Stratix helpt vier gemeenten bij govroam Wifi pilot

02 juli 2014 Consultancy.nl

Vier gemeenten – Arnhem, Den Haag, Tilburg en Deventer – hebben een pilot gelanceerd waarbij hun ambtenaren automatisch op elkaars Wi-Fi netwerk kunnen worden toegelaten. Het zogeheten ‘govroam’ project wordt ondersteund door het Hilversumse Stratix in nauwe samenwerking met Envolve.

Govroam
Overheden werken steeds vaker samen, waarbij medewerkers werkzaamheden verrichten op diverse locaties. Momenteel maken gemeentes nog gebruik van een open Wi-Fi netwerk. Dit betekent dat niet alleen medewerkers hier gebruik van kunnen maken, wat de veiligheid van het netwerk aantast. Govroam biedt hiertegen een veilige oplossing. Tevens biedt het medewerkers een groter gebruikersgemak: na één keer inloggen kan een ambtenaar bij alle aangesloten gemeenten online. 

Govroam is gebaseerd op Eduroam, dat werd ontwikkeld door Surfnet om studenten gemakkelijker op verschillende onderwijsaanstellingen draadloos internet te bieden. Adviesbureau Evolve uit Zeist transformeerde dit idee naar de overheidssector. 

Stratix
Stratix ondersteunt de vier gemeenten Arnhem, Den Haag, Tilburg en Deventer met de implementatie van govroam en voert de pilot gezamenlijk met hen uit. Zo voerde het consultancybureau voor de gemeente Den Haag een quickscan uit op de technische implementatie en begeleidde het de implementatie van de pilot. Naast technische werkzaamheden ondersteunt Stratix tevens met het uitwerken van confederatieve governance. Stratix werkt hierbij samen met Envolve.

Inderdaad veiliger
De eerste reacties zijn positief. Govroam zou de overheidsnetwerken inderdaad veiliger maken. De nieuwste beveiligingstools zorgen ervoor dat altijd duidelijk is wie het netwerk betreden heeft. Ook technisch zijn er weinig belemmeringen te vinden. Naar aanleiding hiervan hebben al diverse overige gemeenten interesse getoond in de govroam oplossing.

Nieuws