Roland Berger wint Beacon award voor cloud aanpak

17 november 2014 Consultancy.nl

Roland Berger Strategy Consultants heeft een ‘Beacon Award for Business Innovation’ gewonnen, een prijs die excellentie in cloud-adoptie en digitale operaties viert. Een erkenning voor zijn innovatieve cloud-strategie en effectieve inzet van SAP-diensten door zijn 2.400 werknemers in 36 landen. Het is de eerste keer dat een adviesbureau de award heeft gewonnen, en het feit dat een strategy consultancybureau de eerste is om te excelleren op het vlak van IT zal ongetwijfeld sommige wenkbrauwen doen fronsen. Het nieuws toont tegelijkertijd echter het groeiende belang van IT en interne operaties in het consultancylandschap aan.

De Beacon Awards van Saugatuck Technology identificeren voortreffelijke business- en IT-innovatie door het gebruik van geavanceerde technologieën zoals cloud, mobiliteit, sociale en collaboratieve IT, en geavanceerde analytics. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse ‘Cloud Business Summit’, dat dit jaar plaatsvond op woensdag 12 november in New York.

Beacon Awards for Business

Dit jaar werden de Beacon Awards for Business Innovation uitgereikt aan:
- Johnson & Johnson, voor zijn “sandbox”-gedreven aanpak met betrekking tot IT-verbeteringen
- MFG.com, dat gebruik maakte van cloud en gerateerde technologieën om zijn diensten-beschikbaarheid en regulatory compliance te verbeteren
- Roland Berger Strategy Consultants, voor zijn innovatieve gebruik van SAP om wereldwijde standaardisatie en schaalbaarheid te realiseren

Roland Berger heeft ongeveer 2.400 werknemers in 36 landen. Om zijn management consultants en werknemers te dienen maakt het bureau gebruik van een ERP-systeem, bekend als ‘SAP Business ByDesign’. Het systeem wordt gebruikt voor alle grote gebieden binnen de bedrijfsvoering van het consultancybureau, waaronder business development (sales, CRM), projectmanagement (budgettering, projectstatus, resource management) en accounting & control (finance, rapportering). De kracht van het systeem ligt in de flexibele aanpak, hiermee kan het van oorsprong Duitse advieskantoor zijn infrastructuur efficiënt uitrollen wanneer het bedrijf nieuwe kantoren opent of wanneer nieuwe (internationale) projecten worden gelanceerd. Daarnaast biedt het modulaire design van SAP Business ByDesign Roland Berger de ruimte om de functionaliteit van het systeem effectief aan te passen aan lokale vereisten.

Roland Berger Strategy Consultants

Gebaseerd op de succesvolle inzet van het systeem afgelopen jaar – de oplossing wordt gebruikt door het hoofdkantoor in Europa maar ook door de kleinste kantoren binnen het netwerk – besloot de jury van de Beacon Awards for Business Innovation Roland Berger tot winnaar te benoemen. Volgens Bill McNee, CEO van Saugatuck Technology en voorzitter van de jury, maakt Roland Berger’s “innovatieve gebruik van gehybridiseerde, two-tier business management software om meetbare, wereldwijde standaardisatie en verbetering van business management, van interfaces, apps, en data” het tot een ware best practice in het cloud-domein.

IT wordt competitieve differentiator

“Hier bij Roland Berger realiseren wij ons dat technische innovatie ons helpt onze businessdoelen te behalen. Het verbetert de kwaliteit en snelheid, en levert ons daarom competitieve voordelen op”, zegt Daniel Gerster, CIO van Roland Berger, wijzend op de steeds grotere rol van interne operaties voor consultancybureaus. Tegen de achtergrond van de toenemende globalisering door klanten vinden adviesbureaus zichzelf ‘verplicht’ om een wereldwijde voetafdruk op te bouwen – ofwel middels een eigen kantoornetwerk of via partnerships -, anders riskeren zij ‘stuck in the middle’ te blijven*. Tegelijkertijd kan de expansiedrift een significante druk op de kosten zetten, aangezien vaste kosten van het opzetten en behouden van een IT-infrastructuur dikwijls een grote initiële investering vergt. Als gevolg hiervan markeren consultancybureaus steeds vaker hun interne IT-systemen als een kritieke bron van competitief voordeel, wat leidt tot de ontwikkeling van efficiëntere IT operating models en grootschalige adoptie van nieuwe, op cloud gebaseerde oplossingen. Een recent onderzoek van IDC, in opdracht van Deltek, onthult dat bijna driekwart (73%) van de consultancybureaus de komende 12 maanden van plan is hun systeem naar de cloud te verhuizen.

Daniel Gerster and Charles Edouard Bouee - Roland Berger

Roland Berger, volgens consultants Europa’s zesde meest prestigieuze consultancybureau, omhelsde begin 2013 de IT-strategie en lanceerde een grote IT-transformatie. Na een interne businesscase, waarin het bureau de potentiële voordelen van een ERP-oplossing vergeleek met een dienst in de cloud, besloot het consultancybureau de op cloud gebaseerde SAP Business ByDesign oplossing te adopteren. Het bureau schakelde de hulp in van een externe SAP-expert (itelligence, onderdeel van NTT Data) en startte de reis met een proof-of-concept fase. Roland Berger werkte samen met itelligence om een eindvisie te creëren, die gebaseerd was op de bedrijfsvoering van kantoren in Oostenrijk, Zweden en Tsjechië. Na afronding van de blueprint bouwde het bureau het systeem en rolde het uit in een groep pilotlanden – met succes – en tegen het eind van 2013 was de bedrijfsbrede implementatie afgerond.

Het resultaat: meer efficiënte en transparante processen, betere datakwaliteit, snellere financiële stromen (bijv. de afrekening van de reiskostenvergoedingen), verbeterde compliance aan accountancywetten (bijv. IFRS en lokale standaarden) en betere databeveiliging, aldus Gerster. Concrete besparingen zijn niet bekend gemaakt door het bureau, volgens Duitse media gaat het echter om “miljoenen” en vormt het een cruciaal onderdeel van de circa €50 miljoen in kostenbesparingen die het bureau dit jaar heeft gerealiseerd.

Employees per Strategy Firm

IT faciliteert expansieplannen

In de toekomst zal de schaalbaarheid van de oplossing een grote rol spelen in de expansieplannen van het bureau. Afgelopen maand onthulde Charles-Edouard Bouée, de onlangs verkozen CEO van Roland Berger, de contouren van zijn nieuwe strategie, die zich centreert rondom de ambitie om te verdrievoudigen in de komende jaren. Met een IT van wereldklasse op zijn plaats, althans volgens Saugatuck Technology, is één ding duidelijk: de IT is er klaar voor.

Zie het onderstaande video-interview met Daniel Gerster voor meer informatie over de oplossing:

* In andere woorden; te groot om een lokale nichespeler te zijn, maar ook te klein om werkelijk een wereldwijde speler te zijn.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup