Ordina en PBLQ vrouwen in Top 50 machtigste vrouwen

27 mei 2013 Consultancy.nl

Claudia Zuiderwijk-Jacobs (bestuurslid bij adviesbureau PBLQ) en Jolanda Poots-Bijl (CFO van Ordina) behoren tot de 50 machtigste zakenvrouwen van Nederland. Beroepscommissaris Margot Scheltema is wederom verkozen tot de machtigste vrouw. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘De Top-50 Machtigste Vrouwelijke Bestuurders van Nederland’ van Management Scope.
 
Management Scope keek naar alle vrouwen die één of meer functies in de Raden van Bestuur of Raden van Commissarissen bekleden bij de belangrijkste ondernemingen van Nederland. De topvrouwen kregen punten toebedeeld op basis van het eigen vermogen van de ondernemingen waar zij functies hebben. Hoe groter het eigen vermogen van de onderneming, des te groter het aantal punten. Ook kregen vrouwen punten voor ‘voorzitterschappen’ van diverse bestuursorganen. Uitvoerende functies kregen een zwaarder gewicht mee dan toezichthoudende functies. De 50 vrouwen met de hoogste score kregen uiteindelijk een plek in de prestigieuze ranking.
 
De top 5 wordt ingevuld door Margot Scheltema (oud-financieel directeur van Shell Nederland), Annemiek Fentener van Vlissingen (toezichthouder bij o.a. DNB en Heineken), Marjan Oudeman (commissar bij o.a. ABN AMRO en NS), Tineke Bahlmann (hoogleraar Universiteit Utrecht) en Louise Fresco (hoogleraar UvA).
 
Machtige zakenvrouwen
 
Consultancyvrouwen
In de top-50 staan twee vrouwen die momenteel werkzaam zijn in de adviesbranche. Jolanda Poots-Bijl, met 43 jaar de jongste vertegenwoordiger op de lijst, staat op #27. Poots-Bijl is sind maart van dit jaar CFO van Ordina, daarvoor was ze werkzaam bij bouwbedrijf VolkerWessels, waar ze de functie van CFO bekleedde. Claudia Zuiderwijk-Jacobs, nummer 38 op de lijst, is sinds vorig jaar bestuurslid bij PBLQ - een publieke sector adviesbureau dat medio 2012 is ontstaan uit de fusie tussen HEC, ROI en Zenc. Daarnaast staan er in de top-50 verschillende vrouwen die een verleden hebben in de consultancybranche, zoals Mary Harris (#16; alumnus van McKinsey & Company) en Nancy McKinstry (#28; alumnus van Booz & Company).
 
Gerelateerde berichten:
- 5 topconsultants in Invloedrijkste Nederlanders 2012
- Kornelis Blok en Aart van Veller in Duurzame Top100

Nieuws