HeadFirst Group groeit 38% en breekt door €2 miljard-grens

03 mei 2023 Consultancy.nl 9 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

HeadFirst Group kan terugkijken op een bijzonder sterk financieel jaar. De omzet steeg met maar liefst 38% naar boven de €2 miljard.

Aan de sterke groei van HeadFirst Group lijkt maar geen einde te komen. Lag de omzet tien jaar geleden nog onder de €200 miljoen, inmiddels is dat meer dan het tienvoudige.

Met een omzet van €2,2 miljard om precies te zijn, verstevigt HeadFirst Group zijn positie als de op één na grootste speler in de Nederlandse flexmarkt (na gigant Randstad). De brutowinst kwam in 2022 uit op €63 miljoen.

Omzet van HeadFirst Group

“We hebben een succesvol jaar achter de rug op alle vlakken”, aldus CEO Marion van Happen. “We verwelkomden nieuwe opdrachtgevers en hebben weer meer professionals – zelfstandig en in dienst van onze leveranciers – aan waardevolle opdrachten geholpen. De nieuwe merken in onze groep hebben hun plek gevonden.”

Waar HeadFirst Group zijn groei doorgaans versnelt door het doen van overnames, vormde afgelopen jaar organische groei met afstand de belangrijkste aanjager. Meer dan €400 miljoen van de in totaal €600 miljoen aan extra omzet werd behaald door het bedienen van bestaande opdrachtgevers en het binnenhalen van nieuwe klanten (uiteraard speelde ook de inflatie een rol).

De circa €200 miljoen aan overname-omzet werd aan boord gehaald via de acquisities van het Belgische HR-techbedrijf ProUnity, IT-talent sourcers StarApple en StackOps, online recruitmentplatform OpenTalent en het platform voor freelancediensten ZZP365.

Deze aanwinsten zijn toegevoegd aan een lange reeks aan overnames die HeadFirst Group sinds de oprichting in 1995 verder hebben geholpen, waaronder Sterksen in 2021, Between in 2020, Myler in 2018 en Source in 2017.

Zelf is HeadFirst Group ook enkele malen onderdeel geweest van een transactie. Verschillende investeerders hebben in de afgelopen tien jaar geld gestopt in het bedrijf en het stokje vervolgens doorgegeven. Momenteel is een meerderheid van de aandelen in handen van private equity-firma’s IceLake en Kartesia.

Volle vaart door

In 2023 verwacht topvrouw Van Happen de groei van HeadFirst Group voort te kunnen zettendoor de combinatie van succesvolle dienstverlening aan onze klanten – zowel opdrachtgevers, leveranciers als zelfstandig professionals – en gerichte overnames die waarde toevoegen aan de groep”.

Belangrijkste focus: de Europese markt. HeadFirst Group is reeds actief in tal van Europese landen en heeft de ambitie om in alle markten waarin het actief is een top drie-positie te behalen in de flexmarkt.

De transitie naar digitalisering wordt daarbij verder versneld, vertelt Van Happen. “We zijn onze digitale transformatie aan het versnellen met als doel technologie en human touch op de meest ideale manier te mixen in onze dienstverlening. Door tech slim in te zetten, creëren we dat collega’s persoonlijk contact hebben op de momenten dat het écht waarde toevoegt voor onze klanten. In 2023 gaan we volle vaart door op deze strategische lijn.”