WK Voetbal 2014 stuk vervuilender dan voorgangers

11 juli 2014 Consultancy.nl

Het WK voetbal in Brazilië is bijna ten einde en heeft de afgelopen weken een ongekende vreugde – en ook verdriet – aan mensen overal ter wereld gebracht. Volgens velen was het WK een van de best en meest onderhoudende voetbalwereldkampioenschappen uit de geschiedenis. Echter, uit een analyse van Consultancy.nl op basis van het door FIFA vrijgegeven ‘Carbon Footprint’ van het WK voetbal blijkt dat met een verwachte uitstoot van maar liefst 2,7 miljoen ton CO2 het WK tegelijkertijd ook een stuk vervuilender is dan zijn voorgangers.

In lijn met FIFA’s duurzaamheidsdoelstellingen heeft de wereldwijde voetbalbond voor de derde maal de totale CO2-voetafdruk van het WK in kaart gebracht. De sportbond keek naar onder meer directe milieueffecten als transportatie maar ook indirecte effecten als impact op de maatschappij. In het onderzoek is naar de volledige levenscyclus van de FIFA World Cup 2014 gekeken – vanaf het begin van de voorbereidingen in juli 2011, de Confederations Cup die vorig jaar gehouden werd tot aan het eigenlijke toernooi dat in twaalf Braziliaanse steden gehouden wordt.

CO2 voetafdruk
Uit de voetafdrukanalyse blijkt dat de CO2-uitstoot van het WK enorm is, geschat op 2,7 miljoen ton CO2, op hoofdlijn vergelijkbaar met de jaarlijkse CO2 uitstoot van zo’n 560,000 auto’s.

Carbon Footprint FIFA 2014 World Cup Brazil

84% van de uitstoot is afkomstig van transport, en dan voornamelijk door het reisgedrag van mensen naar Brazilië om het toernooi live te kunnen zien en transport tussen de steden. Ook de locatie zorgt voor een aardige CO2-uitstoot: 10% van de totale uitstoot is afkomstig van bijvoorbeeld de opbouw van tijdelijke faciliteiten, consumptie van eten en drinken en stroomverbruik.

Vervuilender
Met een totale CO2-uitstoot van 2,7 miljoen ton is het WK in Brazilië een stuk vervuilender dan zijn voorgangers. De CO2-voetafdruk van het WK 2010 in Zuid-Afrika was 1.65 miljoen ton*, en de geschatte vervuiling tijdens het WK 2006 in Duitsland was zo’n 350,000 ton. De belangrijkste reden voor de grote toename ligt in het feit dat er grote reisafstanden moeten worden overbrugd door zowel fans als teams. Het merendeel van de internationale bezoekers komt vanuit westerse landen, en alleen al de vlucht zorgt voor een hoge voetafdruk. Daarnaast is het WK nog grootser opgezet – het WK zal de FIFA naar verwachting $1,38 biljoen opleveren (7,4% hoger dan de omzet rondom het WK 2010 in Zuid-Afrika) – met als gevolg dat er ook een hogere milieuaanslag tegenover staat.

CO2 emissions FIFA World Cups 2006 - 2014

Het is echter van belang om in ogenschouw te nemen dat de methodieken achter de voetafdruk-analyses op bepaalde punten van elkaar afwijken. Ten eerste, de voetafdrukken zijn iedere keer berekend door andere partijen, wat betekent dat een verschillende methodologie en aanpak is gebruikt om de CO2 uitstoot in kaart te brengen. Zo is de 2006 voetafdruk berekend door een speciale commissie (‘Green Goal’) in opdracht van onder meer de FIFA en World Cup partners, terwijl de data van Zuid-Afrika zijn gebaseerd op een rapport van UN Environment Programma (UNEP), dat samenwerkte met de Zuid-Afrikaanse overheid en de FIFA. Voor het huidige WK besloot de FIFA de voetafdruk zelf te berekenen, hierbij gebruikmakend van een nieuw ontwikkeld model. Ten tweede, de schaal van de berekening verschilt ook. In de 2014 analyse nam de FIFA de complete levenscyclus van het toernooi mee in de berekening, wat de eerdere twee edities niet werd gedaan.

Kortom, hoewel het niet mogelijk is om appels met peren te vergelijken, waren de verschillen in CO2 uitstoot zo groot dat rustig geconcludeerd kan worden dat het WK in Brazilië het meest vervuilende is van de afgelopen jaren. Vooruitkijkend kondigde de FIFA aan dat de gebruikte methode voor zowel het wereldkampioenschap in Rusland (2018) en Katar (2022) gebruikt zal worden om een consistente aanpak te garanderen.

FIFA compenseert
Om positief af te sluiten, heeft de FIFA besloten dat het een gedeelte van de CO2 voetafdruk van het WK zal compenseren, het gaat om de voetafdruk van zijn eigen operaties. Hierbij gaat het onder meer om zowel de vervuiling als gevolg van de reis en het verblijf van alle staf, officials, teams, vrijwilligers en gasten, als de emissies die voortkomen uit de locaties, stadions, kantoren en TV productie (331.000 ton). Ook wordt een klein deel van de vliegreizen van bezoekers (80.000 ton) gecompenseerd.

* In eerste instantie  ging de FIFA uit van een CO2-voetafdruk van 2.64 miljoen ton, maar na het sportevenement bleek de verwachting een miljoen ton te hoog te liggen. De beduidend lagere voetafdruk was met name te danken aan de inzet van energiebesparende gloeilampen, led technologie, recycling-initiatieven en verschillende CO2-compensatie projecten, waaronder het planten van meer dan 100.000 bomen.


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst ResidentieProfs RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup