Eden McCallum in kielzog van big 3 strategiekantoren

03 maart 2014 Consultancy.nl

Al decennialang delen McKinsey, Boston Consulting Group en Bain op het allerhoogste niveau van consultancy diensten de lakens uit. In termen van reputatie ongenaakbaar voor concurrenten en geprezen door grote klanten, hebben de zogeheten Big 3 strategiebureaus de top van de adviesmarkt stevig in handen. Toch komt er de laatste jaren steeds meer druk te staan op het oligopolie van deze adviesbureaus, door bijvoorbeeld de toegenomen concurrentie van de Big 4*, de opkomst van nieuwe consultancymodellen** en de professionalisering van interne strategiepraktijken.

Nieuwkomer Eden McCallum is een opvallende verschijning tussen de gevestigde consultancygiganten. Het Britse adviesbureau Eden McCallum – opgericht in 2000 – is een van deze kantoren die, naar eigen zeggen, actief is geweest in zo’n negentig landen en verschillende van de ‘Fortune 50’ bedrijven tot haar klanten mag rekenen. Eden McCallum zegt concurrerende kwaliteit te leveren, maar dan in een flexibele opzet en tegen een aanzienlijk lagere prijs.

Eden McCallum

Het geheim van de smid ligt in het feit dat Eden McCallum de juiste freelance consultants , meestal afkomstig van de Big 3, aan zich weet te binden. Partners Heleen Wachters en Marjon Wanders, stichters van de Amsterdamse vestiging in 2008, maakten zelf in het verleden de overstap van McKinsey naar het Britse adviesbureau. Vanuit het Amsterdamse kantoor houden Wachters en Wanders de contacten warm met het Nederlandse bedrijfsleven.

Netwerkmodel

De werkwijze van Eden McCallum laat zich kenmerken door een netwerkmodel. Op basis van een competentie-mapping wordt besloten door het ‘staffing team’ welke consultants het meest geschikt zijn voor een bepaalde opdracht. Wachters noemt de inzet van freelance consultants cruciaal in het model van Eden McCallum: “Op deze manier kunnen we de oplossing met onze cliënt flexibel regelen. Daardoor zijn onze teams doorgaans kleiner dan die van McKinsey en BCG.” Wanders vult aan: “We zitten niet vast aan een piramidemodel van de grote firma’s, omdat wij zelf geen mensen opleiden. De traditionele kantoren zijn gericht op ‘sweating the assets’, terwijl dat bij ons niet hoeft”.

Eden McCallum - Netwerkmodel

Ervaring

Daarnaast bieden de consultants van Eden McCallum, wereldwijd een kernploeg van zo’n 220 consultants, een karrevracht aan pragmatische ervaring. Niet alleen vanuit eerdere functies bij een van de Big 3 kantoren, maar ook vanuit het bedrijfsleven. Na haar McKinsey-periode trad Heleen Wachters in dienst van voedingsconcern Numico als strategiedirecteur. Hier plukt ze nu de vruchten van: “Enkel theoretische kennis biedt niet de oplossing.”

Helft van de prijs

Bovendien minimaliseert het advieskantoor zijn kosten niet alleen door het werken met freelancers. De firma weet de overheadkosten laag te houden. Ondanks dat het hoofdkantoor op de Zuidas zetelt, werken er slechts zeven mensen. In Londen zijn dat er zo’n dertig. Met de outsourcing van de productie van presentaties, onderzoek en de databank bespaart het adviesbureau flink op de kosten. Wachters schat daarom in dat Eden McCallum de helft goedkoper is dan de gevestigde Big 3 kantoren. Voordeel van een groot McKinsey-team blijft volgens de consultant wel dat de snelheid vaak hoger ligt en hun netwerk geografisch net wat verder reikt.
Liann Eden - Dena McCallum - Marjon Wanders - Heleen WachtersTopvrouwen
Opvallend in een wereld gedomineerd door mannen, is de vrouwelijke meerderheid van partners bij Eden McCallum. Een uniek fenomeen in de strategy consulting - Wanders verklaart: “Het model is ongetwijfeld aantrekkelijk voor vrouwen die werk en gezin willen combineren. Het stelt topvrouwen in staat om op niveau te werken. Het heeft er bovendien misschien mee te maken dat de twee oprichters, Liann Eden en Dena McCallum, vrouw zijn. Maar de meerderheid van onze ‘talentpool’ bestaat nog steeds uit mannen.

Projecten

In 2000 is Eden McCallum begonnen bij de kleine bedrijven. De laatste tijd worden ook grote projecten bij de grotere bedrijven (omzet van €500 miljoen tot €5 miljard) binnengehaald. Bij AEX-bedrijven is het Britse adviesbureau inmiddels ookal bekend. In de boardroom van deze firma’s wordt op dit moment echter vaak nog voor McKinsey gekozen. Toch zijn de Big 3 strategie kantoren inmiddels gewaarschuwd. Met een omzetgroei van 27% over drie jaar komt Eden McCallum eraan.

* In de afgelopen jaren hebben de Big 4 hun pijlen gericht op de strategie consultancymarkt. Zo wist Deloitte eind 2012 zich te verzekeren van de diensten van zo’n 1.200 strategie consultants van Monitor Group, waardoor het wereldwijd inmiddels meer omzet draait op het gebied van Strategy & Operations dan de Amerikaanse grootmacht McKinsey. PwC mocht zich vorig jaar opeens een leidende speler binnen de strategische consultancy noemen, doordat het concurrent Booz & Company wist binnen te slepen. Ook aasden alle Big 4 kantoren op Roland Berger, dat uiteindelijk na een strategische heroriëntatie besloot om zelfstandig te blijven, wat met name voor EY een domper was.

** Zie het artikel ‘Consultancy-businessmodellen wijzigen fundamenteel’ voor meer informatie.

Nieuws

Meer nieuws over