AOS Studley: 27% Nederlandse kantoorruimte staat leeg

17 juni 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Meer dan een kwart van de verhuurbare kantoorruimte in Nederland staat leeg. Dat concludeert adviesbureau AOS Studley op basis van een recent onderzoek. Voor de komende periode zijn de vooruitzichten niet veel rooskleuriger: door een toename van verborgen leegstand die op de markt komt zal het probleem verergeren. 

De Nederlandse kantoormarkt heeft bijna 50 miljoen m2 kantoorruimte. Hiervan staat 13,4 miljoen m2 leeg, wat neerkomt op 27% van het totaal. 

Leegstand Nederlandse Kantoren

Verborgen leegstand
Verborgen leegstand zijn de verhuurbare vierkante meters kantoorruimte die vooralsnog niet ter verhuur aangeboden worden. De verborgen leegstand bedroeg vorig jaar nog zo’n 6 miljoen m2. Na een afname van 7% bestaat de verborgen leegstand dit jaar uit 5,7 miljoen m2. Hiermee komt het percentage verborgen leegstand ten opzichte van de totale markt uit op 11,4%. Als gevolg van het op de markt plaatsen van de verborgen leegstand is het aantal verhuurbare m2 gestegen van 7,2 naar 7,8 miljoen. AOS Studley verwacht bovendien dat deze trend zich verder gaat doorzetten. Zo zal er de komende jaren naar verwachting nog eens 5,4 miljoen m2 VVO de markt op komen. 

De Randstad kent met 11% relatief de laagste verborgen leegstand. De hoogste verborgen leegstand is te vinden in Oost- en Zuid-Nederland met respectievelijk 23% en 25%. 

Lange weg te gaan
Een indicatie om te zeggen dat de kantorenmarkt werkelijk aan herstel onderhevig is, is wanneer de verborgen leegstand in zijn totaal onder de 10% komt. Het zal dus nog jaren duren voordat de markt enigszins hersteld is. De markt zal zich in ieder geval niet herstellen tot het niveau waar die enkele jaren geleden was tijdens economisch betere tijden, aldus de consultants. 

Het Nieuwe Werken is hier een oorzaak van - evenals de groei van online dienstverlening bij onder meer de overheid en wooncorporaties die het aantal m2 per werknemers omlaag haalt.