Van Zuid-Afrika naar Nederland: Zithe Kamesa over werken als expat bij Quintop

21 december 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In coronatijd verliet Zithe Kamesa Zuid-Afrika om een master International Management te volgen in Tilburg. Na haar afstuderen besloot ze in Nederland te blijven, om te beginnen aan een mooie startersrol bij Quintop. Inmiddels acht maanden verder kan ze meer dan tevreden terugkijken op dat besluit.

“Een zeer gedurfde en spannende stap”, zo omschrijft Zithe Kamesa haar besluit om naar Nederland te verhuizen. De Zuid-Afrikaanse werd geboren in Zimbabwe en groeide op in Zuid-Afrika.

Het was echter ook een stap die helemaal bij haar past. “Omdat ik van jongs af aan al graag wilde reizen”, zo vertelt ze. Dus vertrok ze begin 2021 naar Nederland om te beginnen aan haar master.

Zithe Kamesa, Quintop

Eenmaal gesetteld was ze blij dat ze de sprong in het diepe had gewaagd. “Ik was onder de indruk van het goede onderwijssysteem in Nederland. Ook bood de stap een goede mogelijkheid om mijn carrière een boost te geven.”

De menselijke kant van het bedrijfsleven

Na het afronden van haar master en stages in verandermanagement binnen zowel een lokale als internationale context, besloot Zithe te kiezen voor het High Potentials-traineeprogramma van Quintop, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in HR-transformaties, met name op het gebied van HR digital, HR operating model & GBS en business transformation.

Ze koos heel bewust voor Quintop. “Ik wilde graag meer te weten komen over de menselijke kant van het bedrijfsleven”, licht ze toe.

Die focus op de ‘people side of business’ heeft Zithe ook bij Quintop zelf mogen ervaren. Ze omschrijft het team binnen Quintop als een “hechte groep waarin wederzijds respect, vriendschap en kameraadschap centraal staan”.

“Iedereen staat hier klaar voor elkaar, biedt waar nodig hulp en wil het elkaar naar de zin maken”, vertelt Zithe enthousiast. Ze legt uit hoe belangrijk zo’n cultuur voor haar is, “zeker nu ik zo ver van huis ben verhuisd”.

“De fijne cultuur komt onder meer naar voren in de leuke gesprekken met collega’s, het afspreken buiten werk om en hoe iedereen hulp aanbiedt om te zorgen dat je je altijd op je gemak voelt”, legt ze uit.

“Zoek een plek waar je ideeën welkom zijn, vooral omdat je een ander perspectief inbrengt op sommige uitdagingen.”

De afgelopen maanden werkte Zithe in de rol van junior PMO HR-analist aan verschillende projecten. Zo hielp ze een organisatie bij het creëren van een betere manier om tussentijdse evaluatiegesprekken op een meer menselijke manier te voeren en dit te integreren in het HR-systeem.

Vrolijke ‘klagers’

Gevraagd of haar verhuizing naar Nederland nog voor een cultuurschok zorgde, erkent Zithe dat studeren en werken in een andere cultuur een bijzondere ervaring is. Over haar kennismaking met Nederlanders vertelt ze met een glimlach: “Ondanks dat ze graag klagen over het weer, zijn ze vrolijk, zeer geïnteresseerd in culturele uitwisseling en komen ze graag meer over je te weten.”

De directheid van de Nederlanders was even wennen, maar heeft ze ook leren waarderen. “Directheid kan weliswaar vaak verkeerd uitgelegd worden als hard of onbeleefd, maar eerlijk gezegd vind ik deze manier van werken soms wel prettig. Het bespaart tijd, en het belangrijkste is dat je gewoon recht door zee kunt zijn.”

Het is wel een enorm contrast met de “expressiviteit en warme cultuur” die ze gewend is uit Zuid-Afrika. “Net als het geduld en de vlagen van charisma”, zo legt ze uit. “Niet dat het hier niet bestaat, alleen wat minder, tot je nader kennis hebt gemaakt met Nederlanders.”

En juist die kennismaking staat centraal in haar liefde voor reizen en het in aanraking komen met andere culturen. “Het maakt niet uit dat ik geen Nederlander ben, zolang we altijd een open dialoog voeren, wederzijds respect hebben en onze verschillen begrijpen”, geeft ze aan.

“Uiteindelijk weet iedereen iets wat jij niet weet – of je nu uit Nederland, Zuid-Afrika of ergens anders vandaan komt – en het vergt die openheid en bereidheid om dat aan het licht te brengen, in beide richtingen.”

Tot slot adviseert ze iedereen om iets te vinden waar je gepassioneerd over bent en een werkplek te vinden die die passie ondersteunt: “Zoek een plek waar je ideeën welkom zijn, vooral omdat je een ander perspectief inbrengt op sommige uitdagingen.”

“Consultancy is een carrière om te aan te beginnen als je van dit soort uitdagingen houdt. Er valt altijd wel iets te leren en je weet gewoon nooit wat de volgende kans zal brengen, dit komt door de diversiteit van het oplossen van zakelijke problemen in verschillende sectoren. Dus, waag de sprong in het onbekende, het kan alles zijn waar je op hoopt.”