ConQuaestor betreedt de Executive Search markt

04 augustus 2014 Consultancy.nl

Adviesbureau ConQuaestor heeft een Executive Search praktijk in Nederland gelanceerd. Om de nieuwe tak van de bodem te krijgen is Tim Kloosterman aangetrokken, een zeer ervaren veteraan op het gebied van executive search voor management functies op Senior en Executive (C level) niveau.  

ConQuaestor werd opgericht in 2004, na een verzelfstandiging van zo’n 150 financiële professionals van IBM BCS, waarvan het merendeel van de consultants nog afstamden van PwC Consulting*. De afgelopen tien jaar bouwde ConQuaestor een sterk track record op binnen finance consulting en interim management, en groeide uit naar een team van ongeveer 300 professionals. In juli 2013 is de organisatie toegetreden tot het netwerk van Grant Thornton International.

De ‘core business’ van ConQuaestor is van oorsprong management consulting binnen de financiële sector en interim management. Echter, de afgelopen jaren, deels als gevolg van veranderende vraag bij klanten, verbreedde de organisatie zijn dienstverlening. In 2012 breidde het zijn aanbod uit op het gebied van risk management. Vorig jaar werd het business model uitgebreid met ConQuaestor Academy, een gespecialiseerde business unit die maatgesneden trainingen en learning & development oplossingen ontwikkelt en levert aan klanten. En als member firm van Grant Thornton kon het aanbod van diensten worden uitgebreid in onder meer accountancy, belastingadvies en fusie & overname advisering, het gevolg van de integratie van de proposities met bestaande  Grant Thornton diensten.

Executive Search

Executive Search
En nu, zo blijkt uit recente berichtgeving van ConQuaestor, komt daar nog een nieuwe tak van dienstverlening bij: Executive Search, waarbij de focus zal liggen op executives (C-level) binnen alle sectoren van handel, industrie en (zakelijke) dienstverlening. Via ConQuaestor Executives bood het consultancybureau al interim management services, waarbij de nadruk lag op het matchen van klantverzoeken met het interim netwerk van ConQuaestor. Met de lancering van Executive Search beweegt de organisatie dieper in de waardeketen richting de recruitmentwereld – het zal nu uit naam van klanten kandidaten zoeken en selecteren.

Tim Kloosterman
Om de nieuwe praktijk op te bouwen heeft ConQuaestor Tim Kloosterman aangetrokken, die als Managing Partner verantwoordelijk zal zijn. Kloosterman heeft meer dan 20 jaar ervaring in Executive Search. Zo’n 12 jaar lang was hij Partner van Amrop Executive Search, een internationaal executive searchbureau in Amstelveen. En daarvóór bekleedde hij senior rollen bij branchegenoten BJW Signium International en Ward Howell/Maes & Lunau. Kloosterman studeerde Rechten aan de Universiteit Leiden. Twee jaar geleden volgde Kloosterman voorts een Board Program aan Harvard Business School in de U.S.A., en bezocht hij een andere beroemde business school, IMD voor een Management Program. 

Tim Kloosterman - ConQuaestor

Om meer te weten over de gedachte achter ConQuaestor Executive Search en de plannen voor de toekomst stelde Consultancy.nl vijf vragen aan Kloosterman: 

Gefeliciteerd met de overstap naar ConQuaestor. Wat was je motivatie om een functie binnen het hart van de Executive Search wereld te verruilen voor consultancy, een branche waarin Executive Search zich nog in een relatief beginstadium bevindt?
Welnu, er zijn verschillende manieren waarop je dit vak kunt uitoefenen. Je kunt een koperen bord in je tuin plaatsen, en je bent gelanceerd. Het is tenslotte een vrij beroep. Maar ik geloof veel meer in de bundeling van krachten, zoals nu met ConQuaestor. Bovendien is het zo, en dat zien wij ook op wereldwijde schaal dat opdrachtgevers steeds meer behoefte krijgen aan integrale oplossingen voor hun management vraagstukken. Het ‘schuiven met CV’s’ kan in bepaalde omstandigheden prematuur zijn, of het antwoord op een vraag die pas in een latere fase gesteld had moeten worden. En tenslotte zien wij de markten van interim of ‘project’ benoemingen en ‘vaste’ aanstellingen naar elkaar toegroeien. Denk maar aan de benoemingen van leden van Raden van Bestuur in banken of andere financiële instellingen. Steeds vaker gaat het daarbij om mandaten voor 3 of 4 jaar. 

Wat zijn de belangrijkste redenen voor ConQuaestor om de recruitmentwereld te betreden?
Zoals ik hiervoor al aangaf, denken wij dat het in de toekomst zal gaan om ‘integrated leadership solutions’.  De wereld staat niet stil. Zoals bekend ging het in 2004 bij ConQuaestor om Management Consulting, en kijk nu eens… Wij denken er ook over om ons in een nabije toekomst te omringen met mensen die onze partners kunnen worden om in één klap bij bedrijven, misschien wel in nood, een snelle analyse van de ontstane situatie te maken. Vergelijk het met de aanpak van zeg McKinsey, maar dan niet met strategische beschrijvingen en 3 opties als oplossingen, maar vanuit een pragmatische aanpak van een business leader, een captain of industry. Een schrikreactie gedurende 2 of 3 weken, en dan een verandering met ‘human talent’. Veranderingen gaan steeds sneller…Wie had bijvoorbeeld de ontwikkelingen bij Nokia 5 of 6 jaar geleden kunnen voorspellen? 

ConQuestor - Grant Thornton

Voor bestaande interimmers en associates kan de Executive Search tak als een bedreiging worden gezien. Immers, nu wordt ook verder gezocht dan binnen het eigen netwerk? Hoe zullen deze belangen met elkaar in evenwicht worden gehouden?
Nee, en daar is geen enkele reden voor. Wij zijn er veel eerder van overtuigd dat we versterkend op elkaar zullen werken. Mijn expertise is echt opgebouwd in executive search, en interim management is, alleen al door de snelheid waarmee in deze discipline moet worden gehandeld, toch echt een ander métier.

ConQuaestor is inmiddels onderdeel van Grant Thornton. Hoe zal de dienstverlening zich verhouden tot klantvragen vanuit Grant Thornton Nederland, of zelfs Grant Thornton International?
De bedoeling is heel nadrukkelijk dat ConQuaestor Executive Search een groeidiamant wordt. In Nederland maar ook daarbuiten. Daarbij zullen we het netwerk van Grant Thornton zeker betrekken. Wij willen met internationale partners overal de Grant Thornton kantoren van dienst kunnen zijn. Uiteindelijk biedt Grant Thornton zelf immers géén executive search diensten, met uitzondering van het kantoor in Bangkok. 

Tot slot, welke ambitie heeft ConQuaestor met de Executive Search praktijk?
Ik ben blij als we erin slagen door de top van de bestuurlijke en toezichthoudende wereld, allereerst in Nederland maar ook daarbuiten, worden erkend als de ‘trusted advisor’ voor leadership solutions. Wij zijn immers uniek in de breedte van het dienstenaanbod.

* In 2002 werd PwC Consulting overgenomen door de consultancypraktijk van IBM. Als gevolg van een meningsverschil ten aanzien van het te voeren beleid besloot een grote groep adviseurs om zich via een management buy-out uit te kopen, met als resultaat de oprichting van ConQuaestor.


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup