Diversiteitsbeleid leidt tot hogere marktkapitalisatie

13 mei 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Bedrijven met gediversificeerd personeelsbeleid doen het financieel beter. Dit blijkt uit een analyse van de ontwikkelingen van aandelenkoersen van 50 grote bedrijven uitgevoerd door zakenblad DiversityInc. De resultaten laten zien dat de opbrengsten van ‘diversity leaders’ veel hoger liggen dan andere bedrijven, met name op de lange termijn.
 
Financiële opbrengsten
De onderzoekers analyseerden de gemiddelde opbrengsten van bedrijven op de S&P500 en Dow Jones Industrial. Ze vergeleken daarna die opbrengsten met de aandelenresultaten van zogenaamde diversity leaders – bedrijven die worden gezien als de top 50 beste organisaties op het gebied van diversiteitsbeleid. De top 50 bevat 5 adviesbureaus - PwC, Ernst & Young, Accenture, Deloitte en KPMG – hoewel alleen beursgenoteerde bedrijven werden meegenomen in het onderzoek.
 
DiversityInc Top50 Stock Index
 
Het onderzoek laat zien dat, kijkend naar de resultaten binnen de periode van 1 jaar, het verschil in opbrengsten tussen gediversificeerde bedrijven en bedrijven met een in mindere mate gediversificeerd personeelsbestand relatief gering zijn. Echter, naarmate de periode langer wordt, (3 tot  5 jaar) wordt het gat tussen de resultaten groter en groter, met name bij bedrijven op de S&P500.