Panteia: 10 gemeenten met hoogste toeristenbelasting

24 februari 2014 Consultancy.nl

De hoogte van de toeristenbelasting verschilt enorm per gemeente. Waar Haarlemmermeer toeristen maar liefst €6 per nacht laat betalen, vragen diverse andere grote gemeenten als Den Haag minder dan de helft. Dit blijkt uit een onderzoek van Panteia, dat de lokale belastingen en heffingen van 38 grote gemeenten onder de loep nam.

Toeristenbelasting wordt geheven over het verblijf van een burger in een gemeente waar hij niet geregistreerd staat in de gemeentelijke basisadministratie (GBA). De belasting wordt geheven voor zowel recreatieve als zakelijke toerisme. De belasting wordt opgelegd op bedrijven – zij tellen de belasting op bij de overnachtingsprijs en dragen deze vervolgens af aan de gemeente.

Gemeenten mogen zelf kiezen of zij toeristenbelasting heffen, een analyse van RTL Nieuws afgelopen jaar toonde aan dat bijna 100 gemeenten in Nederland dat niet doen. Met name voor toeristische gemeenten blijkt de belasting populair.

Top 10 toeristenbelasting

Uit het Panteia onderzoek komt naar voren dat de toeristenbelasting in de gemeente Haarlemmermeer het hoogst is, gevolgd door de gemeenten Amsterdam en Utrecht. In tien van de 38 onderzochte grote gemeenten wordt geen toeristenbelasting geheven. Een overzicht van de 10 duurste gemeenten op het gebed van toeristenbelasting:

Top 10 gemeenten met hoogste toeristenbelasting

Nieuws