Fakton en Straatman Koster advocaten helpen Leiden

24 november 2015 Consultancy.nl

Leiden gaat de komende jaren het Stationsgebied drastisch op de schop nemen. Om de herontwikkeling en vernieuwing op financieel vlak in goede banen te leiden heeft de gemeente Fakton en Straatman Koster advocaten in de arm genomen als supervisor. Aeisso Boelman, vanuit Fakton betrokken als Projectmanager bij de herontwikkeling, over de samenwerking: “Samen met de gemeente proberen wij het stationsgebied verder te ontwikkelen en zo de voorwaarden te scheppen voor verdere groei van de sterke stad, die Leiden is.”

Het stationsgebied van Leiden gaat in de komende tien jaar een compleet nieuw gezicht krijgen. De ruimtelijke omgeving (gebouwen), functies in het gebied (wonen, kantoren, detailhandel) en de inrichting van de openbare ruimte zal – in diverse ontwikkelfases – vernieuwd gaan worden. Rients Dijkstra van bureau Maxwan ontwikkelde voor de gemeente Leiden een stedenbouwkundige visie voor de toekomstige Stationsbuurt, die laat zien hoe het gebied rond het Centraal station kan uitgroeien tot een levendige stationsbuurt met een rijk aanbod aan functies, zoals kantoren, woningen en winkels.

Het nieuwe stationsgebied zal ook in de toekomst in eerste lijn een verkeersknooppunt voor de verschillende typen vervoer (auto, bus, trein en in de toekomst ook de Rijn Gouwelijn) blijven, maar zal tevens ruimte bieden voor vrijetijdsbesteding – er moeten onder meer een hotel, een bioscoop en diverse uitgaansgelegenheden komen in het nieuwe gebied, zo blijkt uit de plannen.

Leiden Centraal Station

Voor het borgen van de financiële en juridische kwaliteit gedurende de herontwikkeling, hanteert de gemeente het ‘vier-ogen’-principe: de gemeente zal nauw samenwerken met een financieel-juridische supervisor. Gebiedsmanager Robert Bergenhenegouwen van de gemeente Leiden licht toe: “Juist bij zo’n ambitieus project als de herontwikkeling van het Stationsgebied willen wij als gemeente scherp blijven. Met een lange looptijd, hoge complexiteit en verspreid eigendom vergt deze herontwikkeling een lange adem. De dynamische vastgoedmarkt vraagt erom dat wij de ontwikkelkaders vormen naar de veranderende marktomstandigheden. Daarbij willen wij natuurlijk de beste deals maken voor de stad. De financieel-juridische supervisor ondersteunt ons bij dit uitdagende proces.”

Om voor deze supervisor-rol de juiste externe partij(en) te vinden zette Leiden een openbare aanbesteding uit. Diverse consultancybureaus en advocatenkantoren schreven zich in voor de aanbesteding en na diverse rondes waarin zij hun dienstverlening konden pitchen, koos de gemeente uiteindelijk voor Fakton, een management- en adviesbureau uit Rotterdam, en Straatman Koster, een Rotterdams advocatenkantoor. Leiden selecteerde de supervisor(s) onder andere op basis van aantoonbare ervaring, erkent Bergenhenegouwen. “Wij zochten een supervisor die ruime ervaring heeft met gebiedsontwikkelingen in stationsgebieden met vergelijkbare complexiteit. Stationsgebieden, waarbij een brug geslagen wordt tussen de ontwikkeling van vastgoed en infrastructuur en waar verschillende verkeersstromen bij elkaar komen.”

Met Fakton en Straatman Koster advocaten heeft de gemeente die ervaring gevonden, stelt Bergenhenegouwen. Fakton is een adviesbureau dat zich specialiseert in het financieel transparant maken en structureren van complexe gebiedsontwikkelings- en vastgoedvraagstukken. Straatman Koster Advocaten is een advocatenkantoor dat zich uitsluitend richt op vastgoed en aan vastgoed gerelateerde rechtsgebieden.

Aeisso Boelman, Thijs Straatman, Peter van Bosse

Aeisso Boelman, Senior Consultant bij Fakton en vanuit het bureau betrokken als Projectmanager voor de herontwikkeling van het Leids Stationsgebied, kijkt uit naar de samenwerking: “Samen met de gemeente proberen wij het stationsgebied verder te ontwikkelen en zo de voorwaarden te scheppen voor verdere groei van de sterke stad, die Leiden is. Wij gaan daarbij uit van een lerende organisatie. Ons team werkt niet vóór de gemeente, maar mét. Wij zetten in op kennisoverdracht en brengen onze ervaringen uit de rest van het land naar Leiden.” Naast Boelman zijn ook Peter van Bosse (Fakton) en Thijs Straatman betrokken bij de opdracht.

Het is niet de eerste keer dat Fakton en Straatman Koster advocaten samenwerken. De bureaus werkten onder samen in de stationsgebieden van Amsterdam, Den Haag, Breda en Rotterdam.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup