Salarisbevriezing voor eenderde management adviseurs

05 november 2013 Consultancy.nl

Adviseurs werkzaam in de top van de adviesbranche zijn als gevolg van de malaise in de sector hard getroffen in hun portemonnee. Bijna eenderde van de consultants kreeg in het afgelopen jaar te maken met een salarisbevriezing. Zo’n 40% zag zijn koopkracht dalen. De vooruitzichten voor volgend jaar worden er niet veel beter op. Dit blijkt uit het ‘Consultancy Arbeidsmarktonderzoek 2013’ van Consultancy.nl en Berenschot, gebaseerd op input van meer dan 700 adviseurs.

Arbeidsvoorwaarden

De uitdagende marktomgeving in de consultancybranche heeft duidelijk zijn weerslag op het personeel. Over het afgelopen jaar kreeg 30% van de adviseurs van hun werkgever te horen dat hun basissalaris werd bevroren. In 14% van de gevallen werd het salaris wel verhoogd, maar met minder dan het inflatiepercentage. Kijkend naar het complete pakket aan arbeidsvoorwaarden geeft 22% van de respondenten aan dat hun pakket verslechterd is.

Consultancy Arbeidsvoorwaarden

“Bovenop de bevriezing van het basissalaris hebben consultancyorganisaties ook beknibbeld op diverse andere vergoedingen en voorwaarden, zoals bonussen, winstuitkeringen, pensioenregelingen, leaseregelingen of onkostenvergoedingen” aldus Larry Zeenny, vanuit Consultancy.nl betrokken bij het onderzoek. Voor het komende jaar zijn de verwachtingen voor de consultants werkzaam bij adviesbureaus niet veel beter. 29% verwacht een salarisbevriezing en 14% gelooft dat ze een salarisverhoging zullen ontvangen die lager ligt dan de standaard inflatiecorrectie.

Salaris inleveren

10% van de adviseurs geeft aan dat hun werkgever hen heeft gevraagd om ‘vrijwillig’ salaris in te leveren, waarvan meer dan driekwart (79%) dit verzoek accepteerde. Van de consultants aan wie dit niet gevraagd is, geeft een kwart aan dat ze hier voor openstaan mits het een baangarantie oplevert.

Salaris Inleveren

Meer ontevredenheid

Als gevolg van de grootschalige teruggang in arbeidsvoorwaarden zijn adviseurs relatief ontevreden over hun salaris/bonus. “Op ieder niveau, van junior adviseurs tot partners, zijn de tevredenheidsscores over het salaris/bonus het laagste ten opzichte van overige tevredenheidsfactoren die zijn onderzocht”, zegt Hans van der Spek, HR-expert en onderzoeker van Berenschot. “Als deze ontevredenheid niet adequaat gemanaged wordt door partners en HR, dan kan deze ontevredenheid leiden tot een uittocht van talent”, waarschuwt Van der Spek. Het risico is met name hoog onder young professionals en dertigers. “Meer dan eenderde van deze doelgroep geeft aan dat salarisoverwegingen de belangrijkste reden is om hun consultancyorganisatie te verlaten. Voor adviseurs die de overstap maken naar een bedrijf buiten de adviesbranche is dit zelfs boven de 50%”.

Nieuws