Stratix: Flevoland en Overijssel koplopers in glasvezel

04 juni 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederland telt inmiddels meer dan 2,1 miljoen glasvezelaansluitingen, circa 200.000 meer dan zo’n 6 maanden geleden. Daarmee is momenteel 28% van alle Nederlandse huishoudens verglaasd, blijkt uit een analyse van adviesbureau Stratix. Flevoland en Overijssel mogen zich glasvezel koplopers noemen.

Medio 2009 had Nederland nog maar 500.000 woningen met een glasvezelaansluitingen, dit is inmiddels opgelopen tot 2,1 miljoen (‘homes passed’). Van al deze woningen maakt circa 33% ook daadwerkelijk actief gebruik van de verbinding, door het afnemen van één of meer diensten ('homes subscribed'). Dat zijn 685 duizend actieve klanten, 9% van alle Nederlandse huishoudens.

9 Procent huishouders maakt gebruik van glasvezel - Stratix

Van de 408 Nederlandse gemeenten beschikte eind maart 221 gemeenten over glasvezel naar woningen. Daarbij varieert de omvang van de uitrol per gemeente, van gemeenten die al bijna geheel voorzien zijn van een glasvezelnetwerk, tot gemeenten die gedeeltelijk zijn verglaasd.

Voor de komende jaren verwacht Stratix dat de groei van het aantal glasvezelaansluitingen gaat stabiliseren. Rond eind 2016 wordt de mijlpaal van 3 miljoen homes passed behaald, aldus de experts.

Per regio
De Stratix analyse toont verder aan dat de provincies Flevoland, Overijssel en Gelderland de hoogste glasvezeldekking hebben van het land. In aantallen kende de provincie Gelderland de afgelopen 6 maanden de sterkste groei, met ruim 46 duizend nieuwe aansluitingen. Procentueel steeg het aantal glasvezelaansluitingen in Overijssel het hardst, van 48% homes passed in het derde kwartaal van 2013 tot 56% in het eerste kwartaal van 2014 (+8%).

Glasvezelaansluitingen in overijssel met 8 procent gestegen - Stratix