A.T. Kearney en McKinsey vieren 50 jaar in Duitsland

12 mei 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd

2014 is een bijzonder jaar voor A.T. Kearney en McKinsey & Company in Duitsland. Precies 50 jaar geleden openden zij hun eerste kantoren bij onze oosterburen, toevallig beiden in Düsseldorf, Duitsland. Ter ere van de bijzondere mijlpaal werd eind april een speciaal evenement georganiseerd voor zo’n 250 executives, ondernemers en mediavertegenwoordigers in Berlijn. Er werd stilgestaan bij de geschiedenis van de twee consultancybureaus en de toekomst van de adviesmarkt. 

The Firm
McKinsey & Company, binnen de markt bekend als ‘The Firm’, werd in 1926 opgericht door hoogleraar accountancy James McKinsey. McKinsey adviseerde zijn cliënten op het gebied van management. In die tijd was de consultancysector net veertig jaar oud (Arthur D. Little werd in 1986 opgericht), en vormde het nog een nichemarkt waarbij de consultants zich voornamelijk bezighielden met het in kaart brengen van de kostenstructuur. In 1933 voegde Marvin Bower, volgens Harvard Business School de 'vader van de moderne managementconsultancy', zich bij McKinsey en onder zijn leiding groeide het adviesbedrijf in de jaren ’30 en ’40 sterk. Geleidelijk werd Amerika veroverd en in de jaren vijftig volgde internationalisering. In 1959 werd het eerste kantoor buiten de VS geopend, in Londen. 

James McKinsey - Thomas Kearney

In 1964 volgde een kantoor in Düsseldorf en het derde Europese kantoor in Amsterdam. Sindsdien groeide McKinsey & Company uit tot de grootste strategie consulting organisatie ter wereld, met meer dan 7.500 consultants verspreid over kantoren in meer dan 50 landen. Ook heeft het volgens schattingen meer dan 27,000 alumni voortgebracht.

A.T. Kearney
Branchegenoot A.T. Kearney werd volgens eigen zeggen opgericht in 1926, maar de naam A.T. Kearney is pas sinds 1947 in gebruik, nadat oprichter Tom Kearney zijn  organisatie hernoemde van ‘McKinsey, Kearney & Company’ naar A.T. Kearney. In 1929 huurde McKinsey oprichter James McKinsey Andrew Kearney in als de eerste partner binnen de organisatie. Na het onverwachte overlijden van James McKinsey in 1937, waren de partners het oneens over hoe de organisatie geleid moest worden. Dit leidde tot de opsplitsing van McKinsey in drie organisaties: Scovell, Wellington & Company (accounting praktijk), McKinsey, Kearney & Company (Chicago kantoor: geleid door Andrew Kearney) en McKinsey & Company (New York kantoor: geleid door Marvin Bower). In 1947, kocht Bower de exclusieve rechten tot de naam McKinsey & Company van Tom Kearney, die zijn organisatie hernoemde naar A.T. Kearney. 

AT Kearney - McKinsey - Dusseldorf

In 1964 opende A.T. Kearney zijn eerste internationale kantoor in de Duitse stad Düsseldorf. Binnen een aantal jaren volgden kantoren in Milaan, Parijs en Londen. Het Amsterdamse kantoor van A.T. Kearney werd in 1980 geopend. Na een 11-jarige periode onder de vlag van IT-dienstverlener EDS, dat bijna de val inleidde, opereert A.T. Kearney sinds 2006 na een MBO weer als een onafhankelijke consultingorganisatie. Anno 2014 behoort A.T. Kearney tot een van de top-5 strategische advies-kantoren ter wereld, met zo’n 3.500 consultants, verspreid over 59 kantoren in 40 landen. 

Duitse consultancymarkt
De Duitse management consulting markt wordt geraamd op €22,3 miljard. Met een omzet van ongeveer €600 miljoen mag McKinsey & Company zich het grootste management consultancybureau noemen van het land. Zie het artikel ‘Top 8 management consultancybureaus van Duitsland’ voor meer informatie.