Qhuba: Zorg zet strategische stappen op ICT gebied

29 juli 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Strategische keuzes in de zorg zijn lange tijd uitgesteld, maar in het kader van krappere budgetten en een efficiënter en effectiever zorgproces zullen de komende periode de nodige stappen gezet worden. Dat betogen marktspecialisten Heico ten Cate en managing partner Tjibbe van der Zeeuw van Qhuba.

Data wordt in de zorgwereld nog belangrijker. Technologische ontwikkelingen zoals de iWatch, Google Glass en andere wearables genereren steeds meer gezondheid-gerelateerde informatie. Deze moet veilig worden opgeslagen en op een snelle, begrijpelijke en consistente wijze kunnen worden ontsloten voor de drager (patiënt) en zorgspecialist. Een dergelijke consumer focused health(care) vraagt uiteraard om een gedegen informatievoorziening. Masterdata management, data-governance en analytics zijn daarbij belangrijke thema’s. 

iWatch and Google Glass

In 2015 of 2016 zal de financiële druk het uiteindelijk winnen van de hang naar kwaliteit. In het kader van bezuinigingen wordt men inmiddels, zowel door de markt als de politiek, gedwongen tot actie: meer zorgfusies zijn onvermijdelijk. Helaas niet vanwege de strategische kansen, maar met oog op de kosten. Ondertussen kan ICT een belangrijke enabler van vooruitgang zijn. Denk aan betere informatieuitwisseling, patiënten-selfservice, zorg op afstand, enzovoorts. Zorginstellingen worden daarnaast meer en meer kennis- en expertisecentra. Kennis en informatie zijn belangrijke assets.

Businessgedreven
De zorg moet op bestuurs- en managementniveau meer gebruik maken van professionals van buiten de zorg: mensen die geselecteerd zijn op senioriteit en empathisch vermogen. Ze moeten namelijk in staat zijn om de verbinding te leggen met zorgprofessionals. Hun kennis van de in het bedrijfsleven toegepaste besturingsmodellen, logistiek, informatiemanagement en technologie kunnen uitkomst bieden bij de strategische uitdagingen binnen de zorg. Met name de academische en topklinische ziekenhuizen kiezen steeds vaker voor een (interim) CIO zonder zorgverleden. Dat leidt tot meer rationele en businessgedreven keuzes, een aanvullend relatie- en kennisnetwerk en bovendien kunnen zorgprofessionals zich daardoor volledig focussen op hun kerntaken.

Tjibbe van der Zeeuw en Heico ten Cate - Qhuba

Digitalisering
Daarnaast verschijnen er de komende jaren nieuwe producten en diensten die de zorgsector gaan veranderen. Diverse partijen zijn bezig met interessante ICT-ontwikkelingen, specifiek gericht op de zorg. Philips Healthcare timmert in dit domein goed aan de weg. Samen met Salesforce.com en het REshape Innovation Center van het Radboud UMCN, ontwikkelt het bedrijf digitale tools voor meer patiëntgerichte zorg.

Neem ‘Hereismydata’, een combinatie van een persoonlijk gezondheidsdossier, een online community voor patiënten en hun familieleden en zorgverleners, maar ook een connectiviteitsplatform voor medische apparatuur, wearables en apps. Deze technologie zal de inzet en toepassing van de huidige EPD’s drastisch veranderen. Het is mooi om te zien hoe een Nederlands academisch ziekenhuis samenwerkt met twee toonaangevende multinationals, die allebei een sterke focus hebben op de (zorg)consument en een bijdrage willen leveren aan een betere zorg en gezondheid in het algemeen.