Boer & Croon: Top van familiebedrijven vaker extern

04 februari 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Steeds meer familiebedrijven staan open voor externe bestuurders. Tegenwoordig vindt slechts 12% van de bestuursleden dat een familiebedrijf bestuurd moet worden door familieleden, in 2010 was dit nog 30%. Dat blijkt uit een rondgang van adviesbureau Boer & Croon onder bestuursleden van zo’n 40 familiebedrijven met een minimale omzet van €10 miljoen.
 
“Familiebedrijven zijn zich er steeds meer van bewust dat het aantrekken van een externe bestuurder noodzakelijk kan zijn voor het borgen van continuïteit of om het bedrijf naar de volgende fase te brengen” zegt Maarten Vijverberg, partner bij Boer & Croon en verantwoordelijk voor de afdeling Corporate Finance.
 
Risico’s bij externe bestuurders
De toename van externe bestuurders heeft tegelijkertijd ook een keerzijde. De voornaamste risico’s van een directie die bestaat uit externe personen zijn volgens de bestuursleden het verlies van familiewaarden (67%), een te grote focus op het directiebelang (43%) en het feit dat familie zich minder betrokken voelt bij de zaak (36%). “Dergelijke gedachten zijn begrijpelijk, maar we zien dat de angst voor het aantrekken van een externe bestuurders afneemt”, zegt Vijverberg. “Terecht ook, want de bestuurswissel hoeft zeker niet te betekenen dat familiebedrijven hun bijzondere karakter kwijt raken en kan op bepaalde momenten cruciaal zijn om het bedrijf verder te brengen”.
 
Om ervoor te zorgen dat het ‘unique’ karakter van familiebedrijven behouden blijft vindt meer dan de helft (58%) van de respondenten het belangrijk dat de familie zeggenschap houdt binnen de onderneming.
 
Familiebedrijven beter door de crisis
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat vrijwel alle respondenten (94%) vinden dat familiebedrijven beter door de crisis komen dan niet-familiebedrijven. Volgens tweederde komt dit doordat familiebedrijven conservatiever zijn gefinancierd, met weinig vreemd vermogen. Driekwart is het eens met de stelling dat familiebedrijven zich beter door de crisis slaan omdat zij minder gericht zijn op korte termijn financiële prestaties.