Ajax heeft 17% kans om CL poulefase door te komen

17 september 2014 Consultancy.nl

Vanavond is het zover, dan speelt Ajax tegen Paris Saint-Germain in de eerste poulewedstrijd van de Champions League, de belangrijkste clubcompetitie ter wereld. De kans dat Ajax de poulefase zal doorkomen wordt echter relatief gering geacht, zo blijkt uit een analyse van sportspecialist Hypercube. Ajax heeft volgens het onderzoeksbureau ‘slechts’ een 17% kans om de achtste finales te bereiken.

Hypercube
Hypercube ondersteunt organisaties in zowel de publieke als private sector bij economisch en maatschappelijk onderzoek. Daarnaast geeft het Utrechtse adviesbureau advies binnen diverse sectoren als het openbaar vervoer en sport en voert het maatschappelijke kosten-baten analyses door. Kijkend naar het sportsegment en specifieker de voetballerij, voerde Hypercube in het verleden al diverse analyses uit aan de hand van uitgebreide econometrische modellen om zo voetbaluitslagen te voorspellen. Zo analyseerden ze eerder al wedstrijden binnen de Eredivisie en die van het Nederlands Elftal.

Ajax - Championsleague

Champions League
Nu is het de beurt aan de Champions League. Hypercube analyseerde de kansen van alle deelnemende teams voor het behalen van de achtste finales van het mondiale clubtoernooi. Voor Ajax, de enige Nederlandse club die zich wist te plaatsen voor het toernooi, waren ook dit jaar de lotinggoden het team niet gunstig gezind. Ajax is ingedeeld met grote namen als Barcelona, Paris Saint-Germain – de tegenstander van vanavond – en het Cypriotische APOEL Nicosia. Had Ajax voor de loting al een kleine kans om de voorronde te overleven, zo daalde de kans daarop ná de loting naar nog slechts 17%, zo blijkt uit de analyse van de sportconsultants. Een overzicht van alle deelnemende teams en hun kansen voor het bereiken van de achtste finales:

Voorspelling achtste finales UEFA Champions League 2014

Wonder nodig
De grote vraag blijft: Zijn er verrassingen te verwachten in de UEFA Champions League? 17% kans biedt voor Ajax weinig hoop, maar een kans is en blijft een kans. Zo is er in het verleden vaker gestunt. De volgende tegenstander van Ajax, APOEL Nicosia, wist in 2011/2012 vanuit het niets de kwartfinale te bereiken, waar het stuitte op de Koninklijke (Real Madrid, red.). En ook moet niet vergeten worden dat Ajax eind vorig jaar Barcelona, Ajax’ laatste tegenstander in de huidige poule, wist te verslaan op het hoogste podium – ondanks dat belangrijke spelers als Lionel Messi en Alexis Sanchez toen niet meespeelden.

Hoe dan ook, het blijft een lastig verhaal voor de Amsterdammers. De poule van Ajax, Poule E is gekenmerkt als de zogenaamde poule des doods: alle vier de teams hadden beter andere teams kunnen loten en hebben nu allemaal een kleinere kans om door te gaan naar de achtste finales. Poule H zou een veel prettigere poule zijn geweest, waar nu FC Porto, Shakhtar Donetsk, Athletic Club de Bilbao en BATO Borisov zijn ingeloot. Grote kans dat die poule het spannendst wordt met vier clubs die weinig voor elkaar onderdoen.

Topclubs meer dan 90% kans
Voor de absolute topclubs lijkt de loting er volgens de analyse van adviesbureau Hypercube overigens weinig toe te doen – voor Real Madrid, Atlético Madrid, FC Barcelona, Bayern München en ook Chelsea – zijn de kansen groter dan 90% om de achtste finales te bereiken.

Nieuws

Meer nieuws over