Stratix Consulting: Kwart huishoudens heeft glasvezel

19 november 2013 Consultancy.nl

Een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels glasvezel. Van de 1,9 miljoen woningen die kunnen beschikken over glasvezel voor de deur maakt circa 33% hiervan gebruik. Dit concludeert Stratix Consulting in de meest recente ‘FTTH Monitor’, een halfjaarlijks onderzoek naar de footprint van het glasvezel­net in Nederland.
 
Eind september 2013 telde Nederland ruim 1,9 miljoen glasvezelaansluitingen ‘homes passed’. Daarmee is momenteel een kwart van alle Nederlandse huishoudens verglaasd. Van deze woningen maakt circa 33% ook daadwerkelijk actief gebruik van de verbinding, door het afnemen van één of meer diensten (homes subscribed). Daarmee bedraagt het aantal glasvezelabonnees 626 duizend.
 
Glasvezel in Nederlandse huishoudens
 
In meer dan de helft van alle Nederlandse gemeenten is momenteel glasvezel naar woningen uitgerold. Daarbij varieert de omvang van de uitrol per gemeente, van gemeenten die al bijna geheel voorzien zijn van een glasvezelnetwerk, tot gemeenten die gedeeltelijk zijn verglaasd. In 2011 was er in 140 gemeenten glasvezel naar woningen uitgerold, maar inmiddels is dat aantal gegroeid tot 210 gemeenten. De grootste ontwikkeling heeft plaatsgevonden in het oosten van het land, waarbij met name in kleine en middelgrote gemeenten glas is uitgerold. Er zijn het laatste jaar echter ook weer ontwikkelingen zichtbaar in grotere steden (o.a. Amsterdam, Den Haag, Tilburg), waar de uitrol door Reggefiber wijk voor wijk plaatsvindt.

De glasvezeldekking op provinciaal niveau loopt nogal sterk uiteen. De afgelopen jaren is de hoogste glasvezeldekking steeds te vinden in de provincie Flevoland en met 75% al voorzien, zal het veel andere provincies nog jaren kosten om dat te bereiken. De provincie Gelderland maakt de afgelopen jaren zowel procentueel als absoluut de sterkste groei door. Het aantal glasvezelaansluitingen is daar sinds 2011 met ruim 260 duizend toegenomen, waarmee het percentage aangesloten huishoudens is gestegen van 13% naar 43%.
 
Glasvezel groeiprognose
 
Stratix verwacht dat de groei van het aantal glasvezelaansluitingen de komende jaren stabiliseert op het huidige uitroltempo van ongeveer 500 duizend aansluitingen per jaar. Met dit tempo zal het aantal aansluitingen dit jaar nog doorgroeien tot boven de 2 miljoen en de komende jaren verder toenemen tot circa 3 miljoen aan het eind van 2015.

Nieuws

Meer nieuws over