Organisatieadviesbureau Public Impact maakt doorstart

11 december 2014 Consultancy.nl

Organisatieadviesbureau Public Impact uit Den Haag heeft met succes een doorstart gemaakt.

Begin November schreef Consultancy.nl over de financiële moeilijkheden bij Public Impact. Na een forse omzetdaling in het afgelopen jaar werd besloten tot een doorstart scenario. Een aantal partijen meldden zich vervolgens met interesse, echter werd uiteindelijk besloten om het bedrijf onder leiding van het huidige partnerteam – Teun Sluijters en Wouter Groot – nieuw leven in te blazen.

De belangrijkste reden voor de succesvolle doorstart lag in de betrokkenheid die een aantal belangrijke klanten toonden richting het bureau. “Dankzij het vertrouwen en betrokkenheid van onze klanten zijn we in staat geweest om een doorstart te maken met Public Impact”, zegt Sluijters tegenover Consultancy.nl.

Nieuwe start

Vooruitkijkend geeft Sluijters aan dat er aan het profiel van het organisatieadviesbureau weinig zal veranderen. Public Impact blijft zich richten op de gebieden governance, finance en strategie, met een focus op instellingen binnen de (semi-)publieke sector. “Vooral in de sectoren zorg, gemeente en onderwijs zijn we actief”, aldus Sluijters. Ook de naam is behouden gebleven, zodat er voor klanten volgens de Managing Partners “amper iets verandert.” Wat wel zal veranderen is de opzet van het bedrijf: “We willen alleen nog junior adviseurs/trainees in dienst hebben. Senior capaciteit huren we in via ons netwerk. En we zullen nadrukkelijker samenwerking zoeken met partijen die complementaire diensten leveren, zoals ICT.”

Met het oog op de naderende veranderingen binnen het sociaal domein, een gebied waarbinnen het bureau “veel verstand van zaken heeft”, voorziet hij dat het bureau de komende maanden weer de weg omhoog kan vinden. “Wij kennen de gezondheidszorg en het lokaal bestuur van binnenuit. Komende jaren zal de samenwerking tussen lokaal bestuur en zorgorganisaties een belangrijk thema zijn. Daar zien we zeker kansen in de markt.” Ook bij het professionaliseren van de controlfunctie bij gemeenten en in de gezondheidszorg denkt het bureau een rol te kunnen spelen. “Door onze samenwerking met de Vrije Universiteit hebben we een unieke propositie, waaraan veel behoefte is in een tijd waarin de uitdaging is om meer te doen met minder,” aldus Sluijters.

Teun Sluijters en Wouter Groot,

De komende maanden staat Sluijters en Groot de uitdagende taak te wachten om Public Impact terug aan elan te laten winnen, een uitdaging waar we “enorm veel zin in hebben”. Op de korte termijn zijn er twee veranderingen op komst: het bureau betrekt eerdaags een nieuw kantoor in regio Den Haag en daarna volgt een vernieuwing van de website van het bureau. “Het was moeilijk om deze verandering door te maken maar wij zien de toekomst positief tegemoet. We realiseren ons dat wij hetzelfde moeten doen als onze opdrachtgevers: nadenken over je verdienmodel en jezelf steeds opnieuw uitvinden.”

Uitdagende markt
Het faillissement en de doorstart van Public Impact is de zoveelste in een reeks van slachtoffers als gevolg van de uitdagende marktomstandigheden en veranderende consultancymarkt. Zo waren bijvoorbeeld ook Squarewise en VLDV genoodzaakt om een doorstart te maken, en opereren ze inmiddels ‘leaner en meaner’ in de markt. Voor duizenden bureaus, zelfs voor prestigieuze bureaus zoals Nolan, Norton & Co. en BoerCroon Consulting, werden de crisisjaren hen echter fataal.