BCI verzorgt locatiekeuzetraject voor machineproducent GSI

08 oktober 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Agrarische machineproducent GSI heeft onlangs zijn eerste fabriek geopend in Europa. De keuze voor Biatorbágy in Hongarije was mede gebaseerd op een locatiekeuze adviestraject uitgevoerd door Buck Consultants International.

GSI, een wereldwijd merk van AGCO, is een producent van graanopslag- en conditioneringssystemen en graandroogmachines en heeft een volledige lijn met diverse productiemachines voor varkens en gevogelte. In lijn met zijn internationale groeiambities besloot het bedrijf recentelijk om een productiefaciliteit te bouwen in Europa. Voor het management was het echter nog onduidelijk waar de fabriek het beste gevestigd kon zijn. Om het locatiekeuze adviestraject in goede banen te leiden besloot GSI om de hulp in te schakelen van Buck Consultants International, een Nederlands adviesbureau met vestigingen in Nijmegen en Den Haag. Belangrijkste eis van GSI voor de nieuwe locatie: snelheid van levering, flexibiliteit in productontwerp en de mogelijkheid om tegemoet te komen aan specifieke lokale klanteisen van de afzetmarkt (Europa, het Midden-Oosten en Afrika).

GSI PRODUCTIE PROCES

Na een grondige analyse van tientallen locaties in Europa, waaronder West-Europa en Oost-Europa, kwam Hongarije als beste uit de bus. Jason Colwell, Director Business Operations EMEA bij GSI, licht de keuze voor Hongarije toe: “De centrale locatie speelde een belangrijke rol in onze beslissing om de fabriek in Biatorbágy te openen omdat onze belangrijkste exportmarkten zich in de regio Rusland, Oekraïne, Hongarije en de aangrenzende landen bevinden. We kunnen nu klantspecifieke machines leveren die lokaal ontworpen en geproduceerd zijn.” Ook de gunstige investeringscondities, goede logistiek en infrastructuur hebben GSI geholpen om deze locatie te kiezen waarbij de lokale arbeidsmarkt en hoogwaardige toeleveranciers nog additionele voordelen boden.

Inmiddels is de Hongaarse fabriek volledig operationeel. De fabriek heeft een vloeroppervlakte van zo’n 2.000 m2 en telt zo’n 125 arbeidsplaatsen, waaronder ontwerp- en kwaliteitsingenieurs, staf experts voor de logistieke- en aankoopafdelingen en vakmensen zoals CNC-operators en lassers. Het aantal medewerkers zal waarschijnlijk nog fors stijgen, aangezien GSI verwacht hun productie in de Hongaarse vestiging de komende 2 jaar te verdrievoudigen.

Budapest BCI GSI

Samenwerking met BCI
Tom Powers, directeur Strategie en Integratie van AGCO en eindverantwoordelijk voor de opdracht, laat weten zeer tevreden te zijn over de dienstverlening van Buck Consultants International. “Als voormalig locatiekeuze adviseur, had ik hoge verwachtingen van Buck Consultants International toen we ze selecteerden voor dit project. Het zeer competente, cross-functionele en geografisch gedifferentieerde projectteam overtrof onze hoge verwachtingen. De analyse was grondig, de methodologie klopte en alle rapportages werden tijdig gepresenteerd. Op basis van de bevindingen van BCI was ik vol vertrouwen om onze aanbeveling voor Hongarije te presenteren aan de AGCO en GSI management teams. We zijn zeer tevreden met onze beslissing de fabriek in Budapest te openen en ik kijk er zeker naar uit om in de toekomst opnieuw met BCI samen te werken mocht die mogelijkheid zich voordoen.”