Tarieven van hoogopgeleide zzp’ers nemen in 2025 met circa 1,5% toe

De tarieven van hoogopgeleide zzp’ers nemen in 2025 naar verwachting met tussen de 1% en 1,5% toe. Dit is een stuk lager dan de inflatie die voor dit jaar wordt verwacht en de tariefstijgingen van voorgaande jaren. Dat blijkt uit de nieuwste Talent Monitor van Intelligence Group en HeadFirst Group.
In de jaren 2023 en 2024 namen de tarieven van zzp’ers gemiddeld genomen met meer dan 4% toe, volgens de onderzoekers. Om tot deze schatting te komen brachten ze de tarieven van meerdere bronnen en platforms samen, waaronder die van HeadFirst Group, Sentior en Planet Interim. Deze data vertegenwoordigt een zeer groot deel van de markt van hoogopgeleide zelfstandige professionals.
De stijging van de tarieven werd gedreven door ontwikkelingen als inflatie, de vraag naar zzp’ers en de krapte op de arbeidsmarkt, evenals het feit dat cao’s en lonen van medewerkers in vaste dienst ook zijn gestegen.
Voor 2025 zien de onderzoekers een rem op de groei van tarieven, zegt Geert-Jan Waasdorp, directeur en oprichter van Intelligence Group. “Omdat de arbeidsmarkt naar verwachting iets minder schaars zal worden in 2025, rekenen we op een matige groei van de gemiddelde tarieven van 1% tot 1,5%.”
Omdat volgens het CBS de inflatie dit jaar uitkomt op rond de 3%, betekent de prognose van Intelligence Group en HeadFirst Group dat hoogopgeleide zzp’ers te maken zullen krijgen met een terugval in hun reële inkomen.
Wet DBA?
In hoeverre de Wet DBA een rol speelt in de tariefontwikkeling is niet onder de loep genomen. Daarvoor is het nog te vroeg. Wel stellen de onderzoekers in hun rapport dat de handhaving van de wet kan zorgen voor “verschillen in de stijgingen” van zzp’ers, afhankelijk van de sector. Sommige sectoren, zoals de bouw, zorg of onderwijs, staan in grotere mate op het netvlies van de Belastingdienst, als het gaat om handhaving.
Eerder onderzoek van Freelance.nl toonde aan dat de Wet DBA voor een schrikreactie heeft gezorgd. Het aantal opdrachtaanvragen is in het vierde kwartaal flink gedaald, in de sector management & organisatie (waar consultants onder vallen) met 6%. Door vraaguitval komen tarieven onder druk te staan.
Zzp’ers blijven in trek
Toch moeten zzp’ers hun positie op de arbeidsmarkt niet onderschatten, zegt Waasdorp. Er blijft namelijk veel behoefte aan flexibele arbeid. “Zzp’ers worden gemiddeld zestien keer per jaar benaderd voor een nieuwe opdracht, wat illustreert hoe groot de vraag naar flexibel talent blijft.”
Dat is ook terug te zien in de arbeidsmarktactiviteit van zzp’ers. Hoewel deze gestaag toeneemt – een indicatie van toenemende onzekerheid – blijft het niveau nog steeds relatief laag.
Marion van Happen, CEO van HeadFirst Group, constateert dat zzp’ers in trek zullen blijven. “De arbeidsmarkt blijft krap en daardoor heeft talent nog altijd de regie”, legt ze uit. “Ondanks de voortdurende discussie en handhaving rondom de Wet DBA, blijft de keuze voor zelfstandig ondernemerschap populair.”
Nederland telt bijna 1,1 miljoen zzp’ers. In 2024 groeide het aantal zzp’ers gemiddeld met 4% ten opzichte van 2023. Hoewel het aantal hoger opgeleide zzp’ers in absolute zin toeneemt, blijft hun aandeel in relatieve zin vrij stabiel en schommelt het rond de 50%.