Zeven op tien Europese organisaties maken gebruik van AI

05 juli 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Maar liefst zeven van de tien Europese organisaties maken vandaag de dag gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van dienstverlener Cognizant.

De coronacrisis heeft nog eens extra aangetoond hoe belangrijk technologie is voor het bedrijfsleven. De impact van de pandemie op organisaties was enorm, maar zou zonder de talrijke mogelijkheden om op afstand digitaal samen te werken ongetwijfeld nog vele malen groter zijn.

Ook los van Covid-19 speelt technologie uiteraard een cruciale rol binnen bedrijfsprocessen. Zo helpen geavanceerde tools – zoals AI – organisaties om uit grote hoeveelheden data waardevolle inzichten te halen. En dat gebeurt in Europa al in zeer grote mate, aldus de onderzoekers van Cognizant

Welke technologieën worden vandaag de dag gebruiktVandaag de dag maakt circa 70% van de Europese organisaties gebruik van AI om hun bedrijfsprocessen te verbeteren. Daarbij moet wel vermeld worden dat slechts 7% de technologie wijdverbreid heeft geïmplementeerd. De meerderheid (64%) is AI nog aan het testen of heeft de technologie slechts ten dele geïmplementeerd.

Voor data analytics geldt grofweg hetzelfde. Slechts 5% zet de technologie breed in binnen zijn organisatie, terwijl de meerderheid (64%) nog maar mondjesmaat gebruikmaakt van data analytics om haar bedrijfsprocessen te verbeteren.

Internet of Things (IoT) zit wat dat betreft in een verder stadium. Deze technologie – die apparaten via het internet met elkaar laat communiceren – is binnen 17% van de Europese organisaties reeds volledig geïmplementeerd. En dat is niet verwonderlijk als we naar de prijs-pretverhouding kijken, aldus een Scandinavische procesmanager die werkzaam is bij een gas- en oliebedrijf

“We zijn bijzonder te spreken over IoT-apparaten en sensoren, omdat het daarmee mogelijk is om realtime te checken hoe onze machines, olievoorraden en opslagruimtes ervoor staan. En dat met een betrekkelijk bescheiden investering, waarmee we het risico verkleinen op fouten die ons miljoenen dollars kunnen kosten.”

Wat doen machine voor ons (naar jaar)?

Mens en machine

In de hierboven genoemde voorbeelden bekleden de verschillende technologieën met name een aanvullende rol. Maar zoals de geschiedenis heeft uitgewezen kan technologie ook het werk van mensen volledig overnemen. 

“De verhouding tussen het werk van mensen en machines slaat nu al door in het voordeel van machines, met name op het gebied van het categoriseren van data en op het vlak van complexe besluitvormingsprocessen”, geeft Cognizant aan in zijn rapport.

Zo zal het doorzoeken van grote datasets op fouten en bruikbare informatie in 2023 binnen Europese organisaties voor 27% door computers worden gedaan. Op dit moment gaat het om 18%.

“Europese organisaties worden overspoeld door data, maar hebben moeite om te bepalen welke gegevens relevant zijn. Door de gigantische volumes schiet de mens hier tekort: dergelijke taken kunnen beter worden afgehandeld door machine learning-software”, laten de onderzoekers weten.