VKA: 5 tips om cybersecurity risico te verminderen

03 juli 2013 Consultancy.nl

Cijfers van de Politie tonen aan dat ongeveer 40% van het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) afgelopen jaar slachtoffer was van cybercrime. En doordat digitale criminelen toptijden beleven zal de cybercrime markt en de daarbijhorende schade voor ondernemers de komende jaren alleen maar (explosief) toenemen. Security experts en marktanalisten zijn duidelijk in hun voorspellingen: het is niet de vraag of bedrijven worden gehackt, maar juist wanneer ze worden gehackt!
 
Omdat cybercrime erg lastig is te voorkomen dient de focus te liggen op het verminderen van de kans op een succesvolle aanval en het minimaliseren van de schade door een vantevoren uitgedacht plan van aanpak, in combinatie met de juiste maatregelen en heldere communicatie. Verdonck, Klooster & Associates, een adviesbureau met jarenlange ervaring op het gebied van informatiebeveiliging, heeft 5 tips opgesteld waarmee ondernemers e-criminaliteit risico’s kunnen verminderen:
 
VKA - Cybercrime
 
Stap 1: Draag zorg voor een goede basisbeveiliging van uw informatie en richt een goed management system in om deze basisbeveiliging op orde te houden.
 
Stap 2: In de huidige genetwerkte maatschappij houdt cyber security management niet op bij de grenzen van uw eigen organisatie: betrek uw keten- en sourcing partners intensief bij uw cybersecurity strategie.
 
Stap 3: Richt een goede Intelligence functie in zodat u weet wat er zich in uw digitale omgeving afspeelt: uit welke hoek kunt u dreigingen verwachten, hoe ontwikkelt de technologie zich, welke (nieuwe) kwetsbaarheden hebben impact op uw ICT infrastructuur.
 
Stap 4: Reken af met bestaande auditparadigma’s. Vertrouw niet alleen op traditionele audit-verklaringen en certificeringen, maar richt continue monitoring in.
 
Stap 5: Ontwikkel een flexibele incident response organisatie met actuele kennis van technologie en ‘improvisatie’ competenties om snel en adequaat op inbraakpogingen te kunnen reageren.
 
“Navolging van deze vijf essentiële stappen verkleint de kans dat ondernemers getroffen wordt door een serieus cyber incident en verkleint ook de impact daarvan” aldus het consultancykantoor. Wanneer bedrijven toch onverhoopt slachtoffer worden van internetcriminaliteit dan adviseert VKA om veel aandacht te besteden aan communicatie naar medewerkers, klanten, pers en andere belanghebbenden. “De combinatie van goed crisismanagement en goede communicatie kan uw reputatie redden”.

Nieuws

Meer nieuws over