PSV of Ajax wordt kampioen, Feyenoord valt af

03 februari 2015 Consultancy.nl

Als we adviesbureau Hypercube moeten geloven, strijden alleen PSV en Ajax nog om de eerste plek in de eredivisie. Volgens hun meest recente analyse* had de Amsterdamse voetbalclub zo’n 35% kans op de landstitel en PSV maar liefst 64%. Voor Feyenoord is de landstitel een complete utopie, met slechts een kans van 1%. Onderin de tabel vechten momenteel zes clubs tegen de play-offs en hangt Dordrecht degradatie boven het hoofd.

Jaarlijks voert Hypercube, een onderzoeksbureau gspecialiseerd in onder meer sport, voorspellende voetbalanalyses uit aan de hand van uitgebreide econometrische modellen. Het bureau analyseert onder meer Nederlandse wedstrijden in de Eredivisie en van het Nederlands elftal, maar eind vorig jaar bijvoorbeeld ook de kansen van Ajax om de poulefase in de Champions League te overleven. Net als binnen veel bedrijfssectoren wordt ook binnen de voetballerij data en data-analyse steeds belangrijker, stelt Hypercube. Zo laat de KNVB bijvoorbeeld fact-based onderzoek doen zodat de verzamelde deskundigheid van spelers en coaches elkaar kunnen versterken.

PSV of Ajax landskampioen

Eredivisie 2015
Aan het begin van het eredivisieseizoen van 2014/2015 analyseerde Hypercube alle Nederlandse voetbalclubs en voorspelde met behulp van de gebruikte ‘Euro Club Index’ model het totale aantal punten dat de clubs dit seizoen naar verwachting behalen. Ook werd de kans berekend dat een team de titel zou pakken. Vooraf dichtte Hypercube Ajax een kans van 44% toe met in totaal 75 punten, maar door een uitstekend seizoen van PSV zijn de verwachtingen inmiddels wel wat aangepast. Volgens de meest recente analyse (van vóór afgelopen weekeinde) had PSV een kans van 64% op de titel, Ajax een kans van 35% en Feyenoord slechts 1%. De wedstrijden van afgelopen weekend hebben in ieder geval niet bijgedragen aan de kansen voor Ajax. Die morste 3 punten uit bij Vitesse en staat inmiddels 9 punten achter op koploper PSV.

Eredivisie - Prognose

Europees voetbal
Ook in de strijd om een ticket voor Europees voetbal (in de Europa League) belooft het nog een spannende strijd te worden dit seizoen. Ondanks dat PEC Zwolle en SC Cambuur veel lagere budgetten hebben dan de meeste topclubs doen zij dit seizoen zeer goede zaken en presteren ver boven de vooraf gestelde verwachtingen. Dordrecht presteerde ondermaats en hangt directe degradatie boven het hoofd. De zes clubs daarboven (NAC, Heracles, ADO, Go Ahead Eagles, Excelsior en FC Utrecht) zijn verwikkeld in een spannende strijd om de play-offs te vermijden.

Nieuws

Meer nieuws over