Consultants krijgen vaker leaseauto en OV chipkaart
Consultants staan bekend als leaserijders. Het grote merendeel van adviesbureaus stelt een leaseauto ter beschikking aan adviseurs, van junior consultant tot en met partner. Door de opkomst van trends zoals duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en Het Nieuwe Werken zijn adviesbureaus en consultants zich steeds bewuster van hun vervoersregeling. Steeds vaker krijgen adviseurs en een leaseauto en een OV-chipkaart. Het grote voordeel? Naast duurzaamheid ook de mogelijkheid om meer declarabele uren te schrijven.
Leaseauto en OV kaart
Een opkomende trend is dat adviesbureaus hun consultants steeds meer voorzien van zowel een leaseauto en een OV-kaart. Tot voor kort moesten adviseurs een keuze maken maar bedrijven als Deloitte Consulting en Twynstra Gudde hebben recentelijk hun mobiliteitsregeling hierop aangepast. De bureaus vergoeden beide mogelijkheden en laten de vervoerskeuze volledig over aan hun adviseurs.
Twynstra Gudde
In de mobiliteitsregeling van Twynstra Gudde hebben alle 350 adviseurs recht op een leaseauto én op onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer. Uit de resultaten blijkt dat het initiatief goed is gevallen bij de consultants. “Het gemiddeld aantal leaseautokilometers daalde de laatste jaren met 10 tot 15%, terwijl de treinkilometers toenamen” zegt Mark Pel, groepscontroller bij Twynstra Gudde.
Voordeeel voor Twynstra: uren in de trein zijn declarabel
Volgens Pel is het grote voordeel van openbaar vervoer dat consultants door kunnen werken. “Onze adviseurs kunnen in de trein ook werken wat weer meer declarabele uren oplevert. Omdat reistijd werktijd wordt, betaalt de mobiliteitsregeling zichzelf terug in meer declarabele uren”. Naast de additionele uren levert reizen met de trein ook voordelen op het gebied van MVO en groen reizen.
Voordeel voor de adviseur: auto en trein slim combineren
De combinatie van beide mogelijkheden levert ook voordelen voor de adviseur. “Wij willen de mobiliteit van onze medewerkers optimaal faciliteren”, zegt Pel. “Onze adviseurs reizen intensief door het hele land. Zij bezoeken klanten vanuit kantoor of rechtstreeks vanuit huis. Op een dag hebben ze vaak meerdere afspraken. Omdat het steeds drukker wordt op de weg, kiezen we voor een grote keuzevrijheid en flexibiliteit in mobiliteit. Op deze manier kunnen onze adviseurs auto- en treingebruik eenvoudig en slim combineren”. Bovendien komen volgens Pel adviseurs “uitgeruster en goed voorbereid aan bij de klant” .
Verduurzaming van wagenpark
Verschillende adviesbureaus hebben in het afgelopen jaar hun wagenpark verduurzaamd. Twee weken geleden maakte Deloitte bekend dat het 500 zuinige Fiat’s heeft besteld vanwege de goede prestaties op het gebied van duurzaamheid (A-milieulabel). Begin 2011 maakte PwC bekend dat het de Audi A1 heeft toegevoegd aan haar wagenvloot om haar ecologische voetafdruk te verbeteren. En in November 2010 besloot Ernst & Young België ook al tot de aanschaf van elektrische auto’s. Daarnaast proberen adviesbureaus ook om hun consultants bewuster te maken van hun rijgedrag. In december 2010 lanceerde sustainability adviesbureau Ecofys de competitie The Green Driver Challenge, met het doel om deelnemers zuiniger te laten rijden. Conclusion uit Utrecht was een van de deelnemende bedrijven.