Jonne De Jong Tillema over haar keuze voor House of Performance

29 november 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Na een kleine tien jaar bij de NS stapte Jonne de Jong Tillema deze zomer over naar House of Performance. We spraken met haar over haar achtergrond, haar visie op organisatieverandering en haar keuze voor de Utrechtse transformatiespecialist.

De fascinatie voor organisaties en hoe die werken zat er al vroeg in bij Jonne. Aan de Universiteit Leiden studeerde ze Sociale & Organisatiepsychologie, gecombineerd met een minor Bedrijfswetenschappen.

“Hier verdiepte ik me in het gedrag van mensen in organisatorische settings én in de werking van de organisaties zelf”, legt ze uit. “Ik kwam in aanraking met thema’s als groepsdynamica, motivatie en leiderschap.”

Jonne de Jong Tillema, House of Performance

Na het voltooien van haar master en een korte verkenning – startend vanuit een stage – in de HR-sector bij Janssen Biologics, besloot Jonne haar vaardigheden en expertise te verbreden in een management traineeship bij de NS.

Een spoor van verandering

Het bleek het begin van een periode van bijna tien jaar bij de spoorvervoerder, waarin ze diverse rollen vervulde. “Binnen mijn traineeship was ik operationeel leidinggevende van een team in het onderhoud van de treinen”, vertelt ze. “Ik focuste me daarin op het opzetten van een gemotiveerd team en het van binnenuit veranderen en optimaliseren van de processen.”

Op basis daarvan werd ze na afloop van het traineeship gevraagd voor de functie van change facilitator, vanuit waar ze weer doorgroeide naar change manager. “In die jaren heb ik verschillende organisatorische veranderingen doorgevoerd – van procesanalyses en -optimalisaties tot ketenvraagstukken, waardenstroomoptimalisaties, teamontwikkeling en leiderschapscoaching.”

In haar laatste rol bij de NS begeleidde ze als projectmanager een reorganisatie. “Hierin lag mijn focus op het centraliseren van decentrale werkprocessen en het hierin automatiseren van arbeidsintensieve werkzaamheden.”

“Mijn kijk op veranderen stelt het samenvlechten van de inhoud van de verandering met de context waarin de verandering zich manifesteert centraal.”

Zo bouwde Jonne ruime ervaring op in team- en leiderschapsontwikkeling en procesanalyse en -vernieuwing. Ze volgde gedurende haar tijd bij de NS tevens verschillende workshops bij organisatie- en veranderkundig opleidingsinstituut Sioo, en stond zelf ook voor de klas.

“Ik heb tweemaal een gastcollege over perspectieven op changemanagement gegeven aan honours bachelorstudenten aan de Universiteit Twente”, vertelt ze. “Daarnaast heb ik enkele vakartikelen geschreven voor het projectmanagementvakblad van KWD Resultaatmanagement.”

Tijd voor een nieuw perspectief

Na meer dan negen jaar veranderingen realiseren binnen de NS, besloot Jonne dit jaar dat ze zelf toe was aan een verandering. “Het werd tijd voor een nieuw perspectief: veranderingen realiseren bij andere bedrijven vanuit een externe consultantrol.”

Dit bracht haar deze zomer bij House of Performance, een advies- en interimmanagementbureau gespecialiseerd in organisatietransformatie. Met al haar jaren aan ervaring brengt Jonne een duidelijke visie op het verandervak mee naar het ruim honderdkoppig team van het Utrechtse bureau.

“Mijn kijk op veranderen stelt het samenvlechten van de inhoud van de verandering met de context waarin de verandering zich manifesteert centraal”, legt ze uit. “Binnen die specifieke omstandigheden is het essentieel dat je te werk gaat met de juiste veranderstrategie, en dat je de organisatorische belangen en de persoonlijke belangen aan elkaar weet te verbinden.”

In House of Performance heeft ze een gelijkgestemde groep collega-adviseurs gevonden. “We delen onze gedegen veranderkundige kijk op organisatievraagstukken. Organisatieverandering wordt aangepakt via de assen van proces, besturing, gedrag en leiderschap. Met deze krachtige combinatie kan veel potentieel worden gerealiseerd binnen organisaties.”