteld ‘The Big Bad Wolf of Change’ verzorgen. Daarin geven ze hun visie over rollen, taken en verantwoordelijkheden bij de beslissing om de organisatie in te richten en veranderingsprocessen in te zetten. Verder gaan ze in op het belang van financieel risk management en (contract) compliance en de impact daarop van (inter)nationale regelgeving.

Stephan van der Windt is director bij Varrlyn, dat in 2010 werd opgericht en zich richt op IT toepassingen voor financiële instellingen. Van der Windt heeft meer dan tien jaar ervaring in de financiële dienstverlening. Hij werkte voor klanten in Londen, New York, Frankfurt, Parijs, Brussel en Amsterdam, waarbij hij zich vooral richt op projecten binnen kapitaalmarkten. Hier was hij verantwoordelijk voor de totale oplevering van de oplossingen / projecten die nodig zijn voor de regelgeving rapportage rond EMIR, Dodd Frank en Short Selling. Van der Windt zal tijdens het congres een Rondetafelbijeenkomst over ‘EMIR & IT impact’ organiseren.

Partners Risk Compliance Congres 2016

Overige professionals die tijdens het evenement zullen spreken zijn:

- Hendrik Jan Biemond, Partner bij Allen & Overy
- Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandsce Vereniging van Banken
- Gino Coene is Head of the Risk Practice for South West Europe bij SAS
- Maarten de Jong, bestuurder van de Stichting Stimuleringskader Integriteit (SIO) en directeur eigenaar van EBIS
- Onno de Vrij, Head Risk & Fraud leiding aan het Risk & Fraud presales team bij SAS Nederland
- Ingrid Gacci, Hoofd Afdelingen (accounting, operations, compliance) bij Intesa Sanpaolo Bank
- Paul Hommes, Risk & Compliance specialist bij LexisNexis
- Ronald Jeurissen, Professor of Business Ethics aan de Nyenrode Business Universiteit en director van het European Institute of Business Ethics
- Joost Melis, Program director bij KAS BANK
- André Nagelmaker, CEO van SGG Netherlands

- Sharon Oded, Senior Associate bij De Brauw Blackstone Westbroek Advocaten
- Robby Philips, Lead Consultant/Developer binnen Rabobank
- Stijn Sarneel, bestuursvoorzitter van de Vereniging voor Compliance Professionals (VCO)
- Arjen Tillema, bestuurslid van Transparency Internationaal Nederland en Ethics en Compliance Officer van SHV Holdings
- Marcella van Berkel, Specialist Asset Recovery bij Europol
- Christiaan van Bueren, oprichter van online platform EduParc
- Juliëtte van Doorn, Afdelingshoofd van het Expertise Centrum Integriteitstrategie bij De Nederlandsche Bank (DNB)
- Pien van Erp Taalman Kip, divisiehoofd in het Directoraat-Generaal Micro-Prudentieel Toezicht I van de Europese Centrale Bank (ECB)
- Leonique van Houwelingen, Executive Board Member van BNY Mellon SA
- Jan van Koningsveld, Directeur van Offshore Kenniscentrum en OKC Academy
- Ivo Vis, Senior Toezichthouder bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM)

* Vortex Consultancy is een consultancybureau dat zich toelegt op het snijvlak van risk management, project management, compliance en auditing. Namens Vortex is Managing Director Wietse Louwes initiatiefnemer van het congres. Ook Richard Monkau, management consultant bij Vortex, is betrokken bij de organisatie.