Internet of Things omarmen levert omzetgroei op
Acht op de tien bedrijven die in Internet of Things (IoT) investeren hebben over 2014 een omzetgroei gerapporteerd. Gemiddeld groeide de omzet van deze bedrijven met 16% als gevolg van hun IoT-investeringen, stelt Tata Consultancy Services (TCS) in een nieuw verschenen onderzoek. Volgens managers zijn de nodige aanpassingen aan de bedrijfscultuur het grootste struikelblok voor IoT-implementatie.
Tata Consultancy Services (TCS), een wereldwijde dienstverlener gespecialiseerd in IT-services en bedrijfsoplossingen, heeft onlangs het onderzoeksrapport ‘Internet of Things: The Complete Reimaginative Force’ uitgebracht. Het rapport brengt de impact van Internet of Things (IoT) technologieën binnen een groot aantal sectoren in kaart en is gebaseerd op de input van bijna 800 managers wereldwijd.
Omzetgroei
Uit de studie blijkt dat investeringen in IoT technologie leiden tot omzetgroei – 80% van de bedrijven die in IoT hebben geïnvesteerd hebben in 2014 hun inkomsten zien stijgen. Gemiddeld zagen zij hun omzet met 16% groeien in 2014, en bijna een op de tien (9%) rapporteert een groei van maar liefst 30% of meer als gevolg van hun IoT-investeringen. De bestuurders zien IoT vooral nog als groeimarkt voor hun ondernemingen – 12% verwacht in 2015 minstens $100 miljoen dollar in IoT te investeren, en 3% van de bedrijven denkt zelfs aan minimaal $1 miljard dollar. Ten opzichte van 2015 verwachten de respondenten dat de gemiddelde budgetten verder zullen oplopen van $86 tot $103 miljoen in 2018 – een stijging van 20%.
Inzet IoT per region
Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat Noord-Amerika en Europa voorlopen op IoT gebied, ten opzichte van Azië-Pacific en Latijns Amerika. Hoewel er verschillen zijn per regio wordt IoT wereldwijd voornamelijk ingezet voor het monitoren van producten, tijdens hun reis door de supply chain (44,9%), en klantenbehoeften via hun gebruik van mobiele apps (46,5%). Ook zet een kwart (25,5%) van de bedrijven IoT-technologie in door producten uit te rusten met sensoren die gebruiksprestaties terugsturen naar het bedrijf. In Azië-Pacific wordt de technologie relatief veel toegepast om bedrijfslocaties te monitoren, zoals bijvoorbeeld in winkels en kantoren. 34,4% van de Aziatische bedrijven geeft aan de technologie zo in te zetten, veel meer dan Europese en Amerikaanse bedrijven, waar minder dan een kwart de technologie hiervoor gebruiken.
In een toelichting op het onderzoek vertelt Natarajan Chandrasekaran, CEO en Managing Director van TCS: “Het IoT-tijdperk is reeds begonnen, de vraag is in hoeverre bedrijven in staat zijn het potentieel van deze technologie te benutten. Onze nieuwe Global Trend Study wijst uit dat de leiders in IoT de technologie gebruiken om hun bedrijf radicaal te vernieuwen, op alle onderdelen – van bedrijfsmodel en producten tot en met de werkplek.”
Wereldwijde investeringen
Uit de resultaten blijkt dat in 2015 Noord-Amerikaanse en Europese bedrijven groots blijven investeren om hun vooroplopende posities te behouden. Noord-Amerikaanse bedrijven spenderen dit jaar 0,45% van hun inkomsten aan IoT-programma’s, terwijl Europese ondernemingen 0,4% uitgeven. In Europa komt dat neer op een verwachte gemiddelde investering van $93,9 miljoen per bedrijf, waarbij Frankrijk ver op kop loopt met $138 miljoen per bedrijf. Dat is ruim $30 miljoen meer dan Amerikaanse bedrijven investeren in hun IoT-programma’s. In Azië-Pacific investeren bedrijven gemiddeld 0,34% en Latijns-Amerikaanse investeren slechts 0,23 % van hun inkomsten in IoT.
Maakindustrie profiteert meest
Respondenten in de maakindustrie melden de grootste omzetgroei uit IoT. Gemiddeld leveren investeringen in deze sector een omzetgroei van 28,5% op. Daarna profiteren banken en financiële dienstverleners het meest van hun IoT-investeringen – Financial Services ziet een impact op omzet van 17,7%, gevolgd door Media & Entertainment met een impact van 17,4%. Automotive haalt de laagste inkomstengroei met slechts 9,9%.
In navolging van de maakindustrie, die in 2015 gemiddeld 0,6% van zijn inkomsten investeert in IoT-programma’s, wordt ook in andere sectoren flink geïnvesteerd in IoT-technologieën. De onderzoekers zien vooral grootschalige investeringen in sectoren als Travel, Transportation en Hospitality (0,6% van hun inkomsten) en Media & Entertainment (0,57%) – aanzienlijk meer dan het gemiddelde van 0,4% voor Banking & Financial Services.
Obstakels
Ondanks bemoedigende cijfers over IoT-investeringen en gunstige omzetperspectieven maken de onderzoekers ook duidelijk dat er binnen alle sectoren nog flinke drempels zijn te nemen alvorens de torenhoge belofte van IoT ingelost kan worden. De multinationals zien bedrijfscultuur als het grootste struikelblok, omdat medewerkers anders moeten gaan denken over klanten, producten en processen. Hen daarvan overtuigen is het tweede grote struikelblok, namelijk het leiderschap van het bedrijf, die tijd en middelen in IoT moet steken om het tot een succes te maken. Tot slot wordt de technologie zelf als struikelblok gezien, omdat deze deels nog moet worden ontwikkeld en geïntegreerd moet worden in bedrijfssystemen, en ook beveiliging en betrouwbaarheid zijn daarbij belangrijke issues.
Chandrasekaran concludeert: “Leiders in alle branches en sectoren moeten nu gaan nadenken over de vraag waar de kansen voor hun bedrijf liggen in een wereld van slimme, via internet verbonden ‘dingen’.”