Inge Helderman over de stap van HR-manager naar consultant

29 september 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na meer dan tien jaar als interne HR-professional maakte Inge Helderman een klein half jaar geleden de overstap naar de consultancy. Vanuit Quintop zet Inge haar kennis en ervaring nu in om organisaties te adviseren over allerlei HR-vraagstukken. Ze blikt terug op haar carrièreswitch.

In mei dit jaar beleefde Inge Helderman haar eerste werkdag bij Quintop. Hoewel ze haar loopbaan al ruim een decennium geleden begon, was het een spannend moment. Waar ze voorheen altijd interne HR-rollen bekleedde, maakte ze bij het Utrechtse HR-adviesbureau haar debuut als externe consultant.

“Ik werkte hiervoor als HR Manager bij TWD, een engineeringbureau in Rotterdam”, vertelt Inge. “In de tijd dat ik daar werkte is het gegroeid van een startup naar een scale-up. Samen met mijn drie HR-collega’s was ik verantwoordelijk voor alle HR-zaken.”

Inge Helderman, Senior HR Consultant bij Quintop

Na meer dan acht jaar bij het bureau besloot Inge dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. “Ik realiseerde me dat ik mijn HR-kennis en kunde wilde verbreden. Tijdens mijn zoektocht naar een baan werd al snel duidelijk dat ik die ambitie heel goed kan waarmaken als consultant.”

“Wat mij het meeste aantrekt is dat je rol dan toch meer gefocust is op inhoud”, legt ze uit. “Bij een rol in de lijn ben je ook veel bezig met managen en randzaken. Met de projecten bij Quintop word je toch vaak gevraagd vanwege je kennis en kunde. Daarnaast zie je in een aantal jaar vele verschillende bedrijven en projecten, waardoor je in korte tijd je HR-rugzak kunt vullen met relevante kennis en kunde.”

Familiecultuur

Uiteraard telt Nederland vele bureaus waar je als HR-consultant aan de slag kunt. Dat Inge specifiek koos voor Quintop kwam grotendeels door de cultuur, zo legt ze uit. “Bij Quintop werken we hard, maar er wordt ook gelachen, we lunchen samen en de vrijdagmiddagborrel wordt niet overgeslagen.”

Dat het wel goed zat met de cultuur zag ze al tijdens haar sollicitatiegesprekken. “Ik merkte dat er een familie-achtige cultuur heerst waar medewerkers elkaar het beste gunnen. Bovendien wordt er echt geïnvesteerd in activiteiten om elkaar goed te leren kennen.”

Daarbij viel Inge met haar neus in de boter. “Ik had het geluk dat ik in mijn eerste maand al mee mocht op Quintops lustrumreis naar Hvar, Kroatië. Naast alle leuke activiteiten, het lekkere eten en het heerlijke weer, heb ik dit weekend ook echt gebruikt om mijn collega’s beter te leren kennen. Dat familiegevoel werd tijdens die reis nog maar eens bevestigd, dat past echt bij mij als persoon.”

Voorbijgevlogen

Inmiddels is Inge alweer bijna een half jaar aan boord. “Die eerste maanden vliegen voorbij”, vertelt ze met een glimlach. “De onboarding bij Quintop is echt goed geregeld – gelijk op dag één had ik al mijn spullen en er was tijd vrij gemaakt om mij welkom te heten.”

Zo kon ze een zachte landing maken in een voor haar nog grotendeels onbekende branche. “Wat ik prettig vond, is dat ik niet gelijk op een project begon in mijn eerste week. Ik heb die tijd gebruikt om mijn Quintop-collega’s en hun projecten te leren kennen. De rol van consultant is voor mij tenslotte nog erg nieuw.”

“Voorheen was ik als HR-manager met zoveel verschillende HR-zaken tegelijkertijd bezig, terwijl ik me nu kan focussen op een klant en een project. Dat smaakt naar meer.”

Ook kreeg ze – net als iedere nieuwe aanwinst – direct een mentor toegewezen. “Dat is een partner of een andere senior consultant waarmee je je opdracht bespreekt, maar ook waar je mee bespreekt wat je nog moet of kan ontwikkelen.”

“Ik wilde bijvoorbeeld mijn projectmanagement-skills verbeteren”, legt ze uit. “Daarom heb ik een leuke training mogen volgen. Met deze mentor heb ik ongeveer één keer in de maand een mentormeeting waarin we van alles bespreken wat met mijn opdracht, maar ook mijn ontwikkeling te maken heeft.”

Daarnaast biedt Quintop een persoonlijk leiderschapsprogramma voor medior en senior consultants. “Hier leer je ook veel van externe coaches én van elkaar.”

En tot slot staan ook Inges nieuwe collega’s altijd klaar met raad en daad. “Als iemand een vraag heeft sturen we meestal een appje in de groepsapp en dan is er altijd wel iemand die je kan helpen.”

Aanpakker

Haar eerste opdracht doet Inge bij een grote webwinkel. “Ik ben bezig met een compliancecheck en een risico-inventarisatie van verschillende beleidslijnen en processen. Wat ik fijn vind is dat ik nu – ten opzichte van mijn vorige werk – veel meer gefocust met de inhoud bezig ben. Voorheen was ik als HR-manager met zoveel verschillende HR-zaken tegelijkertijd bezig, terwijl ik me nu kan focussen op een klant en een project. Dat smaakt naar meer.”

Inge heeft ook al de nodige dingen opgestoken gedurende haar eerste maanden bij Quintop. “Vooral lekker proactief en nieuwsgierig zijn om alle informatie te verzamelen die je nodig hebt. Je kunt niet – en zeker als consultant niet – achteroverleunen tot alle informatie maar komt aanwaaien.”

“Dit wist ik natuurlijk ook wel van tevoren”, verduidelijkt ze, “maar een proactieve houding is een must. Ik ben een aanpakker die het graag zo praktisch en werkbaar mogelijk oplost. En dat is denk ik ook waarom consultancy en Quintop, tot nu toe, goed bij me past.”

Koffiedrinken

Ze kan andere professionals in een lijnfunctie dan ook aanraden zelf eens te verkennen of de adviesbranche misschien ook iets voor hen is. “Als je relatief snel verschillende organisaties met jouw kennis en kunde wilt helpen, maar ook zelf veel wilt leren, dan moet je zeker voor de consultancy kiezen.”

En ook Quintop kan ze van harte aanbevelen. “Ondanks dat je bij klanten werkt heb je hier ook echt fijne directe collega’s, waardoor je bij een bedrijf hoort. Je bent niet alleen en kunt altijd een collega bellen als je even wilt sparren of een advies nodig hebt.”

Geïnteresseerde talenten nodigt ze uit om eens kennis te komen maken op kantoor. “We zijn altijd op zoek naar nieuwe, gezellige en hardwerkende collega’s. Dus kom zeker een keer koffiedrinken en wie weet zie ik jou binnenkort wel bij ons aan de lunchtafel.”