Brazilie wint WK2014, Duitsland en Spanje kanshebbers

26 mei 2014 Consultancy.nl

Brazilië maakt de meeste kans om het komende Wereld Kampioenschap voetbal in eigen land te winnen. Duitsland en Spanje zijn de belangrijkste gegadigden, Nederland behoort tot een kansrijke outsider. Dit voorspelt Hypercube, een adviesbureau dat zich specialiseert in sportvoorspellingen, op basis van een WK-simulatie.

Nog minder dan drie weken en dan zal Brazilië op donderdag 12 juni in de Arena de Sao Paulo om 22:00 Nederlandse tijd tegen Kroatië de aftrap van het WK voetbal 2014 verzorgen. De groepswedstrijden van ons Oranje zijn op 13 juni (21.00 uur), 18 juni (18.00 uur) en 23 juni (ook 18.00 uur). Met titelverdediger Spanje en outsider Chili in de poule zal het nog een flinke kluif worden om de groepsfase door te komen, laat staan verder in het WK.

Aan de hand van speler- en teamstatistieken heeft Hypercube de sterke van teams in kaart gebracht. Vervolgens heeft het adviesbureau op basis van deze teamsterktes en het speelschema het WK gesimuleerd. Mocht de voorspelling van het adviesbureau uitkomen, dan betekent dat slecht nieuws voor Oranje: het bedrijf ziet namelijk het gastland kampioen worden. De ‘Goddelijke Kanaries’ hebben volgens de berekeningen 21% kans om het toernooi te winnen. “Ze spelen in eigen land, hebben een sterk team en een prima loting,” aldus de onderzoekers. Andere grote kanshebbers zijn Spanje, Duitsland en Argentinië met respectievelijk 15%, 14% en 14%. Oranje is een goede vijfde, met een kans van 8%.

Top 20 kanshebbers op het WK

Oranje

Hoewel het met tegenstanders Spanje en Chili niet makkelijk zal zijn om de poulefase door te komen, krijgt Oranje toch een kans van 72% om de achtste finale te bereiken. De kwartfinale zou ook nog haalbaar moeten kunnen zijn, met een kans van 43%. Het bereiken van de volgende rondes zal moeilijker worden; er is een kans van 28% dat Nederland in de halve finale komt en 16% dat Oranje de finale zal behalen.

Kansen voor Oranje op het WK

Optimistisch?

De berekeningen van Hypercube vallen op doordat ze optimistischer zijn dan de kansen die het volk toedichten of zelfs bondscoach Van Gaal onze elftal geeft. Dit heeft te maken met de berekende teamsterkte van Oranje. De sterkte van teams wordt bepaald aan de hand van een ranking en hierin scoort Nederland opvallend hoog, een stuk hoger dan bijvoorbeeld de FIFA ranking. Zo meent de FIFA dat Nederland 15e staat, terwijl op de ranking van Hypercube ons land derde staat, achter Spanje en Duitsland. Een overzicht van de top 20 sterkste landen die meedoen aan het WK volgens de Hypercube ranking en het verschil met de FIFA ranking:

EuroClubIndex

Nieuws

Meer nieuws over