Marketingadviesbureau VODW opent kantoor in Brussel

03 maart 2016 Consultancy.nl

Marketingadviesbureau VODW heeft zijn eerste buitenlandse vestiging geopend. De keuze is gevallen op Brussel, België, waar het bureau via een partnership met PetreConsultants al een aantal jaar actief is. “Brussel is voor veel internationale bedrijven een belangrijke uitvalsbasis. Voor VODW is dit daarom een logische locatie”, aldus Patrick Ruijs, Managing Partner van het bureau.

Na eerder voor VODW te hebben gewerkt (in zijn laatste rol als Senior Consultant), besloot Friedrich Pétré in 2009 zijn eigen adviesbureau op te richten, PetreConsultants. Zijn ambitie was het ontwikkelen van een Belgische versie van VODW, en derhalve lag bij de oprichting van PetreConsultants – net als bij het Nederlandse VODW – de focus op sales- en marketingvraagstukken, customer experience, innovatie en digitale transformaties. In het begin richtte Pétré zich op opdrachtgevers binnen de bankensector en verzekeringsbranche, maar de afgelopen jaren werd het portfolio ook uitgebreid binnen andere sectoren.

Als gevolg van de groeiende vraag van klanten in de Belgische consultingmarkt – geschat op een waarde van €630 miljoen, net iets meer dan de helft van de grootte van de Nederlandse adviesmarkt – besloten PetreConsultants en VODW enkele jaren geleden om bij verschillende projecten samen te werken. Op basis van het succes van die samenwerking, besloten beide bureaus hun partnership te verdiepen, om naast gezamenlijke project delivery ook op het snijvlak van business development, resourcing en kennisdeling hun krachten te bundelen. “De laatste jaren fungeerde PetreConsultants de facto al als een Belgische hub voor VODW”, zegt Simon Anthonis, managing partner van VODW Brussels. Anthonis sloot zich eind 2010 aan bij PetreConsultants, na daarvoor drie jaar bij Accenture te hebben gewerkt binnen de Talent & Organizational Performance (T&OP) service line. Sinds januari vorig jaar is Anthonis bij PetreConsultants als managing partner actief en geeft hij samen met Pétré leiding aan het adviesbureau.

In de loop van 2015 merkten Pétré en Anthonis dat de vraag naar consultingdiensten, met name op het gebied van digitale transformaties, in een snel tempo toenam. “De Belgische e-commerce markt en grote dienstverlenende bedrijven zijn sterk in ontwikkeling. Consumenten shoppen ook hier steeds meer online, maar bedrijven kunnen de vraag nog niet optimaal bedienen”, aldus Anthonis.

Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag begreep het kantoor dat het tijd was om op te schalen en met de ontwikkelingen in de markt in het achterhoofd, besloten PetreConsultants en VODW hun partnership verder te formaliseren. Als gevolg is PetreConsultants per 1 februari omgedoopt tot VODW Brussels en gaat het verder onder de vlag van VODW. Deze stap, aldus Anthonis, “verbreedt en verdiept” het dienstenaanbod van het bureau: “Met de expertise van onze Nederlandse VODW-collega’s in combinatie met onze lokale kennis bieden we grote Belgische ondernemingen écht toegevoegde waarde.”

Het vaste team van VODW Brussels omvat momenteel vijf experts: naast Pétré en Anthonis zijn dit Martijn Ollefers (Senior Manager; maakte in augustus 2015 de overstap van VODW naar PetreConsultants), Bruno Aelbrecht (Principal; werkte hiervoor bij Accenture en Deloitte) en Lawrence Landeloos (Senior Consultant; begon bij PetreConsultants vanuit de schoolbanken en liep eerder stage bij A.T. Kearney). Anthonis: “Wanneer er bij een project behoefte is aan specifieke skills, of er extra resources benodigd zijn, dan zal VODW Nederland ondersteuning bieden”, vult Anthonis nog aan.

Patrick Ruijs, managing partner bij VODW, stelt dat naast de geschiedenis met PetreConsultants, de uitbreiding naar Brussel ook vanuit business oogpunt een logische beslissing vormt: “Brussel is voor veel internationale bedrijven een belangrijke uitvalsbasis. Voor ons is dit daarom een logische locatie voor onze eerste buitenlandse vestiging.” Hij voegt toe: “We zien dat onze onderscheidende en multidisciplinaire aanpak als het gaat om het aanjagen van de digitale transformatie en klantgerichte vernieuwing niet alleen in Nederland aanslaat, maar ook internationaal goed werkt.” Over of er meer internationale uitbreiding op de kaart staat, doet Ruijs geen verdere uitspraken.

Met een team van rond de 100 consultants en (interim) projectmanagers is VODW inmiddels een van de grotere adviesbureaus binnen de Benelux gespecialiseerd in commerciële en digitale transformaties.

Nieuws

Meer nieuws over