YAG: Business Canvas waardevol voor ondernemers

23 april 2013 Consultancy.nl

In veel opdrachten van adviesbureaus staat business development centraal. Een methodiek die veel wordt gebruikt bij dit soort opdrachten is Het Business Model Canvas, een krachtige tool om een business model op een transparante en overzichtelijke manier in kaart te brengen.
 
Tekortkomingen reguliere ondernemersplannen
Veel startende ondernemers werken met een ondernemersplan. Keurig uitgewerkt vertelt het plan wat de opzet van de onderneming is, de sterktes en zwaktes van het plan en wie de persoon achter het nieuwe idee is. Met een papierwerk van vaak meer dan vijftig pagina’s melden ze zich bij de betreffende instituten. Hoewel het ongetwijfeld een geweldig rapport is geworden slagen de meeste plannen er niet in om goed de essentie van het idee of van de nieuwe business te vatten. Alles is belangrijk toch?
 
Ja en nee. Uiteraard moet er een gedegen plan liggen waarin allerlei dingen staan uitgewerkt. Maar een hoogwaardig en gevat overzicht dat de kern van de business raakt ontbreekt vaak. Veel ondernemersplannen en stukken beschrijven goed de uitvoering en omvatten uitvoerig financiële doorrekeningen. Maar ze vergeten vaak een heel belangrijk stuk: wat is de waarde propositie? Wat is nou precies hetgeen de onderneming aan waarde gaat leveren en waar de klant voor wil gaan betalen? Bij een afhaal-toko denkt u misschien meteen aan een waarde propositie als: goed eten tegen een redelijke prijs. Dit vormt hier uiteraard een onderdeel van, maar het ontlasten van hun klanten zou wel eens een veel beter uitgangspunt zijn. Dit uitgangspunt schijnt opeens een heel ander licht op de zaak. Dit kan bovendien per doelgroep nog verschillen ook!
 
Business Model Canvas
 
Verfrissend, innovatief en visueel – Het Business Model Canvas
Het Business Model Canvas is een overzicht waarin op één pagina uw idee, nieuwe onderneming of nieuwe business unit kan worden samengevat. Het vormt een essentiële oefening voor succes. Met behulp van het Business Model Canvas kan de ondernemer of manager zich goed wapenen. Het biedt (nieuwe) inzichten, voorkomt belangrijke gaten in het plan en laat anderen zien dat u gedegen heeft nagedacht. Het mooiste aan het model is dat het een visueel product oplevert dat iedereen aanspreekt. Niet voor niets dat ondernemers, uitvinders, consultants en ook grote kantoren als PwC en Capgemini Consulting het Business Model Canvas gebruiken. Wereldwijd.
 
De Young Advisory Group maakt ook graag gebruik van het Business Model Canvas. Als onderdeel van veel adviestrajecten heeft het model keer op keer haar waarde laten zien. Het vormt bovendien een mooi affiche van de onderneming en eindigt zeker niet in de onderste la.
 
Een artikel van Reinier Schneider van Young Advisory Group, een adviesbureau gerund door studenten.

Nieuws

Meer nieuws over