Arbeidsmarktonderzoek: 30% consultants parttimer

05 november 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Zo’n 30% van de consultants werkzaam in de top van de branche werkt parttime. In de Junior Consultant rang ligt het percentage parttime werkers onder de 20%, bij Senior Managers werkt bijna 40% minder dan 40 contracturen per week. Dat blijkt uit het ‘Consultancy Arbeidsmarktonderzoek 2013*’ van platform Consultancy.nl en organisatieadviesbureau Berenschot.

Download het Consultancy Arbeidsmarktonderzoek 2013.

Op de vraag “Hoeveel contracturen werkt u per week” geeft 71% van de respondenten aan dat ze in het bezit zijn van een fulltime arbeidsovereenkomst (40 uur p/w). Over het algemeen kan geconcludeerd worden dat naarmate consultants op de carrièreladder stijgen, hun bereidheid om parttime te werken toeneemt. Dit is met name het geval bij vrouwelijke adviseurs. Werken Junior Consultants nog 73% fulltime, zo daalt het percentage fulltime vrouwelijke adviseurs binnen de Manager rangen (Manager en Senior Manager) naar tussen de 40% a 45%. Op Director en Partner niveau daalt het percentage van parttimers weer.

Consultant working full-time per level by gender

Mannen vs vrouwen
Als beide seksen worden vergeleken, dan is er een duidelijk verschill zichtbaar met betrekking tot parttime werken. Bijna een kwart van de mannen (24%) werkt parttime, tegenover 43% bij de vrouwen. Bovendien ligt de mate van parttime werken bij vrouwen hoger. Tweederde van de mannelijke parttimers heeft een 0,9 FTE dienstverband of meer, terwijl 28% tussen de 32 en 36 uur per week werkt. Bij vrouwen is deze verdeling gericht op minder werkuren – 41% van de vrouwen werkt tussen de 32 en 36 uur en meer dan 16% van de vrouwen werkt minder dan 28 uur per week.

Degree of Part-time working by gender

Parttime?
Overigens betekent een parttime dienstverband niet automatisch dat consultants in de praktijk daadwerkelijk parttime werken. Uit het onderzoek komt naar voren dat 77% van de adviseurs meer uren werkt dan het aantal contracturen, met gemiddeld 9,5 (!) uur per week. Binnenkort volgt meer informatie hierover…

* Het Consultancy Arbeidsmarktonderzoek is het grootste jaarlijkse onderzoek onder adviseurs naar arbeidsvoorwaarden en HR trends in de top van de consultancybranche. Er deden meer dan 700 adviseurs aan het onderzoek mee, werkzaam in alle branches en vakgebieden. Het Consultancy Arbeidsmarktonderzoek is een initiatief van platform Consultancy.nl en adviesbureau Berenschot.