Rijstijlcompetitie Greendriver Challenge van start

01 december 2010 Consultancy.nl

400 deelnemers strijden om een dag in een Tesla Roadster.

Op 1 december is een unieke Nederlandse rijstijlcompetitie voor het besparen van brandstof en het reduceren van CO2-uitstoot van start gegaan. Acht Nederlandse bedrijven, met in totaal bijna 400 deelnemers strijden de komende vier maanden in de Greendriver Challenge. Door brandstofverbruik en de gereden kilometers te koppelen aan rijgedrag worden de deelnemers uitgedaagd zuiniger te rijden. De deelnemer die relatief het zuinigst rijdt wint en mag een dag in een Tesla Roadster rijden.

De Greendriver Challenge is een initiatief van het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvDM), in samenwerking met sustainability adviesbureau Ecofys en Greendriver. Volgens het IvDM zoeken tegenwoordig veel organisaties naar manieren om hun wagenpark te verduurzamen. Een auto met groen A of B label aanschaffen is niet genoeg, want de rijstijl van de bestuurder is uiteindelijk doorslaggevend voor het brandstofverbruik. Dit wordt vaak onderschat. Vooral door de zakelijke rijders, die de brandstof vaak volledig vergoed krijgen. De Greendriver Challenge is speciaal ontwikkeld om deze groep mensen op een uitdagende manier te motiveren zuiniger te rijden om zo het milieu te ontzien.

Inspelen op rijgedrag

In tegenstelling tot veel andere rijstijlprogramma's wordt er bij de Greendriver Challenge geen gebruik gemaakt van ingewikkelde kastjes of inbouwapparatuur. Van iedere deelnemer wordt het soort auto, het brandstofverbruik en het aantal gereden kilometers geregistreerd. Een speciaal ontwikkelde applicatie berekent vervolgens van iedere berijder de relatieve brandstofbesparing en CO2-reductie. Hiermee wordt het effect van rijstijlverbetering direct zichtbaar. Deelnemers worden wekelijks geïnformeerd en ontvangen tips om hun rijstijl verder te verbeteren. ‘Tijdens de competitie zullen deelnemers het verband tussen rijgedrag en brandstofverbruik zelf ondervinden. Daarbij valt er onderling ook veel van elkaar te leren’, aldus Paul Hoffschult van het IvDM. ‘Bovendien rekenen we er op dat de deelnemers na de competitie er een zuinige rijstijl op nahouden.’

Brandstofbesparing en milieu gaan hand in hand

Tijdens de competitie wordt er dus niet alleen brandstof en geld bespaard, maar ook veel CO2. Bijkomende voordelen voor deelnemers en bedrijven zijn een afname van de kans op ongelukken, daling van de onderhoudskosten, minder gestreste werknemers achter het stuur en een groener imago. ‘De Greendriver Challenge is een uitstekend initiatief’, zegt Nick Spijkers van Fugro, een van de deelnemende organisaties aan de Greendriver Challenge. ‘Enerzijds zal de challenge ons stimuleren om een nieuwe, veilige en milieuvriendelijke manier van rijden aan te leren waardoor we brandstof besparen. Anderzijds helpt het ons met het verbeteren van onze milieu prestaties.’

Het deelnemersveld van deze 1e editie bestaat uit: Conclusion, Fugro, Koldijk, Athlon Car Lease, CNG Net, Deerns, Innovam en Fleetlogic.

Nieuws