Aanleg van glasvezel voor snel internet stagneert

10 februari 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De aanleg van glasvezel in ons land stagneert. De verwachte groei naar 3,5 miljoen aansluitingen in 2017 wordt bij lange na niet gehaald, blijkt uit gegevens van Stratix.

Diverse onderzoeken – waaronder een studie van Arthur D. Little en Ericsson – hebben de afgelopen jaren aangetoond dat snel internet een grote stimulans vormt voor het bedrijfsleven en de economie. Ook blijkt er een relatie te bestaan tussen snel internet en het welvaartsniveau van huishoudens. Kortom: snel internet loont. De Nederlandse overheid deelt deze mening en heeft het thema al jaren bovenaan de agenda staan. “Ik hecht grote waarde aan de beschikbaarheid van snel internet. Een internetverbinding is de poort naar een groot aantal maatschappelijke en economische activiteiten”, schreef Minister Kamp van Economische Zaken afgelopen zomer in een brief aan de Tweede Kamer.

Een van de belangrijkste doestellingen van het overheidsbeleid is het breed toegankelijk maken van snel internet door middel van glasvezelaansluiting. Eind 2012 hadden in totaal 1,45 miljoen Nederlandse huishoudens beschikking over een glasvezelaansluiting. De doelstelling was om het aantal aansluitingen te laten groeien naar 3,5 miljoen in 2017. Maar, zo blijkt uit cijfers van Stratix, de target gaat bij lange na niet gehaald worden. De groei van het aantal nieuwe aansluitingen was in 2015 het laagste van de afgelopen vijf jaar, waardoor de teller nu blijft steken op 2,6 miljoen. “Nog steeds heeft een kleine 70% van de Nederlanders geen toegang tot glasvezel”, concluderen de onderzoekers.

De vertraging in de groei heeft volgens Stratix te maken met het kostenplaatje. KPN investeert bijvoorbeeld liever in het opwaarderen van huidige technologie in plaats van nieuwe dure netwerken aan te leggen. Zo schroefde KPN in het tweede kwartaal van vorig jaar de investeringen in glasvezelbedrijf Reggefiber – met 89% marktleider op de Nederlandse glasvezelmarkt – flink terug.

Ondanks de trage vooruitgang blijft Nederland volgens internationale onderzoekers een voorloper op het gebied van snel internet. Wereldwijd neemt ons land een 6e positie in op de ranglijst van landen met de hoogste penetratie/gebruik van snel internet.