Quintop lanceert Digital HR Transformation propositie

20 januari 2016 Consultancy.nl

Quintop heeft een nieuwe propositie gelanceerd: Digital HR Transformation. Met het nieuwe aanbod zegt het bureau in staat te zijn klanten te ondersteunen bij het vormgeven van optimaal passende Digital HR oplossingen.

Het in 1997 opgerichte Quintop is een advies- en implementatiebureau dat klanten ondersteunt bij bedrijfstransformaties, met een focus op human capital gerelateerde vraagstukken. Sinds de oprichting heeft het bureau een solide track record opgebouwd en bedient het klanten als ABN AMRO, Shell, ING en AkzoNobel. Anno 2016 is het team van Quintop uitgegroeid naar ruim twintig professionals, die opereren vanuit het kantoor in Utrecht.

“Klanten kiezen voor Quintop vanwege de hoge kwaliteit van onze strategische adviesdiensten en implementatieprojecten, gecombineerd met een pragmatische no-nonsense aanpak, een realistische kijk op zaken en een proactieve instelling”, vertelt Erik Geerts, oprichter van Quintop, tegenover Consultancy.nl. De dienstverlening van Quintop bestaat uit zes pijlers: Projects & Programs, Reorganizations, HR Strategy & Operations, Learning & Development, Compensation & Benefits en Analytics & Reporting. De HR management consultants van Quintop beschikken over een “schat aan ervaring en specialistische kennis op deze verschillende HR vakgebieden”, aldus Geerts.

Onlangs voegde Quintop een nieuwe propositie toe aan de bestaande dienstverlening, namelijk ‘Digital HR Transformation’. Met deze stap speelt het bureau in op de snelle en massale opkomst van technologie en de mogelijkheden die dit biedt. De inzet van bijvoorbeeld HR cloud oplossingen is een voorbeeld waar veel organisaties mee worstelen en waar Quintop in kan ondersteunen. Met HR in de cloud staat de technologie niet inhouse bij een organisatie maar bij de leverancier. Naast het voordeel dat de IT infrastructuur wordt beheerd door de leverancier en dit aanzienlijk scheelt in onderhoudskosten, biedt HR in de cloud ook andere voordelen die voor alle organisaties van toepassing zijn.

Het belangrijkste andere voordeel is dat met HR in de cloud de toegankelijkheid tot de HR processen voor zowel HR, manager en medewerkers toeneemt. “Dit is efficiënt, prettig, zorgt voor tijdswinst en past meer bij deze tijd”, licht Geerts toe. Volgens recent onderzoek van Dicitas Consulting is de beweging richting digital een blijvend proces dat de komende jaren zal aanhouden. In een ander recent onderzoek concludeerde Tata Consultancy Services (TCS) dat bedrijven die investeren in Internet of Things technology (IoT) gemiddeld hogere omzetten realiseren dan hun branchegenoten.

Ook Geerts herkent zich in deze ontwikkelingen en geeft aan dat Quintop – op basis van hun ruime ervaring van de afgelopen jaren – een “enorm potentieel” in digital HR ziet. “Digital HR oplossingen zoals HR cloud software biedt een legio aan mogelijkheden voor organisaties.” Maar zoals bij zoveel nieuwe zaken, zijn er ook bij het zoeken naar de passende digital HR oplossing en de implementatie hiervan veel uitdagingen. “De veranderingen komen in sneltreinvaart af op organisaties. Dit biedt veel mogelijkheden, maar de uitdaging is om technologieën op een juiste manier te kiezen en te benutten”, aldus Geerts. Om klanten bij dergelijke vraagstukken te ondersteunen werkte het adviesbureau de afgelopen maanden aan de uitwerking van de ‘Digital HR Transformation’ propositie.

De nieuwe Digital HR Transformation propositie zal worden geleid door Ilse Heurkens, die zich in 2011 aansloot bij het bureau en in haar huidige rol werkzaam is als Senior HR Management Consultant. De afgelopen jaren heeft Heurkens diverse grote klanten ondersteund bij HR en digitale transformaties. “Ilse heeft een bewezen track record binnen het digitale landschap, haar rol in onze nieuwe praktijk is een logische stap binnen Quintop. We vertrouwen er op dat onder haar leiding – en met ondersteuning vanuit het hele team – de nieuwe praktijk een sterke positie in de markt zal gaan innemen”, zegt Geerts.

Over de toegevoegde waarde van de nieuwe praktijk voor de klanten van Quintop zegt Heurkens: “Quintop Digital HR Transformation ondersteunt organisaties in het gehele traject van het zoeken naar een passende Digital HR oplossing tot de implementatie hiervan.” In dat kader wordt antwoord gegeven op vragen als: ‘Waar wil de organisatie naartoe met HR, wat zijn de doelstellingen en waar moet digital HR aan bijdragen?’ Het vormgeven van de Digital HR strategie is daarbij een belangrijke basis. “De vertaalslag die hieruit volgt is de HR software selectie. Welke HR software, veelal HR cloud oplossingen, past het beste bij de organisatie?” licht Heurkens toe.

Geerts vult aan: “Quintop ondersteunt, als software- en leverancier onafhankelijke specialist, bij het maken van de juiste keuze. We adviseren bij het opstellen van de vereisten voor een softwarepakket, ondersteunen bij het selecteren van de juiste leveranciers, de uitvoering van een aanbestedingsproces en het opleveren van een shortlist, het afsluiten van een contract en natuurlijk ook de implementatie van de gekozen oplossing. Digital HR Proces Optimalisatie gaat hier vaak mee gepaard aangezien HR processen veranderen bij het toepassen van een nieuwe Digital HR oplossing.”

“Project Management en Change Management zijn twee pijlers die met name belangrijk zijn bij de implementatie. Deze zijn in principe gelijk aan ondersteuning die bij alle veranderingen en projecten noodzakelijk is, onafhankelijk van Digital HR”, vervolgt Heurkens, die verder benadrukt dat door de context die digital met zich meebrengt, een andere aanpak en skillset nodig is. “Een digitale HR transformatie vraagt op veel vlakken een andere manier van werken en andere competenties. Vanuit een strategisch perspectief is ervaring met digitale technologieën en implementaties essentieel. Vanuit een functioneel oogpunt vormt een goede kennis van IT processen en technologie de basis voor het tot een goed einde kunnen brengen van digitale projecten”, aldus Heurkens.

Gevraagd naar hoe Quintop zich denkt te kunnen onderscheiden van de legio aan overige spelers in de markt (de grotere adviesbureaus en software leveranciers), wijst Geerts vervolgens op drie punten. “We zijn gespecialiseerd in Human Resources. Sinds de oprichting bijna twintig jaar geleden hebben we ervaring opgebouwd specifiek gericht op (en het complete spectrum van) HR- en project management. We zijn van mening dat ons track record voor zich spreekt.” Hierbij ligt de kracht van het bureau volgens Geerts in een portfolio dat ondersteuning kan bieden bij het gehele traject: van strategievorming tot implementatie en de verankering van veranderingen. Ten tweede benadrukt de Managing Partner dat Quintop software- en leverancieronafhankelijk is, en dat het geen banden heeft met bepaalde spelers. Daardoor neemt Quintop een goede positie in om onafhankelijk te kunnen ondersteunen bij de selectie van leveranciers en bij adviestrajecten. Tot slot wijst hij op de aanpak van Quintop en het team. “Klanten geven ons continu een hoge tevredenheidsscore ten aanzien van de geleverde diensten en we zijn daarom trots dat veel klanten in Quintop geloven en voor langere tijd aan ons verbonden zijn.”

Vooruitkijkend stelt Heurkens tenslotte dat hun Digital HR Transformation propositie “het potentieel heeft om uit te groeien tot een grote praktijk binnen het adviesbureau”, zeker aangezien de komende jaren flink geïnvesteerd zal worden in het digitaliseren van bedrijfsvoering. Het consultancybureau is momenteel bezig nieuwe professionals aan te trekken die ruime ervaring hebben met HR digital oplossingen waaronder HR cloud software. Tegen het einde van 2016 wil Quintop meer consultants hebben aangenomen voor de Digital HR Transformation praktijk. “Ik geloof in kracht van Digital HR en dat we met deze dienstverlening onze klanten nog beter kunnen ondersteunen”, besluit Geerts.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup