330 duizend huishoudens hebben nog traag internet

29 mei 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Onlangs informeerde Minister Kamp van Economische Zaken de Tweede Kamer over het aantal huishoudens en bedrijfsvestigingen dat nog niet kan profiteren van snel internet via een vast netwerk. Uit onderzoek dat hij liet uitvoeren door adviesbureau Stratix blijkt dat nog zo’n 330.000 huishoudens en bedrijven het zonder snel internet moeten doen. Deze locaties bevinden zich voornamelijk in de buitengebieden van Nederland.

“De beschikbaarheid van snel internet is een steeds belangrijkere factor voor de leefbaarheid en economische ontwikkeling”, stellen de adviseurs van Stratix in hun onderzoek naar de hoeveelheid bedrijven en huishoudens zonder snel internet. Nederland beschikt ten opzichte van de rest van de wereld over een goede uitgangspositie. Met het gebruik van snel internet behoort Nederland tot de internationale top – met een 6de positie wereldwijd. Toegang tot snel internet heeft positieve effecten op zowel economie als maatschappij, bovendien stimuleert het innovatie. Het is daarom van belang dat iedereen toegang heeft tot een snelle vaste internetverbinding – een verbinding via kabel, glasvezel of via het kopernetwerk van telefooncentrales met pieksnelheden van 30 Mbps of meer.

Beschikbaarheid van snel vast internet in Nederland

“Ik hecht grote waarde aan de beschikbaarheid van snel internet. Een internetverbinding is de poort naar een groot aantal maatschappelijke en economische activiteiten”, schreef Minister Kamp van Economische Zaken onlangs in een brief aan de Tweede Kamer. Zeker met het oog op aanstaande technologische ontwikkelingen, voegt hij toe: “De komende jaren wordt in sectoren zoals het onderwijs, de zorg en de agrarische sector veel verwacht van innovatieve ICT-oplossingen.” Omdat hij snel internet zo belangrijk vindt heeft de Minister onderzoeksbureau Stratix – dat zich specialiseert in advisering rondom IT-communicatie-infrastructuren – gevraagd het aantal huishoudens en bedrijven zonder vaste snelle internetverbinding in kaart te brengen.

Vergelijking dichtstbevolkte provincies en overige provincies

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 97 procent van de huishoudens en 91 procent van de bedrijven toegang heeft tot een internetverbinding van 30 Mbps of meer (o.b.v. eind 2014). De 3% huishoudens en 9% bedrijven die zonder snel internet zitten zijn goed voor zo’n 196 duizend en 132 duizend locaties respectievelijk – samen bijna 330.000 huizen en bedrijven die het nog met traag internet moeten doen.

Aantal locaties zonder VDSL - kabel of glasvezel

In Friesland zijn met 6% percentueel de meeste huishoudens zonder snelle internetverbinding, absoluut zijn er het meest in Gelderland – zo’n 37.000. In Flevoland lijdt maar liefst 18% van de bedrijfsvestigingen de gevolgen van een trage internetverbinding, gevolgd door 15% bedrijven opnieuw in Friesland. Ook als het om bedrijfsvestigingen gaat heeft Gelderland de meeste locaties met traag internet – zo’n 23.000. In Noord-Holland is het grootste percentage van de huishoudens en bedrijfsvestigingen voorzien van snel internet – ongeveer 99% (hetzelfde percentage als in Zuid-Holland) en 95% respectievelijk.

Wat opvalt in de resultaten is dat er in de dichtstbevolkte provincies – Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht – relatief veel minder huishoudens en bedrijfsvestigingen zijn die niet kunnen beschikken over snel vast internet dan in overige provincies. Toch zijn ook in deze provincies duizenden huishoudens en bedrijfsvestigingen zonder snelle vaste internetverbinding. Vooral de zogenaamde buitengebieden – dunner bevolkte, vaak landelijke gebieden – verspreid over Nederland kampen met een tragere internetverbinding.