Van Oers CF begeleidt verkoop geitenkaasproducent Bettinehoeve

17 maart 2016 Consultancy.nl

Onlangs heeft zuivelproductenexporteur Emmi een belang genomen in Nederlandse geitenkaasproducent Bettinehoeve. Bettinehoeve, de grootste producent van geitenmelkspecialiteiten van de Benelux, werd bij de verkoop van 60% van zijn aandelen begeleid door Van Oers Corporate Finance.

Emmi is een exporteur van in Zwitserland geproduceerde premiumproducten zoals Caffè Latte en Kaltbach-kazen, die zich richt op premium- en nichemarkten. Via een aantal buitenlandse dochterondernemingen is Emmi leider in nichemarkten zoals desserts, lactosevrije zuivel, speciaalkazen en geitenmelkproducten. Door de gunstige gezondheidseffecten groeit de populariteit van geitenmelkproducten in Europa, terwijl de rest van de melkmarkt de afgelopen jaren steeds uitdagender is geworden. Ook in Nederland is de geitenzuivelindustrie een groeiende markt met kansen voor alle betrokken partijen, zowel voor veehouders als producenten.

Om in te spelen op bovenstaande ontwikkelingen is Emmi sinds 2010 op overnamepad. In dat jaar trad Emmi toe op de internationale markt voor geitenmelkproducten met de overname van de Amerikaanse geitenkaasproducent Cypress Grove Chevre. In de jaren die daarop volgden bouwde Emmi zijn activiteiten in dit segment geleidelijk uit. In 2013 nam Emmi een belang van 70% in het Nederlandse bedrijf AVH dairy, dat is gespecialiseerd in de export van geiten- en schapenmelkproducten, en in december 2015 nam Emmi het Amerikaanse bedrijf Redwood Hill Farm & Creamery over. Urs Riedener, CEO van Emmi Group, vertelt over de recente overname activiteiten: “Emmi beschikt nu over een beproefd netwerk van bedrijven die succesvol zijn in de premium- en specialiteitenmarkten. We hebben laten zien dat wij goed zijn in het op lange termijn integreren van pionierende familiebedrijven binnen de Emmi Group. Doordat we de specifieke cultuur van deze bedrijven intact laten, kunnen zij hun marktsucces verder uitbouwen.”

Bettinehoeve
In lijn met zijn groeiambities in dit aantrekkelijke marktsegment heeft Emmi onlangs ook de Nederlandse geitenkaasproducent Bettinehoeve aan zijn portefeuille toegevoegd. Bettinehoeve werd in 1982 opgericht door Johan Ewijk, en was daarmee een van de eerste bedrijven in Nederland die begon met de productie van geitenkaas. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van verse en gerijpte geitenkaas en heeft momenteel 115 mensen in dienst, verspreid over twee Nederlandse productielocaties. In 2015 genereerde het productiebedrijf een omzet van circa €40 miljoen, wat Bettinehoeve de grootste producent van verse en gerijpte geitenkaas van de Benelux maakt. In totaal houdt het bedrijf er nauwe banden op na met 45 verschillende leveranciers van geitenmelk.

Het succes van Bettinehoeve zou gebaseerd zijn op de ambitie om voortdurend nieuwe nichekansen te genereren via de ontwikkeling van nieuwe producten en markten. Dit heeft geleid tot een zeer gevarieerd aanbod van geitenkaasspecialiteiten, waaronder een gestaag groeiend aantal biologische producten. Het grootste deel van de producenten van Bettinehoeve wordt verkocht onder het eigen merk 'Bettine'. Nederland blijft met net iets minder dan 50% van de omzet de belangrijkste afzetmarkt voor Bettinehoeve en exporteert daarnaast voornamelijk naar de UK, Duitsland, Frankrijk, Scandinavië en België.

Emmi heeft onlangs een belang van 60% genomen in Bettinehoeve. Voor Emmi betekent dit een aanzienlijke vergroting van zijn aanwezigheid in het geitenmelksegment, evenals in het biologische segment. Voor Bettinehoeve is de transactie van grote waarde, omdat het in een uitdagende markt de continuïteit en stabiliteit ten goede komt om onderdeel te worden van een grotere partij. Sybren Ewijk, de zoon van oprichter Johan en algemeen directeur van Bettinehoeve, zegt: “Ik ben ervan overtuigd dat Emmi de juiste keuze is voor Bettinehoeve. In de afgelopen drie jaar hebben we met Emmi samengewerkt in een joint venture (Goat Milk Powder B.V.). Emmi is een betrouwbare partner. De belangrijkste reden om te kiezen voor Emmi is dat zij ons stimuleren om door te gaan op de succesvolle weg die we zijn ingeslagen.” De kapitaalinjectie van Emmi zorgt dat Bettinehoeve kan investeren in het versterken van zijn positie in de top van de markt.

Tijdens het transactieproces werd Bettinehoeve begeleid door Van Oers Corporate Finance, een M&A kantoor uit Breda. Het adviesteam, bestaande uit Winand Leenaars, Victor Edel en directielid Alexander den Boer, was bij het gehele traject betrokken en ondersteunde onder meer bij het bepalen van de waarde van de onderneming, het opstellen van het business plan, de onderhandelingen alsmede het opstellen van de overnamecontracten.

In een reactie op de transactie vertelt Den Boer: “De onderneming stond aan de vooravond van een substantiële rendementsverbetering. Het was een grote uitdaging en een belangrijke voorwaarde voor de transactie om de koper hiervan te kunnen overtuigen. Intensieve onderhandelingen en respect voor elkaars argumenten hebben er uiteindelijk toe geleid dat voor alle partijen een mooie deal tot stand is gekomen.”


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup