WK: Nederlandse groep zwaarst, makkie voor Belgie

11 juni 2014 Consultancy.nl

Nederland gaat het niet makkelijk krijgen in de poulefase van het WK 2014, met tegenstanders Spanje, Chili en Australië. België zit samen met Rusland in de makkelijkste poule. Dat stelt sportadviesbureau Hypercube na een analyse van de speler- en teamstatistieken van alle ploegen. 

Over minder dan twee dagen trapt gastland Brazilië het WK voetbal 2014 af. Nederland is in poule B ingedeeld met titelverdediger Spanje, outsider Chili en laagvlieger Australië. Ten opzichte van de tegenstanders in de poule heeft Nederland wel het best gepresteerd in de kwalificaties voor het WK: Nederland is ongeslagen met negen keer winst en één gelijkspel. Een overzicht van alle poules: 

Poule Compositie Oranje

Sportadviesbureau Hypercube is gespecialiseerd in het bijhouden van speler- en teamstatistieken. Op basis daarvan is het mogelijk een inschatting te maken van de sterkte van een team, waaruit afgeleid kan worden hoe makkelijk of moeilijk een bepaalde poule is. Hypercube vroeg zich op basis van de indeling af wie er gunstig en wie er slecht heeft geloot. Na een analyse van de sterktes in elke poule komt naar voren wat iedereen al dacht: Nederland gaat het moeilijk krijgen in de groepsfase. Oranje heeft het niet getroffen in de poule met de mede-finalist van het afgelopen WK, de gevaarlijke outsider Chili en Australië; de moeilijkste poule van de acht. Na Nederland hebben de teams in poule G ook een zware dobber. België zit in de makkelijkste poule en zou het aan zijn stand verplicht moeten zijn om door te gaan naar de volgende ronde. 

WK 2014 Poulesterkte

Berekening
Van belang is te vermelden dat Hypercube de sterkte van poules heeft gebaseerd aan de hand van teamsterktes die het zelf heeft berekend. Op dit vlak scoort Nederland opvallend hoog, een stuk hoger dan bijvoorbeeld de FIFA ranking. Zo meent de FIFA dat Nederland 15e staat, terwijl op de ranking van Hypercube derde is, achter Spanje en Duitsland. Volgens de FIFA ranking staat België boven Oranje, op de 12de positie, maar volgens de ranking van het adviesbureau staan onze zuiderburen op plek #22. Spanje en Duitsland daarentegen nemen de eerste twee posities op beide rankings in.

Nieuws

Meer nieuws over