Vier techtrends die aan de basis staan van internet of things

20 november 2024 Consultancy.nl

Het aantal verbonden apparaten, ook wel bekend als internet of things (IoT), groeit de komende jaren fors – van €40 miljard vandaag de dag tot €49 miljard in 2026. Aan de basis van de groei staan volgens Parag Lapalikar van Tata Consultancy Services vier technologieën.

1: Edge computing

Edge computing is een technologie die het mogelijk maakt om gegevensverwerking dichter bij IoT-apparaten te plaatsen. Dit zorgt voor snellere reacties en minder vertraging. Edge computing vermindert de latentie en de noodzaak om informatie naar verre cloudservers te sturen.

Dit maakt snellere besluitvorming en realtime reacties mogelijk, wat cruciaal is voor toepassingen zoals autonome voertuigen, industriële automatisering en slimme steden. Edge vermindert ook het bandbreedtegebruik en de kosten door onnodige gegevens eruit te filteren voordat ze naar de cloud worden verzonden.

Over het algemeen verbetert edge computing de efficiëntie, betrouwbaarheid en snelheid van IoT, vooral voor tijdgevoelige taken en grootschalige implementaties.

2: Kunstmatige intelligentie

AI en machine learning kunnen met hun voorspellende inzichten de werking van IoT-systemen en de besluitvorming daaromheen verbeteren. AI-aangedreven IoT kan apparatuurstoringen voorspellen, bewerkingen optimaliseren en processen automatiseren. Met machine learning verbeteren IoT-systemen voortdurend door te leren van gegevens, waardoor voorspellend onderhoud en nauwkeurigere prognoses mogelijk zijn.

AI verbetert ook de beveiliging van IoT door potentiële bedreigingen te identificeren en sneller te reageren op afwijkingen, waardoor de algehele betrouwbaarheid van het systeem wordt verbeterd. Met Gen AI kunnen organisaties gebruikmaken van gepersonaliseerde kennisverrijkingsmogelijkheden om strategisch denken en besluitvorming te verbeteren en nieuwe waardecreatie te stimuleren.

3: 5G-netwerken

5G, de opvolger van 4G, maakt snellere, betrouwbaardere verbindingen mogelijk, wat cruciaal is om informatiestromen tussen IoT-apparaten te ondersteunen. 5G biedt een hogere bandbreedte, lagere latentie en ondersteunt veel meer apparaten, wat essentieel is voor realtime gegevensverwerking en -communicatie.

Met 5G kunnen IoT-toepassingen zoals autonome voertuigen, slimme steden en industriële automatisering efficiënter functioneren en snel reageren. Het maakt ook naadloze communicatie tussen apparaten over lange afstanden mogelijk, wat cruciaal is voor grootschalige IoT-netwerken. Over het algemeen verbetert 5G de prestaties, schaalbaarheid en responsiviteit van IoT.

4: Cybersecurity

Verbeteringen op het gebied van cyberbeveiliging zijn een belangrijke randvoorwaarde voor het veilig en ethisch gebruik van IoT. Naarmate meer apparaten verbinding maken en enorme hoeveelheden gegevens genereren, verschuiven IoT-systemen naar realtime verwerking, voorspellende analyses en automatisering.

Met de toenemende complexiteit van netwerken en de hoeveelheid gevoelige informatie die wordt verwerkt, is sterkere cyberbeveiliging nodig om gevoelige gegevens en systemen te beschermen tegen bedreigingen. Dit vereist meer focus op het verbeteren van versleuteling, veilige authenticatie en realtime detectie van bedreigingen om IoT-ecosystemen te beschermen.

Naarmate IoT evolueert, zijn robuuste beveiligingskaders essentieel om inbreuken te voorkomen en het vertrouwen van gebruikers in verbonden apparaten en systemen te waarborgen.

Over de auteur: Parag Lapalikar is Business Lead voor Internet of Things & Digital Engineering in Europa bij Tata Consultancy Services.

More on: Tata Consultancy Services
Netherlands
Company profile
Tata Consultancy Services is not a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Tata Consultancy Services is a not a partner of Consultancy.org.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.