KPN Consulting: Voordelen van cloud computing

25 mei 2013 Consultancy.nl

In dit artikel gaat KPN Consulting in op de basiskarakteristieken en voordelen van cloud computing.
 
Over de term ‘cloud’ bestaat nogal wat begripsverwarring. Om deze verwarring te voorkomen hanteert KPN Consulting, net als veel andere instanties wereldwijd, de definitie van het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST): “Cloud Computing levert altijd beschikbare en makkelijke netwerktoegang tot een gedeelde ICT-omgeving, die met minimale beheerinspanning snel geleverd of opgezegd kan worden”.
 
Eigenschappen
Het cloudmodel heeft vijf basiskarakteristieken.

  • On-demand selfservice: een gebruiker kan zelfstandig online de gewenste hoeveelheid computercapaciteit, zoals serveren schijfruimte, regelen, zonder dat er menselijk contact met een serviceprovider voor nodig is.
  • Netwerktoegang: de clouddiensten zijn via een standaard netwerk beschikbaar voor apparaten, zoals pc’s, laptops, tablets en smartphones.
  • Gedeelde resources: computercapaciteit uit de cloud wordt meestal gedeeld met andere gebruikers of klanten. De precieze locatie waar de computercapaciteit vandaan komt, is onbekend – alleen het land, en soms de locatie van het datacenter, is bekend.
  • Zeer rekbaar: benodigde capaciteit kan eenvoudig – vaak online – worden op- en afgeschaald, afhankelijk van de vraag van de gebruiker. Vanuit gebruikersperspectief lijkt de capaciteit eindeloos groot.
  • Meetbare service: het gebruik van cloudcapaciteit kan eenvoudig gemeten, gecontroleerd en gerapporteerd worden. Dat maakt gebruik van de diensten transparant en zichtbaar voor leverancier én afnemer. De ‘cloud systemen’ optimaliseren automatisch de gebruikte capaciteit.

KPN Consulting - Cloud
 
Servicemodellen en implementatievormen
Naast deze basiskarakteristieken zijn er drie servicemodellen (SaaS, IaaS en PaaS) en vier implementatievormen (private, community, public en hybrid cloud).
 
Voordelen
Het gebruik van clouddiensten heeft volgens KPN Consulting de volgende voordelen:

  • Werken in de cloud kan goedkoper, efficiënter en productiever zijn.
  • Het is een goede mogelijkheid om meer tijd- en plaatsonafhankelijk te werken – hiermee ondersteunt u Het Nieuwe Werken.
  • Functionaliteiten neemt u af als dienst. Zo hebt u geen omkijken naar technisch beheer en service.
  • Single Sign On is ook in de cloud mogelijk, hierdoor kunnen medewerkers veilig in één keer bij alle bedrijfsapplicaties Beter inschatbare kosten bij groei of krimp, meer flexibiliteit én aansluiting op uw financiële bedrijfsstrategie.
  • Focus op uw core business. U stuit niet op onverwachte ICT-projecten rond technische updates.

Nieuws

Meer nieuws over