Arthur D Little: Snel internet stimulans voor de economie

03 november 2011 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Een hogere internetsnelheid is een grote stimulans voor de economie. Als landen hun internetsnelheid verdubbelen stijgt hun bruto nationaal product (BNP) mee met 0.3%. Dat blijkt uit een onderzoek door adviesbureau Arthur D. Little in samenwerking met Ericsson en de Zweedse Chalmers University of Technology.

Nieuwe diensten en bedrijven
Bij het onderzoek bestudeerden de consultants de internetverbinding van 33 OESO-landen, waaronder het breedbandnetwerk van Nederland en België. Een goede digitale infrastructuur zorgt op zowel korte als lange termijn tot meer economische groei. De directe en indirecte gevolgen van een verdubbeling van de internetsnelheid leiden op middellange en lange termijn uiteindelijk tot de BNP-stijging van 0.3%. Vooral van belang is het feit dat een betere digitale infrastructuur nieuwe diensten en bedrijven mogelijk maakt.

Ook een tweede verdubbeling zal dit effect hebben. Een snelheidstoename van 4 Mbps naar 8 Mbps zorgt voor een BNP-stijging van 0.3%. Als de snelheid vervolgens weer naar 16 Mbps wordt verhoogt, zal het BNP opnieuw met 0.3% toenemen.

Beschikbaarheid
Niet alleen snelheid speelt een rol bij de grootte van de economie. Uit het onderzoek van het strategie adviesbureau blijkt dat ook een grotere beschikbaarheid van breedbandinternet de economie zal stimuleren. Wanneer het aantal mensen dat over breedbandinternet beschikt met 10% toeneemt, zal het BNP met 1% stijgen.