Buck Consultants International opent kantoor in Atlanta

22 december 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het Nijmeegse adviesbureau Buck Consultants International opent begin januari 2016 zijn vijfde internationale vestiging. Met een nieuw kantoor in Atlanta, de Verenigde Staten, verwacht het advieskantoor Amerikaanse bedrijven beter te kunnen begeleiden bij expansie naar het buitenland.

Met circa 65 professionals werkzaam vanuit vijf kantoren in Europa – Nederland (hoofdkantoor), België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk – is Buck Consultants International (BCI) een van de grotere spelers op de markt die zich specialiseert in locatiekeuze- en supply chain vraagstukken.

In de afgelopen jaren heeft het bureau enkele tientallen Noord-Amerikaanse bedrijven ondersteund bij hun expansiestrategieën naar Europa. Zo adviseerde het bedrijf in 2013 Donaldson, een producent van filters, over de keuze voor Skarbimierz (Polen) als locatie voor zijn nieuwe luchtfilterfabriek, en vorig jaar werden onder meer advocatenkantoor Hogan Lovells en machineproducent GSI bijgestaan bij locatiekeuze trajecten. Om tot een integraal advies te komen voor deze klanten, waarin alle mogelijke locatiefactoren zijn opgenomen, vergelijkt BCI onder meer vestigingsplaatsfactoren zoals geografische ligging, bereikbaarheid, arbeidskosten en belastingregimes van verschillende locaties. 

Buck Consultants International - Atlanta

Inmiddels is advieswerk voor Amerikaanse ondernemingen die uitbreiden in Europa en Azië goed voor 40% à 50% van de totale omzet, zegt oprichter en directeur René Buck, en voor de komende tijd verwacht hij dat meer Amerikaanse klanten zullen volgen met vergelijkbare uitbreidingsplannen. Door het herstel van de wereldeconomie richten bedrijven hun blik steeds meer op internationale groei, vooral in Amerika: “De VS zijn wereldwijd nog altijd de grootste investeerders buiten hun thuismarkt”, zegt Buck, en hij voorspelt dat Amerikanen hun buitenlandse activiteiten de komende jaren verder zullen opvoeren.

Om de markt beter te bedienen heeft Buck, die vorig jaar is toegetreden tot het prestigieuze ‘Site Selectors Guild’, samen met de partners – BCI telt zeven aandeelhouders die als partner werkzaam zijn bij het bureau – besloten om een vestiging te openen in de Verenigde Staten. “Hoe dichter wij bij onze klanten zitten, hoe beter het is”, stelt Buck. De keuze is gevallen op een vestiging in Atlanta, en over de keuze voor die vestigingsplaats zegt Buck: “We kunnen van hieruit belangrijke bestemmingen zoals Boston en Silicon Valley snel bereiken”, waar hij aan toevoegt dat Atlanta ook over een grote (internationale) luchthaven beschikt. 

Om de activiteiten van BCI in de VS te leiden heeft het bureau Allison Turner (51 jaar) aangetrokken, een veteraan op het gebied van buitenlandse directe investeringen en handel. De laatste 15 jaren was zij werkzaam voor de Netherlands Foreign Investment Agency, die verantwoordelijk is voor het aantrekken van bedrijven uit het Zuidoosten van de VS naar Nederland. Daarvoor werkte Turner, die in het bezit is van een MBA (behaald aan de Erasmus Universiteit Rotterdam), onder meer voor het Havenbedrijf Rotterdam en Nissan. “Het is een geweldige uitdaging om de activiteiten van BCI op de Amerikaanse markt verder uit te breiden”, aldus Turner, die is benoemd tot Vice President North America.